You are here

Γ. Χατζηπέτρου: Παραμελείται η δημόσια υπηρεσία

15/09/2020 14:18

Η δημόσια υπηρεσία πααμελείται και αφήνεται στο περιθώριο, υποστήριξε σήμερα ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου

Μιλώντας στο 57ο ετήσιο συνέδριο των αντιπροσώπων της ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε ότι «λόγω της κακής δημοσιονομικής κατάστασης, του μνημονίου που ακολούθησε και τώρα λόγω των συνεπειών της πανδημίας, η δημόσια υπηρεσία παραμελείται και αφήνεται στο περιθώριο».

Όπως είπε, δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός ότι η δημόσια υπηρεσία στηρίζει το κράτος και είναι το κατ’ εξοχήν όχημα υλοποίησης του προγράμματος της κάθε διακυβέρνησης.

«Αναμφίβολα από την ομαλή λειτουργία της εξαρτάται η ομαλή και απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς, όμως, αρχικά λόγω της κακής δημοσιονομικής κατάστασης, του μνημονίου που ακολούθησε και τώρα λόγω των συνεπειών της πανδημίας, η δημόσια υπηρεσία παραμελείται και αφήνεται στο περιθώριο», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι οι ισοπεδωτικές πολιτικές της παγοποίησης των προαγωγών και των προσλήψεων έχουν πραγματικά αποδυναμώσει την κεντρική κυβέρνηση και τις υπηρεσίες της.

«Πολλά κυβερνητικά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σωστής οργάνωσης και ορθολογικής κατανομής των εργασιών που είναι επιφορτισμένα να προσφέρουν. Η απαγόρευση των προσλήψεων αποδυνάμωσε τα κυβερνητικά τμήματα από λειτουργούς της 1ης γραμμής,  από λειτουργούς που εξυπηρετούν τους πολίτες.  Σε όλο αυτό το διάστημα, που εφαρμόστηκαν οι πολιτικές αυτές η δημόσια υπηρεσία κατάντησε ο φτωχός συγγενής αφού αποπαγοποιήθηκαν εκατοντάδες θέσεις σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων του κράτους, όχι όμως στη δημόσια υπηρεσία», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, «δεν υποστηρίζουμε την επιστροφή σε πολιτικές μαζικών προσλήψεων, γνωρίζοντας ότι το κράτος πρέπει να εφαρμόζει μια ισοζυγισμένη οικονομική πολιτική ώστε τα δημόσια οικονομικά να παραμένουν υγιή και να έχουν επίσης και τις αντοχές να αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες καταστάσεις όπως η σημερινή με την πανδημία».

«Από την άλλη, όμως, πρέπει οι όποιες προσλήψεις γίνονται να κατανέμονται ισομερώς και βάση των πραγματικών αναγκών στους τομείς εκείνους που πραγματικά έχουν διαπιστωμένες ανάγκες», συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε και στην κατάθεση από την ΠΑΣΥΔΥ νομοσχεδίου για τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων αορίστου χρόνου το οποίο είναι ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για νομοτεχνική επεξεργασί .

Ο γγ της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρθηκε ακόμη στις επιζήμιες επιπτώσεις για την ανερχόμενη κυπριακή οικονομία και ανάπτυξη από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι στις σοβαρότατες ανάγκες που δημιουργήθηκαν στον τομέα της υγείας καθοριστικός ήταν και εξακολουθεί να είναι ο ρόλος των δημοσίων νοσηλευτηρίων και εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στους επαγγελματίες υγείας και σε όσους παρέμειναν στην πρώτη γραμμή στη διάρκεια των έντονων αναγκών.

Ο Γλαύκος Χατζηπέτρου αναφέρθηκε στην ομιλία του στα προβλήματα της υπηρεσίας στα οποία με τις ενέργειες της ΠΑΣΥΔΥ επιτεύχθηκαν ικανοποιητικές ρυθμίσεις όπως και στις σοβαρές εκκρεμότητες που απαιτούν ρυθμίσεις για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Ειδική αναφορά έγινε από τον γενικό γραμματέα στις λύσεις που συμφωνήθηκαν με την κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υπηρεσία για τις οποίες τα σχετικά νομοσχέδια εκκρεμούν στη Βουλή από το 2016.

Στα κορυφαία προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια υπηρεσία ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε την υποστελέχωση της δημόσιας υπηρεσίας και τόνισε την ανάγκη για ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε να λειτουργεί ως το κατ’ εξοχήν όχημα υλοποίησης του προγράμματος της κάθε κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ, το 57ο συνέδριο των αντιπροσώπων θα συνεχιστεί αύριο, στην αίθουσα συνεδρίων ΠΑΣΥΔΥ Μιχαλάκης Καραολής, για τις αρχαιρεσίες για την εκλογή γενικού γραμματέα.  Η ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί στα πλαίσια των υγειονομικών κανονισμών θα ολοκληρωθεί στη 1:00 μμ.

Το Συνέδριο είχε αρχικά ορισθεί για τον περασμένο Απρίλιο αλλά επανειλημμένα αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων της πανδημίας Covid-19 και τελικά αποφασίστηκε η πραγματοποίησή του σε ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο του ξενοδοχείου με αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών των υγειονομικών αρχών.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ Αντώνης Κουτσούλλης ο οποίος και κάλεσε τους συμμετέχοντες αντιπροσώπους να συμβάλουν με ελεύθερο και δημιουργικό διάλογο στη διαμόρφωση καθοδηγητικής γραμμής προς το γενικό συμβούλιο για την παραπέρα πορεία της οργάνωσης στα πλαίσια και της κατευθυντήριας γραμμής της.

Ο κ. Κουτσούλλης επισήμανε ότι στη μελέτη και προώθηση των προβλημάτων των μελών της η ΠΑΣΥΔΥ τα εντάσσει στο γενικό κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον της πατρίδας μας. 

Γ.Χ.