You are here

Η Ζέτα εξαγγέλλει τηλεργασία και κλειδώνει κατώτατο

13/04/2022 07:17

Τηλεργασία, κατώτατος και στοχευμένη εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, είναι στο κάδρο των επικείμενων εξαγγελιών της Ζέτας Αιμιλιανίδου η οποία χθες είχε τρίωρη άτυπη συνάντηση μόνο με τις ηγεσίες των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η άτυπη συνάντηση, όπως πληροφορείται η StockWatch, κλήθηκε από την ΥΠΕΡΓ για να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ) που είναι προγραμματισμένη για τη Μεγάλη Τρίτη.

Πηγές του ΥΠΕΡΓ που μίλησαν στη StockWatch εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η κ. Αιμιλιανίδου, θα ήθελε, εάν το αποτέλεσμα της επικείμενης σύσκεψης του ΕΣΣ, το επιτρέψει, να προβεί σε κάποιες εξαγγελίες ανήμερα της Πρωτομαγιάς.

Επιπρόσθετα, με βάση την ενημέρωση που έκανε στις ηγεσίες των δύο κοινωνικών εταίρων, το θέμα της τηλεργασίας έχει εξαντληθεί στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών και φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές συγκλήσεις μεταξύ των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων με βάση το προσχέδιο του θεσμικού πλαισίου που έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΡΓ.

«Δεν χρειάζεται να κουράσουμε περαιτέρω τη διαδικασία σε ότι αφορά τη θέσπιση της τηλεργασίας καθώς, οι προσεγγίσεις όλων των εμπλεκομένων, είναι τόσο κοντά», σχολίασε στη StockWatch αρμόδια πηγή.

Ανώτατα στελέχη των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων εκτιμούν ότι μετά την επικείμενη συνεδρίαση του ΕΣΣ η ΥΠΕΡΓ θα είναι σε θέση να εξαγγείλει την επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την τηλεργασία.

Το ύψος του κατώτατου και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Το θέμα της καθιέρωσης εθνικού κατώτατου μισθού, που αποτελεί δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, φαίνεται, στο παρόν στάδιο, να σκοντάφτει στις δυσκολίες που προκαλεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της αγοράς εργασίας ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ωστόσο χθες, η κ. Αιμιλιανίδου ήταν σαφής σε ότι αφορά την πολιτική απόφαση για την καθιέρωση εθνικού κατώτατου, η οποία, όπως τόνισε, απορρέει και από τις προγραμματικές δηλώσεις του ΠτΔ.

Σημείωσε ότι πριν να εκπνεύσει η θητεία της παρούσης κυβέρνησης θα εφαρμοστεί εθνικός κατώτατος μισθός για όλα τα επαγγέλματα, παρά το γεγονός ότι η ίδια είχε ως πρόθεση να το είχε ανακοινώσει την Πρωτομαγιά, όμως την πρόλαβαν οι δυσμενείς εξελίξεις  και οι συνέπειες του Ρωσο -Ουκρανικού πολέμου.

Το επίμαχο σημείο, που συνεχίζει να προκαλεί τριβές μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και φάνηκε και χθες στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης, είναι το ύψος που θα διέπει τον κατώτατο.

Οι μεν εργοδότες ανάπτυξαν τα γνωστά τους επιχειρήματα ότι οι συνθήκες στην οικονομία και τα προβλήματα των επιχειρήσεων που επιτείνονται, λόγω του πολέμου, δεν επιτρέπουν αύξηση του υφιστάμενου κατώτατου μισθού. 

Ο κατώτατος μισθός εφαρμόζεται σε 14 επαγγέλματα και ανέρχεται στα €870. Αυξάνεται στα €924 μετά από περίοδο έξι μηνών συνεχούς εργοδότησης των επηρεαζόμενων.

Η ΥΠΕΡΓ επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι στόχος θα είναι η διασύνδεση του εθνικού κατώτατου μισθού με το διάμεσο μισθό ώστε σταδιακά να αγγίξει το 60% και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναφέρεται και σε ελάχιστο ωριαίο μισθό.

Οι ηγεσίες των συντεχνιών στο επιχείρημα των εργοδοτών πρόταξαν τα συμπεράσματα της μελέτης του ΔΓΕ σε σχέση με τον κατώτατο επισημαίνοντας ότι με την καθιέρωση του, ένα ποσοστό περίπου 10% του εργατικού δυναμικού θα επηρεαστεί θετικά.

Επίσης υποστήριξαν ότι ο πόλεμος λειτουργεί αρνητικά για όλους, όμως η ακρίβεια, όπως τόνισαν, επιβαρύνει περισσότερο τους χαμηλόμισθους, που είναι αυτοί που θα επωφεληθούν από τον κατώτατο.

Σημείωσαν ότι μπορεί η αύξηση του ύψους του κατώτατου να είναι μικρή, ωστόσο, όπως είπαν, θα είναι σημαντική για τους χαμηλά αμειβόμενους σε επαγγέλματα που δεν ισχύουν συλλογικές συμβάσεις

Στοχευμένη εισαγωγή ξένων εργατών

Εκτενής συζήτηση έγινε και για το επίμαχο θέμα της εισαγωγής ξένου εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.

Η συζήτηση επί του θέματος αναπτύχθηκε με εκατέρωθεν επιχειρήματα και με την ΥΠΕΡΓ να επισημαίνει ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις επί του θέματος θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των τεχνικών επιτροπών που είχαν συσταθεί για αξιολόγηση του αιτήματος των εργοδοτικών οργανώσεων και άφησε να εννοηθεί ότι θα επιτρέψει τη μερική απασχόληση ξένων εργατών κυρίως στον τουριστικό τομέα και στην οικοδομική βιομηχανία.

Του Λεύκου Χρίστου