You are here

Χιλιάδες επιθεωρήσεις για ασφάλεια και υγεία

09/06/2020 19:22

Πέραν των 3,6 χιλ. επιθεωρήσεων πραγματοποίησε το 2019 το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία στα οποία αναφέρεται η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Η κ. Αιμιλιανίδου απαντούσε σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα, με αφορμή την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Σύμφωνα με την υπουργό, κατά το έτος 2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3.696 επιθεωρήσεις σε χώρους εργασίας για θέματα ασφάλειας και υγείας, σε σύγκριση με 3.228 που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2018.  Σημειώθηκε, δηλαδή, μια αύξηση της τάξης του 14,5%.  

Από το σύνολο των 3 696 επιθεωρήσεων, ποσοστό της τάξης του 40,1% πραγματοποιήθηκαν στον τομέα των κατασκευών και ποσοστό 16,4% στον τομέα της μεταποίησης.

Πρόγραμμα με στοχευμένες επιθεωρήσεις

Στην απάντησή της η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρει ότι η στρατηγική της Κύπρου για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία 2013-2020, η οποία εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, αποβλέπει στην αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων, των επαγγελματικών ασθενειών και άλλων προβλημάτων υγείας στην εργασία και καθορίζει με άξονες τις κατευθύνσεις και προτεραιότητες που τίθενται.

Σε αυτούς τους άξονες, όπως αναφέρει, περιλαμβάνεται και η εφαρμογή συστήματος επιθεώρησης εργασίας για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, για το οποίο ετοιμάζεται ετήσιο πρόγραμμα επιθεωρήσεων.

Στην ετοιμασία του προγράμματος λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, η σε βάθος ανάλυση των εργατικών ατυχημάτων που γνωστοποιούνται στο τμήμα επιθεώρησης εργασίας και ειδικά οι υψηλές συχνότητες ή/και η σοβαρότητα ατυχημάτων που συνεχίζουν να συμβαίνουν σε συγκεκριμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Στη βάση αυτών και άλλων κριτηρίων, το πρόγραμμα επιθεωρήσεων περιλαμβάνει πρόγραμμα εκστρατειών με στοχευμένες επιθεωρήσεις σε καθορισμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα, όπως είναι οι κατασκευές, η μεταποιητική βιομηχανία, καθώς και η ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία.  

Επιπρόσθετα των στοχευμένων εκστρατειών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και έκτακτες επιθεωρήσεις για διερευνήσεις ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών, επικίνδυνων συμβάντων και παραπόνων.

Κενές το 22% των θέσεων του τμήματος επιθεώρησης εργασίας

Η κ. Αιμιλιανίδου απαντά και σε σχέση με την αριθμητική ενίσχυση του τμήματος με πρόσληψη προσωπικού, σημειώνοντας ότι στο παρόν στάδιο, 22% των θέσεων του TEE που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του για το 2020 παραμένουν κενές.

Η διαδικασία πλήρωσης δύο (2) θέσεων Λειτουργών Επιθεώρησης Εργασίας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και προγραμματίζεται η διεξαγωγή σχετικών συνεντεύξεων από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας στις 26.3.2020, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πλήρωσης άλλων οκτώ (8) θέσεων Λειτουργών Επιθεώρησης Εργασίας με τη διοργάνωση γραπτής εξέτασης.

Επιπλέον, έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών η αποπαγοποίηση δέκα (10) θέσεων Επιθεωρητή Εργασίας που αποτελούν την πρώτη γραμμή Επιθεωρητών του TEE για τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας.

Σε ότι αφορά την εξειδίκευση, εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων για τα μέτρα προστασίας τα οποία πρέπει να λαμβάνονται σε κάθε χώρο εργασίας και ιδιαίτερα για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπως είναι ο χώρος των οικοδομών ή της βιομηχανίας, η υπουργός σημειώνει ότι με βάση τις πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας, ο εργοδότης πρέπει να διασφαλίζει ότι σε κάθε εργοδοτούμενο παρέχεται κατάλληλη και επαρκής εκπαίδευση στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας, ιδίως υπό μορφή πληροφοριών και οδηγιών που αφορούν ειδικά τη θέση εργασίας ή τα καθήκοντά του.

Προστίθεται ότι η εκπαίδευση αυτή, πρέπει να προσαρμόζεται στην εξέλιξη των κινδύνων και στην εμφάνιση νέων κινδύνων και, εάν χρειάζεται, να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ενώ σταχυολογούνται ενέργειες του τμήματος επιθεώρησης εργασίας για υποβοήθηση των επιχειρήσεων και σημειώνεται ότι το υπουργείο θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας για όλους τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και όλα τα εργαλεία που του παρέχονται από τη νομοθεσία.

Μ.Χ.