You are here

Η απόφαση ΥΠΕΡΓ για εργαζόμενους τομέα τουρισμού

08/12/2021 15:25

Στη στήριξη των εργαζομένων, που έχουν βρεθεί εκτός εργασίας ή πλήρους εργασίας, αφού οι επιχειρήσεις στις οποίες εργοδοτούνταν θα τελούν υπό καθεστώς αναστολής, προχωρεί το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με απόφαση που εξέδωσε η αρμόδια Υπουργός.
 
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Υπουργός Εργασίας, ασκώντας τις εξουσίες που της παρέχονται από τον περί των Προσωρινών Αναστολών Επιχειρήσεων της Τουριστικής Βιομηχανίας Νόμο του 2021, έχει εκδώσει την «Σχεδίου Προσωρινών Αναστολών της Τουριστικής Βιομηχανίας για τη Χειμερινή Περίοδο 2021-2022 Απόφαση (Αρ. 1) του 2021», η οποία έχει δημοσιευτεί σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει ως στόχο την εφαρμογή εκτάκτων μέτρων, που προκύπτουν λόγω της πανδημίας και του ιού Covid 19, αναφορικά με την αντιμετώπιση της εποχικότητας και των επιπτώσεων της πανδημίας, στην τουριστική βιομηχανία, για χρονικό διάστημα από τις 31 Οκτωβρίου 2021 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022.

Όπως σημειώνεται με γνώμονα τη στήριξη των εργαζομένων, που έχουν βρεθεί εκτός εργασίας ή πλήρους εργασίας και βάσει Κοινωνικού Διαλόγου που προηγήθηκε, για την περίοδο Νοεμβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 θα καταβληθεί ανεργιακό επίδομα σε εργοδοτούμενους επιχειρήσεων που θα τελούν υπό καθεστώς αναστολής.
 
Συγκεκριμένα, θα γίνεται υπολογισμός του ανεργιακού επιδόματος με βάση τις ασφαλιστέες αποδοχές του 2020, ως προνοείται στη σχετική Νομοθεσία, ενώ σημειώνεται ότι αν δεν πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις, για το 2020 για απόκτηση δικαιώματος, τότε το επίδομα θα υπολογίζεται με βάση τις ασφαλιστέες αποδοχές του 2019.

Σε περιπτώσεις που πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις τόσο για το έτος 2020, όσο και για το έτος 2019, θα παραχωρείται ανεργιακό επίδομα στη βάση των υψηλότερων αποδοχών.

Με βάση τις διατάξεις της απόφασης της Υπουργού, στο Σχέδιο Προσωρινών Αναστολών περιλαμβάνονται επιχειρήσεις με βάση το Μνημόνιο Συμφωνίας των Κοινωνικών Εταίρων για την Προσωρινή Αναστολή εργασιών Ξενοδοχειακών Μονάδων, ορισμένες συναφείς με τον τουρισμό επιχειρήσεις στην περιοχή Αγίας Νάπας – Παραλίμνιου και κέντρων αναψυχής στο παραλιακό μέτωπο Πάφου και  τουριστικοί / ταξιδιωτικοί πράκτορες παγκύπρια, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης (handling) των αεροδρομίων, παράκτιες ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις θαλάσσιων αθλημάτων και τουριστικά λεωφορεία.

Οι εργοδότες που εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες οφείλουν όπως παρουσιάσουν στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων τους καταλόγους εργοδοτουμένων τους οι οποίοι θα τελούν υπό καθεστώς αναστολής εργασιών, το χρονικό διάστημα αναστολής εργασιών, καθώς και οτιδήποτε άλλο ζητηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Επισυνάπτεται αυτούσια η απόφαση της υπουργού Εργασίας.