You are here

Κ. Πετρίδης: Διασφαλισμένοι 3 χιλ. εργαζόμενοι στους δήμους

14/02/2019 12:14

Εξοικονομήσεις της τάξης των €40 - €60 εκ. θα προκύψουν μέσα από τις συνενώσεις των δήμων και κοινοτήτων δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σημειώνοντας ότι οι 3 χιλ. εργαζόμενοι είναι διασφαλισμένοι.

Τόνισε ότι από την οικονομική μελέτη που έγινε για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι οι δήμοι και κοινότητες θα έχουν εγγυημένα για πρώτη φορά έσοδα από το ίδιο το κράτος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού με ρυθμισμένο ποσοστό αλλά και από ίδια έσοδα από τις άδειες αυτοκινήτων.

Μιλώντας στην ημερίδα της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι μέσα από την μεταρρύθμιση διασφαλίζονται και οι 3.000 εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης την οποία προτείνουμε είναι προοδευτική και κοινωνική μεταρρύθμιση, η οποία ουσιαστικά επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις της Τ.Α. με το κράτος».

Ο υπουργός εσωτερικών απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους ξεκαθάρισε πως στη μεταρρύθμισή την οποία προωθεί η κυβέρνηση οι δήμοι δεν θα είναι όπως τους γνωρίζουμε σήμερα υπογραμμίζοντας ότι «άρα κακώς επικεντρώνεται η συζήτηση στον αριθμό των δήμων. Θέλουμε να κάνουμε κάτι νέο με νέες δομές και πολύ περισσότερες αρμοδιότητες που δεν έχουν σήμερα».

Ανέφερε ότι η έκδοση της οικοδομικής και πολεοδομικής άδειας θα γίνεται από τις ίδιες τις τοπικές αρχές ώστε να μπορούν να προωθούν τα έργα τους χωρίς να βραχυκυκλώνονται στις κρατικές υπηρεσίες.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι θα πρέπει να μπορούν οι δήμοι να καθορίζουν οι ίδιοι τους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους πρασίνου και να μπορούν να παρέχουν πραγματικά κοινωνικές υπηρεσίες.

Υπογράμμισε ότι διασφαλίζεται ακόμη η δυνατότητα απευθείας χρηματοδότησης από το κράτος για κοινωνικές υπηρεσίες και δεσμεύτηκε ότι τα λεφτά που θα εξοικονομηθούν δεν θα πάνε πίσω στο κράτος.

«Θα παραμείνουν στις τοπικές αυτοδιοικήσεις για να κάνουν καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες και έργα για να μειωθεί το κόστος των υπηρεσιών», τόνισε.

Όσον αφορά την τροποποίηση του Περί Κοινοτήτων Νόμου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέραν των 100 κοινοτήτων που δεν έχουν ούτε ένα άτομο προσωπικό» και δεν μπορούν να είναι διοικητικά αυτοτελείς για την παροχή υπηρεσιών, λόγω μεγέθους και κόστους.

Πρόσθεσε ότι μέσω της συμπλεγματοποίησης, οι κοινότητες θα έχουν νομική υπόσταση και θα μπορούν να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό, αντί να προσφεύγουν στην αγορά υπηρεσιών.

Τέλος, ανέφερε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν πέντε επαρχιακά συμβούλια, μέσω εκλελεγμένων αντιπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία θα αναλάβουν τη διαχείριση του νερού, του αποχετευτικού και των στερεών αποβλήτων.

Θα στηρίξουμε καθε τι προοδευτικό 

Την ημερίδα χαιρέτισε και ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο οποίος ανέφερε ότι «η ΠΕΟ ποτέ δεν ήταν εμπόδιο σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν προοδευτικό κοινωνικό περιεχόμενο και προωθούν το κοινό καλό. «Τέτοιες μεταρρυθμίσεις, όσες έχουν γίνει και όσες θα γίνουν, αποτελούν για εμάς διεκδικητικούς στόχους» πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι ως ΠΕΟ «θα στηρίξουμε κάθε τί προοδευτικό, αλλά δεν θα διστάσουμε να αντιπαραταχθούμε σε κάθε τί αντιδραστικό που οδηγεί σε συρρίκνωση τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και υποσκάπτει με οποιονδήποτε τρόπο το χαρακτήρα της».

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΕΟ, είναι ποιους εξυπηρετούν οι μεταρρυθμίσεις, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολλών και νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που ξεκινούν από εντελώς διαφορετικό σημείο αφετηρίας.

Η μεταρρύθμιση στηρίζεται σε τρεις αλλαγές 

Ακολούθως ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου ανέγνωσε την θέση της οργάνωσης για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α., λέγοντας ότι μια ολοκληρωμένη πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει την τροποποίηση του περί δήμων νόμου, την τροποποίηση του περί κοινοτήτων νόμου και την ψήφιση της νομοθεσίας για τη δημιουργία επαρχιακών οργανισμών ύδρευσης, αποχέτευσης και στερεών αποβλήτων.

Όσον αφορά τη συμπλεγματοποίηση είπε ότι ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά με συνενώσεις Δήμων και τη σύσταση συμπλεγμάτων υπηρεσιών Κοινοτήτων, καθώς αυτό θα δημιουργήσει στρεβλώσεις και εκτρώματα.

Εισηγήθηκε εξάλλου να δοθεί μια μεταβατική περίοδος για τη σύσταση και λειτουργία συμπλεγμάτων και να καθοριστούν κριτήρια ως προϋπόθεση για τη σύσταση δήμων. Έξι μήνες πριν τη λήξη της μεταβατικής περιόδου ή πριν τις επόμενες εκλογές να γίνουν δημοψηφίσματα για τη σύσταση δήμων, συμπλήρωσε.

 

Της Ηρώς Ευθυμίου