You are here

Ήγγικεν η ώρα στις τράπεζες

05/09/2002 23:18
Αποφασίζει το μεσημέρι ο ΚΕΣΤ

«Κλειδί» η στάση της Τράπεζας Κύπρου;


«Πόλεμος ή ειρήνη»; Απάντηση στο ερώτημα θα δοθεί οριστικά το μεσημέρι με την γνωστοποίηση της απόφασης του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών για την αποδοχή ή της μεσολαβητική πρόταση του υπουργού Εργασίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στο τραπεζικό τομέα. Μάλιστα, ο Αντρέας Μουσιούττας ήταν ξεκάθαρος, αμέσως μετά τη λήξη και της συνάντησης που είχε χθες βράδυ επί τρίωρο με τις δύο πλευρές στο γραφείο του προς τις οποίες έδωσε διευκρινήσεις οι οποίες του ζητήθηκαν: «Το κεφάλαιο με τις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών με το υπουργείο έχει κλείσει».

Πληροφορίες φέρουν την πλάστιγγα να γέρνει προς αποδοχή της πρότασης Μουσιούττα, ενώ μέλος της αντιπροσωπείας του Συνδέσμου που μετείχε στην αντιπροσωπεία της ομάδας και ο οποίος μίλησε στη Stockwatch υπό τον όρο της ανωνυμίας, χαρακτηρίζει «κλειδί» τη στάση της Τράπεζας Κύπρου. Επεξηγώντας τη θέση του ανέφερε ότι αν η Κύπρου στην αυριανή κρίσιμη συνεδρία του ΚΕΣΤ υιοθετήσει την απορριπτική στάση της Λαϊκής Τράπεζας έναντι της πρότασης Μουσιούττα, τότε η απάντηση που θα δοθεί θα είναι αρνητική και μάλλον ομόφωνα. Στην αντίθετη περίπτωση, θα είναι καταφατική παρά τις ενστάσεις της Λαϊκής που φέρεται αποφασισμένη να απορρίψει τη πρόταση ως έχει.

Στις δηλώσεις που έγιναν και από τρεις πλευρές μετά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών δεσμεύτηκε να δώσει την απάντηση του σήμερα. Ο αποχωρών πρόεδρος του ΚΕΣΤ Μιχάλης Ταγαρούλιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος είναι ικανοποιημένος από τις διευκρινήσεις που ζήτησε και πήρε από τον υπουργό Εργασίας επί σημείων της πρότασης του.

Ο ΓΓ της ΕΤΥΚ Λοίζος Χατζηκωστής αφού τόνισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της μεσολαβητικής πρότασης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απάντηση του Συνδέσμου Τραπεζών θα είναι καταφατική, ενώ επανέλαβε ότι σε αντίθετη περίπτωση η ΕΤΥΚ θα προχωρήσει σε δυναμικά απεργιακά μέτρα από την ερχόμενη Δευτέρα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη