You are here

ΚΑ: Σύσκεψη για «κάλυψη» των συνεπειών της απεργίας

27/01/2003 10:04
Το πρώτο βήμα για την επιτάχυνση της φιλελευθεροποίησης των αερομεταφορών γίνεται σήμερα στο υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων. Σε λίγο (10.00 π.μ. ) πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ιδιωτικών αεροπορικών εταιριών Helios, Eurocypria και Emirates, αλλά και των Κυπριακών Αερογραμμών για την απάμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργεί η 24ωρη απεργία των πιλότων.

Ωστόσο, κατά τη σύσκεψη θα τεθεί ευρύτερα το θέμα της εξεύρεσης τρόπων και μιας κατ’ αρχήν φόρμουλας για τη μεταφορά του ταξιδιωτικού κοινού σε όλους τους προορισμούς, ακόμη και σε αυτούς που μονοπωλούν αυτή τη στιγμή οι ΚΑ, όπως είναι το δρομολόγιο Λάρνακα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη, για τις περιόδους που αδυνατεί να ανταποκριθεί ο κρατικός αερομεταφορέας λόγω απεργιών.

Και οι δύο πλευρές, κατηγορούν αλλήλους για παραβίαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, ενώ η ΠΑΣΥΠΙ με ανακοίνωσή της ζήτησε από τις ΚΑ να εξηγήσουν γιατί υποστηρίζουν και ανέχονται μια προνομιούχα διευθυντική ομάδα πιλότων να εισάγει νέους θεσμούς και πρακτικές εργοδότησης με τεράστιες οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις στην εταιρεία. Απαντώντας, οι ΚΑ τονίζουν ότι βασικό αίτημα των πιλότων είναι ''η διαφοροποίηση μιας τακτικής που υπάρχει στην εταιρεία εδώ και δεκαετίες και ακολουθείται και από άλλες αεροπορικές εταιρείες'', προσθέτοντας ότι η ΠΑΣΥΠΙ θέλει να αποκλείσει τη διευθυντική ομάδα των πιλότων, από το να κάνουν εκπαίδευση και έλεγχο στους άλλους πιλότους.

Σημειώνεται ότι χθες στο Λονδίνο δρομολογήθηκε για πρώτη φορά το νέο υπερσύγχρονο Airbus 340 κι εκατό περίπου επίσημοι, τουριστικοί πράκτορες, μεταξύ των οποίων 50 γνωστοί Βρετανοί δημοσιογράφοι έφθασαν στην Κύπρο, οι οποίοι θα έπρεπε να επιστρέψουν πίσω σήμερα το πρωί.

Από την απεργία, η εταιρία – η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στο ΧΑΚ - θα ζημιώσει £150.000, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων, Τάσο Αγγελή, θα επηρεασθούν 14 πτήσεις και θα ταλαιπωρηθούν γύρω στους 2.000 επιβάτες. Η απεργία άρχισε ψες τα μεσάνυκτα και θα λήξει απόψε την ίδια ώρα.