You are here

Γ. Παπαγεωργίου, ΕΔΥ: Τέλος στις προσλήψεις χωρίς δεξιότητες

06/11/2022 06:00

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται πλέον με βάση τις δεξιότητες και την παραγωγικότητα των υπάλληλων, ανεξαρτήτως αξίας και αρχαιότητας, αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), Γιώργος Παπαγεωργίου.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Παπαγεωργίου σημειώνει ότι προηγουμένως δεν υπήρχε αξιολόγηση, γι’ αυτό και όλοι ήταν άριστοι, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της έκθεσης της επιτροπής για το 2021.

Απαντώντας για τις αδιαφανείς προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, ο κ. Παπαγεωργίου, ξεκαθαρίζει ότι αυτό τελειώνει, μέσω του νέου συστήματος καθώς δεν υπάρχει τρόπος να μπαίνει κάποιος στην υπηρεσία, χωρίς να περάσει από αντικειμενική αξιολόγηση.

Ο πρόεδρος της ΕΔΥ, εξηγεί τι προβλέπουν οι αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις και ποια διαδικασία θα ακολουθείται για προσλήψεις και προαγωγές.

Επιπλέον, τονίζει, ότι μέσω των νέων κανονισμών και μεταρρυθμίσεων που εισάγονται για τη δημόσια υπηρεσία, έρχεται και ο εκσυγχρονισμός του σώματος, με νέες δεξιότητες υπαλλήλων για καλύτερη διεξαγωγή των καθηκόντων τους.

Ο κ. Παπαγεωργίου, αναφέρεται στη σημαντικότητα η κάθε υπηρεσία να έχει ως επικεφαλής άτομα που έχουν τις ικανότητες και δεξιότητες που απαιτούνται και μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της θέσης.

Ακόμη, σημειώνει, πως στη δημόσια υπηρεσία μπαίνει και το «name and shame», δηλαδή η αξιολόγηση προϊσταμένων από υφιστάμενους υπαλλήλους, ανώνυμα, έτσι ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα στην επιτροπή για τον καθένα.

Ένας προϊστάμενος θα πρέπει να αξιολογεί τον κάθε υπάλληλο παρακολουθώντας τον συνεχώς, εξηγά ο πρόεδρος της ΕΔΥ, τονίζοντας ότι η διαδικασία που γινόταν μέχρι στιγμής για την αξιολόγηση, δεν θα συνεχιστεί.

Αναφορικά με τις 57 προσφυγές κατά προαγωγών που καταγράφηκαν στην έκθεση της ΕΔΥ για το 2021, ο κ. Παπαγεωργίου, αναφέρει ότι το νέο σύστημα αναμένεται να μειώσει κι άλλο τον αριθμό των προσφυγών, αφού θα υπάρχει αντικειμενική αξιολόγηση.

Σε σχέση με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της ΕΔΥ, ο κ. Παπαγεωργίου σημειώνει πως η επιτροπή είναι από τους μόνους δημόσιους οργανισμούς που λειτουργούν ήδη πλήρως ηλεκτρονικά, με εξαίρεση την κατηγορία πειθαρχικών θεμάτων που βρίσκονται ακόμη στο χαρτί, λόγω εμπιστευτικότητας.

Πρόσθεσε, πως υπάρχει πλάνο περαιτέρω εκσυγχρονισμού και της ιστοσελίδας της ΕΔΥ, ενώ γίνεται προσπάθεια οι εκθέσεις των δημόσιων υπαλλήλων να υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Μαρίας Κυριακίδου