You are here

Γέμισαν με εκτάκτους το δημόσιο

15/09/2021 07:13

Αντιδράσεις και ερωτήματα προκαλεί η στροφή προς αξιοποίηση εποχιακών εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Οι προσλήψεις των εκτάκτων υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση την τελευταία δεκαετία, την ώρα που οι μόνιμοι υπάλληλοι μειώνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Στατιστική Υπηρεσία ο αριθμός των εκτάκτων υπαλλήλων φθάνει τις 17,8 χιλ. φέτος από 8,4 χιλ. το 2011. Το 2020 ο αριθμός των εκτάκτων έφτασε στις 16,6 χιλ.

Η σταθερή ανοδική πορεία του αριθμού των εκτάκτων στη δημόσια υπηρεσία, άρχισε από το 2013.

Ζητά εξηγήσεις η ΠΑΣΥΔΥ

Μιλώντας στη StockWatch ο γγ της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου, σημείωσε ότι η συντεχνία «με λύπη παρατηρεί» την αύξηση στις προσλήψεις εκτάκτων.

Ο κ. Ματθαίου παρέπεμψε σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών, η οποία προέβλεπε ότι για μόνιμες ανάγκες θα ανοίγουν μόνιμες θέσεις και πως θα σταματήσει η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού που στην πορεία γίνεται μόνιμο προσωπικό.

Σύμφωνα με τον κ. Ματθαίου, για την αύξηση των εκτάκτων, το ΥΠΟΙΚ επικαλείται ορισμένες έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν λόγω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Εντός των επόμενων ημερών θα ζητήσουμε γραπτώς περαιτέρω ενημέρωση από το Υπουργείο», είπε ο κ. Ματθαίου, σημειώνοντας ότι θα αποστείλει σχετική επιστολή στο ΥΠΟΙΚ.

Μειωμένη πρόνοια για προσλήψεις εκτάκτων το 2022

Η πρόνοια για προσλήψεις εκτάκτων υπαλλήλων είναι μειωμένη στον προϋπολογισμό που ετοιμάστηκε για το 2022, δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή.

Σημείωσε ότι από το 2013 μέχρι και το 2019 υπήρξε αύξηση των προσλήψεων εκτάκτων λόγω της παγοποίησης προσλήψεων στο δημόσιο.

Η απόφαση για να σταματήσουν οι προσλήψεις εκτάκτων, λήφθηκε στα τέλη του 2020, πριν τον προϋπολογισμό του 2021, όπως είπε.

Ο κ. Παντελή υπέδειξε ότι η επίδραση της συμφωνίας, δεν θα φανεί άμεσα, αλλά εντός των επόμενων ετών.

Σε ότι αφορά τη σύνδεση της αύξησης εκτάκτων με τις ανάγκες που προκύπτουν λόγω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέφερε πως «ναι θα προσληφθούν άτομα», αλλά, όπως είπε, αυτό γίνεται σε κάθε προγραμματική περίοδο για συγκεκριμένες ανάγκες που προκύπτουν.

Στην εγκύκλιο του γδ του υπουργείου Οικονομικών με τις κατευθυντήριες γραμμές για την ετοιμασία του προϋπολογισμού του 2022, γινόταν αναφορά σε κάλυψη αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας σε προσωπικό μέσω της πλήρωσης μόνιμων θέσεων και όχι μέσω της πρόσληψης εργοδοτούμενων ορισμένου χρόνου.

Ωστόσο, αναφέρονταν επίσης, σειρά εξαιρέσεων στις οποίες επιτρέπεται η διατήρηση των εν λόγω προσλήψεων στα επίπεδα του 2021 ή αν είναι δυνατό μείωσή τους.

Μειώνονται οι μόνιμοι υπάλληλοι

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον αριθμό των μόνιμων υπαλλήλων του δημοσίου, παρουσιάζουν αντίθετη πορεία σε σχέση με τον αριθμό εκτάκτων.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι μειώθηκαν στις 26,7 χιλ. το 2021, από 27,4 χιλ. το 2020 και 33,8 χιλ. το 2012.

Στην κυβέρνηση περιλαμβάνονται η δημόσια υπηρεσία, η εκπαιδευτική υπηρεσία, οι δυνάμεις ασφαλείας και οι ωρομίσθιοι κυβερνητικοί εργάτες.

Όσον αφορά τη δημόσια υπηρεσία περιλαμβάνονται οι μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι των υπουργείων, τμημάτων και Υπηρεσιών.

Αναφορικά με την εκπαιδευτική υπηρεσία περιλαμβάνεται το μόνιμο και έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί στις σχολικές μονάδες καθώς και το προσωπικό του Κέντρου Παραγωγικότητας και του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου.

Στις δυνάμεις ασφαλείας περιλαμβάνονται η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Εθνική Φρουρά. Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (Βουλευτές και Εκπρόσωποι Θρησκευτικών Ομάδων).

Γ.Χ. και Μ.Χ.