You are here

KA: Απολύσεις ή ψαλίδι 20% σε μισθούς

10/10/2005 16:56
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης βρίσκονται οι υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών, που καλούνται εντός των επόμενων εβδομάδων να εγκρίνουν το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της ζημιογόνας κρατικής εταιρείας. Όπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος των ΚΑ, Λάζαρος Σαββίδης, η μείωση στα κόστα της εταιρείας (στόχος για μείωση £20 εκ.) μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ άλλων είτε με μείωση του προσωπικού κατά ένα αριθμό, είτε με μείωση των μισθών όλου του προσωπικού κατά 20%.

Άλλες μέθοδοι, σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, είναι η αλλαγή των συλλογικών συμβάσεων που διαμορφώνουν τον τρόπο λειτουργίας των διαφόρων τμημάτων που είναι περιοριστικά ή η μείωση των εισφορών της εταιρείας στα ταμεία προνοίας των υπαλλήλων.

Ο κ. Σαββίδης, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: «Αν γίνεται αποδεκτή η βασική αρχή του σχεδίου, τότε έχουμε λόγο να μετακινηθούμε, αν δεν γίνεται αποδεκτή η αρχή αυτή τότε δεν υπάρχει λόγος να συζητούμε», είπε.

Οι επαφές, ωστόσο, με τις συντεχνίες θα συνεχιστούν είπε ο κ. Σαββίδης.

«Οι πιλότοι, οι οποίοι ζήτησαν και πήραν διευκρινίσεις, έχω αντιληφθεί ότι δέχονται τις βασικές αρχές και είναι θέμα πλέον των λεπτομερειών», σημείωσε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι αυτή την άποψη συμμερίζεται, σε λιγότερο βαθμό, και η συντεχνία των μηχανικών.

«Οι άλλες συντεχνίες έχουν πει ότι για να μπορούν να δεχτούν τις αρχές θέλουν να δουν ολόκληρο το σχέδιο», συμπλήρωσε.

Το σχέδιο πρέπει να σταλεί στις Βρυξέλλες μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, όπου θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή θα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο προτού δώσει το πράσινο φως για παραχώρηση κρατικής εγγύησης σε δάνεια ύψους £60 εκ. που θα λάβει ο κρατικός αερομεταφορέας.

Αύριο το Σχέδιο στον Θράσου

Το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Κ.Α. θα παραδοθεί αύριο από τον πρόεδρο των Κ.Α. στον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, Χάρη Θράσου.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, το Δ.Σ. των Κ.Α. θα αποφασίσει σε αποψινή του συνεδρία κατά πόσο το σχέδιο, μετά την παράδοση του στον κ. Θράσου, θα παραδοθεί την ερχόμενη Τετάρτη και στις συντεχνίες ή θα αναμένουν την επιστροφή του ΥΠΟΙΚ από το εξωτερικό την Παρασκευή και στη συνέχεια να δοθεί στις συντεχνίες.

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι θα εναπόκειται στην κυβέρνηση, όταν παραλάβει το σχέδιο, «να αποφασίσει κατά πόσον βλέπει ότι αυτό το σχέδιο έχει μέλλον».

Από την πλευρά του ο κ. Θράσου, ανέφερε ότι «θα θέλαμε και εμείς, τα δύο συναρμόδια Υπουργεία, Συγκοινωνιών και Εργων και Οικονομικών, να κάνουμε τη δική μας αξιολόγηση και να πούμε τις δικές μας απόψεις».

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι έστω και αν η εταιρεία συμφωνήσει μαζί με τις συντεχνίες και «αν ακόμη είναι έτοιμοι για να στείλουν το σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει η κυβέρνηση να είναι βέβαιη ότι η εταιρεία θα επιβιώσει για να μπορέσει να δώσει τις εγγυήσεις της».

γχ