You are here

Χωρίς ενστάσεις οι εφέσεις για τους μισθούς στο δημόσιο

21/05/2019 07:04

Η ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου εξέτασε χθες στο πλαίσιο εσωτερικής πρακτικής τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν με αφορμή την έφεση που έχει υποβάλει η νομική υπηρεσία κατά της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου σε σχέση με τις αποκοπές και περικοπές μισθών των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η νομική υπηρεσία έχει καταχωρήσει στο ανώτατο τρείς εφέσεις σε αντίστοιχες αποφάσεις του τριμελούς διοικητικού δικαστηρίου.

Το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που επέβαλαν το πάγωμα των προσαυξήσεων, την εισφορά 3% στο σχέδιο συντάξεων και στη μείωση απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων, επικαλούμενο το άρθρο 23 του Συντάγματος για προστασία της περιουσίας.

Η νομική υπηρεσία καταχώρησε έφεση για αναστολή του διατάγματος των αποφάσεων του πρωτόδικου δικαστηρίου για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων και με αναδρομική ισχύ σε όσους υπάλληλους ή συνταξιούχους του δημοσίου έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Το ανώτατο εξέτασε χθες τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε σχέση με τις εφέσεις της νομικής υπηρεσίας και ειδικότερα το αίτημα για αναστολή των πρωτόδικων αποφάσεων και κατά πόσο οι εφέσεις θα εξεταστούν ή όχι από τη διευρυμένη σύνθεση του ανωτάτου δικαστηρίου.

Η διαδικασία και οι σχετικές αποφάσεις που έλαβε χθες το ανώτατο με στόχο της επίσπευση της εξέτασης των εφέσεων θα τεθούν γραπτώς υπόψη της νομικής υπηρεσίας.

O γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης δήλωσε χθες στη StockWatch ότι όντως το ανώτατο εξέτασε το διαδικαστικό μέρος και είναι σημαντικό, όπως είπε, ότι δεν υποβλήθηκαν οποιεσδήποτε ενστάσεις, και ότι σύντομα θα ενημερωθεί επίσημα η νομική υπηρεσία, τόσο επί των σημερινών αποφάσεων του ανωτάτου, όσο και για τα υπόλοιπα διαδικαστικά ζητήματα, κυρίως νομικής φύσης.

Την ίδια ώρα, η νομική υπηρεσία, το υπουργείο οικονομικών και η προεδρία, καταρτίζουν τη νομική επιχειρηματολογία κατά της επίμαχης απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου.

Μεταξύ των νομικών επιχειρημάτων που θα τεθούν, είναι η επίκληση του άρθρου 1 του πρώτου πρωτοκόλλου της σύμβασης των πολιτών της Ευρώπης που λέει ότι το κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να θεσπίζει νόμους προς το δημόσιο συμφέρον. Και το δημόσιο συμφέρον τότε (2012 και 2013) όπως και το 1974 επέβαλε την εφαρμογή αποφάσεων με βάση το δίκαιο της ανάγκης.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως έχουν τονίσει κατά καιρούς ο ΠτΔ και ο υπουργός οικονομικών, το κράτος αν δεν ελάμβανε οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ από διεθνείς πιστωτές, θα κήρυττε στάση πληρωμών.

Οι διεθνείς πιστωτές, είχαν θέσει προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις για να παραχωρήσουν σταδιακά και με βάση τη δανειακή σύμβαση, τις σχετικές δόσεις.

Μεταξύ των προϋποθέσεων προβλεπόταν η μείωση του εργατικού κόστους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, θα συνεπάγεται σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Δεν είναι βέβαιο ακόμη κατά πόσο το κόστος των κρατικών ταμείων θα περιοριστεί στις αποζημιώσεις που θα παραχωρηθούν με αναδρομική ισχύ προς εκείνους οι οποίοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ή αν θα δοθεί σε όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε κάνει λόγο για πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος €800 εκ., αρχηγοί κομμάτων είχαν δηλώσει μετά τη σχετική σύσκεψη στο προεδρικό ότι το κόστος θα ξεπεράσει το €1 δισ. ενώ αναλυτές ανεβάζουν το κόστος στα €2,3 δισ., λαμβανομένου υπόψη ότι τα κρατικα ταμεία θα πρέπει να αποζημιώσουν περίπου 84 χιλιάδες υπαλλήλους του δημοσίου, συνταξιούχους, ημικρατικούς, ανεξάρτητους αξιωματούχους και του προσωπικού τους.

Θα επηρεαστούν επίσης και όσοι ανεξάρτητοι οργανισμοί διέπονται από συμβάσεις του δημόσιου ή του ημιδημόσιου τομέα.

Του Λεύκου Χρίστου