You are here

Κ. Πετρίδης: Δεν μπορούμε να μιλούμε για μειώσεις μισθών

28/03/2020 09:05

Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης εισοδημάτων και όχι της μείωσής τους προσανατολίζεται επί του παρόντος η κυβέρνηση, με βάση τα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σχολιάζοντας τις προτροπές για μείωση μισθών στο δημόσιο.

«Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια μας είναι να ενισχύσουμε τα εισοδήματα» επεσήμανε ο υπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Sigma. Πρόσθεσε ότι αυτό επιτυγχάνεται για ένα μήνα, μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και του δημοσιονομικού πακέτου που πέρασαν χθες από τη βουλή.

Η αναφορά του υπουργού προκύπτει μετά από παρέμβαση της ΟΕΒ, που καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα, ώστε να χρηματοδοτηθεί μέρος των μέτρων στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης που επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, η ΟΕΒ υποστηρίζει πως μέρος του συνεπαγόμενου κόστους για χρηματοδότηση των μέτρων, πρέπει να προκύψει από μια οριζόντια συνεισφορά όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για όλα τα εισοδήματα άνω των €1500.

«Με το δημοσιονομικό πακέτο και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ενισχύουμε σημαντικά τα εισοδήματα αυτών που έχουν πληγεί» είπε, σημειώνοντας ότι 260 χιλ. εργαζόμενοι και 60 χιλ. εταιρείες χρειάζονται διατήρηση των εισοδημάτων τους.

«Σε αυτή την περίοδο, δεν μπορούμε να μιλούμε για μείωση εισοδημάτων» τόνισε.

«Αλλά», πρόσθεσε «πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ανάλογα με την περίοδο της κρίσης και της ύφεσης, τα δημόσια οικονομικά δεν μπορούν να συντηρούν 300 χιλ., 400 χιλ., ή 500 χιλ. μισθούς για πολύ καιρό».

Ανέφερε ότι η σημερινή κρίση είναι πολύ διαφορετική απ’ ότι είχαμε δει μέχρι τώρα, καθώς σε αντίθεση με την προηγούμενη κρίση δεν βασίζεται σε δομικά προβλήματα. Τόνισε ότι επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα, λόγω του ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη διάρκεια που θα έχει η κρίση.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε την ανάγκη γρήγορης και μεγάλης παρέμβασης, εκφράζοντας την προσδοκία ότι η κρίση θα είναι τέτοιας διάρκειας που η ανάκαμψη θα έρθει γρήγορα, έστω και με απώλειες.

Μ.Χ.