You are here

Χρ. Κληρίδης: Αντισυνταγματική η μείωση κατά 12% στις συντάξεις

02/04/2021 15:24

Στην άρνηση της κυβέρνησης προσκρούει μέχρι στιγμής το αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, για κατάργηση της μείωσης του 12% στις συντάξεις όσων επιλέγουν συνταξιοδότηση στο 63ο έτος τους. Το πρωί ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας στις 17 Απριλίου με στόχο την κατάργηση της μείωσης της σύνταξης.

Στην αντίπερα όχθη με την Υπουργό, ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Χρίστος Κληρίδης. Σε δηλώσεις στη StockWatch σημειώνει ότι οι συντάξεις είναι περιουσιακό δικαίωμα των εργαζομένων και δεν δικαιούται κανένας να τις μειώσει.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο ήδη αποφάσισε ότι η μείωση της σύνταξης είναι αντισυνταγματική σε αντίθεση με τη μείωση των μισθών που αποφάνθηκε ότι το κράτος δικαιούται να μειώνει τους μισθούς όταν έχει οικονομική κρίση», ανέφερε.

Επανέλαβε ότι «η σύνταξη είναι περιουσιακό δικαίωμα, είτε είναι στον ιδιωτικό τομέα δυνάμει σύμβασης, είτε στο δημόσιο δυνάμει νόμου είναι περιουσιακό δικαίωμα που δεν μπορεί να αγγίξει η κυβέρνηση».

Εκδήλωση διαμαρτυρίας

H ΠΕΟ, η ΕΚΥΣΥ, το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, ομάδα που δημιουργήθηκε στο Facebook με τίτλο «Άμεση κατάργηση των αποκοπών για σύνταξη στα 63 για όλους» και με μέλη πέραν των 7.000, η Κίνηση Οικολόγων Συνταξιούχων, η ΠΟΒΕΚ, η ΕΔΟΝ, η ΕΚΑ, η ΠΟΓΟ, η νεολαία των Οικολόγων και η Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων, ανακοίνωσαν σε διάσκεψη Τύπου, ότι θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας το πρωί του Σαββάτου, 17 του Απρίλη, η οποία θα περιλαμβάνει συγκέντρωση στο χώρο έξω από το οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ και πορεία η οποία θα καταλήξει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη διακήρυξη τους, οι οργανώσεις τονίζουν ότι «θεωρούν άδικο και ισοπεδωτικό το μέτρο της λεγόμενης αναλογιστικής μείωσης κατά 12% στο ποσό της σύνταξης που δικαιούται κάθε ασφαλισμένος ο οποίος πληρεί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και επέλεξε ή θα επιλέξει συνταξιοδότηση στο 63ο έτος της ηλικίας του».

Αναφέρουν ότι το «το μέτρο αυτό είναι ένα από τα αντιδημοκρατικά μέτρα που επέβαλε η Τρόικα στην κυπριακή κοινωνία, μέσα στις γνωστές συνθήκες της τραπεζικής κρίσης, επικαλούμενη την πιθανότητα αδυναμίας ανταπόκρισης του κυπριακού κράτους στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Ταμείο και τον υποτιθέμενο κίνδυνο κατάρρευσης της Κοινωνικής ασφάλισης».

Προσθέτουν ότι «η τελευταία αναλογιστική μελέτη που έγινε, έχει καταδείξει ότι το ΤΚΑ εξακολουθεί να είναι εύρωστο και μακροχρόνια βιώσιμο, αφού η μακροχρόνια βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών παροχών του ΤΚΑ παραμένει εξασφαλισμένη μέχρι το 2080».

Τονίζουν επίσης ότι οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αύξηση της ανεργίας και η αδυναμία επανένταξης στην εργασία πολλών εργαζομένων ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας ολόκληρων οικονομικών κλάδων, η καθυστέρηση ένταξης των νέων στην εργασία και οι συνεχείς διακοπές στον εργασιακό βίο, το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί για πολλούς αυτοεργοδοτούμενους επαγγελματίες, είναι παράγοντες που επαναφέρουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την απαίτηση της κοινωνίας για κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου πέναλτι του 12% στις συντάξεις του ΤΚΑ και επαναφορά του δικαιώματος για πλήρης συντάξεις στο 63ο έτος της ηλικίας των ασφαλισμένων κάτω από τις υφιστάμενες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Ζητούν άμεσα κοινωνικό διάλογο για επίλυση προβλήματος 

Η ΣΕΚ, επίσης μετά από τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής επαναβεβαιώνει τη θέση και την απαίτηση της να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, για τη ρύθμιση του θέματος, στο πλαίσιο αναθεώρησης και μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος εντός του 2021.

Υπενθυμίζει ότι έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αρμόδια Υπουργό, για τον τρόπο ρύθμισης του θέματος, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΤΚΑ, χωρίς να επιβαρύνονται περισσότερο οι νεότερες γενιές, αφού με βάση τις τελευταίες τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας του 2012, οι συνεισφορές των μερών αυξάνονται κάθε 5 χρόνια μέχρι το 2039.

Παράλληλα η ΣΕΚ, καλεί την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας το συντομότερο δυνατό να συγκαλέσει το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, να εξευρεθούν συλλογικά στο πλαίσιο του τριμερούς Κοινωνικού Διαλόγου, οι τρόποι επίλυσης του ζητήματος.

Ζέτα: Δεν είναι θέμα συνθημάτων

Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου σε γραπτή ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι «το όλο θέμα έχει συζητηθεί στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα» και «ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων το οποίο έχει ήδη τροχοδρομηθεί και θα συζητηθεί ξανά μετά το Πάσχα με γνώμονα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τη δυνατότητα της καταβολής των συντάξεων καθώς και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων από το Ταμείο».

«Δεν θα διακινδυνεύσουμε τη βιωσιμότητα του Ταμείου και τη δυνατότητα πληρωμής των συντάξεων με συνθήματα αλλά με σωστές μελέτες για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων», προσθέτει.

Της Ηρώς Ευθυμίου