You are here

Η Ζέτα κόβει το βήχα των κομμάτων, όχι κατώτατος μισθός εν μέσω πανδημίας

03/12/2020 06:01

Την αρνητική στάση του υπουργείου Εργασίας σε ότι αφορά τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού αυτή τη στιγμή, πρόκειται να συναντήσει εκ νέου η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Η Επιτροπή επαναφέρει τη συζήτηση για τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, παρά το ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία δεν παρουσιάζουν βελτίωση, σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο, όταν το θέμα είχε ξανασυζητηθεί.

Στις αρχές του έτους, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, η κυβέρνηση είχε εκφράσει την πρόθεση να προχωρήσει στην ετοιμασία νομοσχεδίου για την καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν στην πορεία, με την Υπουργό Εργασίας να τονίζει μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και των σχεδίων στήριξης της απασχόλησης και των επιχειρήσεων, ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τον ορισμό κατώτατου μισθού.

«Το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», είχε υποστηρίξει η κ. Αμιλιανίδου, θέση την οποία διατηρεί και σήμερα. Κληθείσα να απαντήσει, κατά πόσο τα δεδομένα επιτρέπουν την επαναφορά της συζήτησης για θέσπιση κατώτατου μισθού, η Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου δήλωσε στη StockWatch ότι «η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι».

Επεσήμανε ότι το Υπουργείο έχει πραγματοποιήσει σχετικές μελέτες με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και ευρωπαϊκών χωρών για το τι πρέπει να γίνει σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, λέγοντας πως η θέση του Υπουργείου είναι πως αυτός θα εφαρμοστεί, όταν επιστρέψουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, δηλαδή όταν η ανεργία μειωθεί σε επίπεδα κάτω του 5%.

Εντούτοις, το ποσοστό της ανεργίας σκαρφαλώνει τους τελευταίους μήνες καθώς η αγορά εργασίας αντανακλά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο, παρουσίασε μεγάλη αύξηση τον Οκτώβριο, καθώς ανήλθε στο 10,5%, με τον αριθμό των ανέργων να φτάνει στις 48 χιλ. άτομα. Τον Σεπτέμβριο το ποσοστό της ανεργίας στην Κύπρο είχε κυμανθεί στο 9,3% ενώ πέρσι, τον Οκτώβριο του 2019, ήταν πιο κοντά στο στόχο της πλήρους απασχόλησης, στο 6,6%.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας Αντρέας Φακοντής, δήλωσε στη StockWatch ότι το θέμα του κατώτατου μισθού τέθηκε προς την κυβέρνηση και στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού.

«Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να προσανατολίζεται στην κατάθεση νομοσχεδίου για ρύθμιση του κατώτατου μισθού», σημείωσε, καθώς όπως είπε, υποστηρίζει πως η ρύθμιση πρέπει να προχωρήσει αφού η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 5%.

«Εμείς αντίθετα, εκτιμούμε ότι σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες είναι που χρειάζεται να θεσπιστεί ο κατώτατος μισθός», ανέφερε, προσθέτοντας ότι κατά τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, «θα δούμε τι σκέψεις κάνει η κυβέρνηση και τι προτίθεται να πράξει».

Τρεις προτάσεις νόμου σε εκκρεμότητα

Η συζήτηση που εξελίσσεται στην Επιτροπή Εργασίας, προκύπτει στο πλαίσιο της εξέτασης τριών προτάσεων νόμου που εκκρεμούν αναφορικά με τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, οι οποίες προέρχονται από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τη Συμμαχία Πολιτών και το ΕΛΑΜ.

Η πρόταση των Οικολόγων προνοεί τροποποίηση του περί κατώτατου ορίου μισθών νόμου, ώστε το εθνικό κατώτατο όριο μισθού να καθορίζεται με κανονισμούς που εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, αντί με διάταγμα του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας.

Η πρόταση προβλέπει επίσης, όπως οι συμβουλευτικές επιτροπές που διορίζονται από τον Υπουργό, διαβουλεύονται με τους κοινωνικούς εταίρους και με τους εμπλεκόμενους φορείς και υποβάλλουν εισηγήσεις στον Υπουργό για θέματα εθνικού κατώτατου μισθού, σε οποιαδήποτε περίπτωση διαπιστώνεται ότι οι μισθοί που καταβάλλονται είναι αδικαιολόγητα χαμηλοί.

Η πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών προνοούσε την θέσπιση προσωρινών διατάξεων ώστε δια νόμου να καθορισθεί ότι για την διετία 2019-2020, ο γενικός κατώτατος μισθός για κάθε εργασία στη Δημοκρατία ανεξαρτήτως περιοχής, τόπου ή επαρχίας, δεν θα είναι χαμηλότερος του ορίου των €1.125. Η ρύθμιση αποσκοπούσε στην αποτροπή φαινομένων εκμετάλλευσης, που είχαν παρατηρηθεί παρά την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας που σημείωνε, κατά τη δεδομένη στιγμή, η κυπριακή οικονομία.

Η πρόταση του ΕΛΑΜ, αφορά αντικατάσταση της διακριτικής ευχέρειας για έκδοση διαταγμάτων που αφορούν στον καθορισμό κατώτατων ορίων μισθών, με την υποχρέωση για έκδοση τέτοιου διατάγματος, το οποίο να προβλέπει και τον καθορισμό γενικού κατώτατου ορίου μισθού για όλα τα επαγγέλματα, εξαιρουμένων ορισμένων περιπτώσεων.

Της Μαρίας Χαμπή