You are here

Καμπανάκι για Ταμείο Συντάξεως Δικηγόρων

08/03/2021 09:35

Θέμα βιωσιμότητας του Ταμείου Συντάξεως των δικηγόρων, θέτει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου Σάββας Ζαννούπας, προσθέτοντας πως θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου είναι ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη αποφάσεων. 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ζαννούπας αναφέρει πως αυτό που απασχολεί έντονα τους δικηγόρους την τελευταία περίοδο είναι η έκθεση των Αναλογιστών, σύμφωνα με την οποία το Ταμείο Συντάξεως, φέρεται να παρουσιάζει τεράστιο έλλειμμα, της τάξης των 191,319,367 ευρώ. Ήδη, συνέχισε, γίνονται διεργασίες εξετάζοντας όλα τα θέματα μη αποκλειόμενης της διάλυσης. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαννούπας, σύμφωνα με τον Κανονισμό των περί Δικηγόρων (Συντάξεις και Χορηγήματα), οι δικαιούχοι συνταξιούχοι θα μπορούν να λάβουν μέχρι και 60% επιπλέον της χορηγούμενης σύνταξης, νοουμένου ότι η οικονομική κατάσταση του Ταμείου το επιτρέπει. Είναι ξεκάθαρο, συνέχισε, από τα πιο πάνω ότι το επιπλέον 60% επί της σύνταξης, δεν δίνεται δικαιωματικά αλλά εξαρτάται από την ευρωστία του Ταμείου. 

Αναφερόμενος στην έκθεση που παρέδωσαν οι Αναλογιστές το Φεβρουάριο του 2021 στο Συμβούλιο του Ταμείου Συντάξεων, είπε πως θα έπρεπε το Ταμείο να έχει περιουσιακά στοιχεία 270,301,02, σημειώνοντας πως στο πιο πάνω ποσό δεν συμπεριλαμβανόταν η 13η και 14η σύνταξη ούτε και η προσαύξηση του 60% που δινόταν επί των συντάξεων. 

Ο κ. Ζαννούπας σημείωσε πως το θέμα της βιωσιμότητας του Ταμείου Συντάξεως των δικηγόρων δεν είναι σημερινό, αλλά σιγοψιθυριζόταν εδώ και χρόνια μεταξύ των δικηγόρων. Πλην όμως, πρόσθεσε, ουδέποτε οι δικηγόροι πληροφορήθηκαν για την πραγματική κατάσταση του Ταμείου και ουδέποτε κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις. 

Δικαιούχοι του Ταμείου συμπλήρωσε, είναι βεβαίως και οι ενεργοί δικηγόροι οι οποίοι προσδοκούν ότι την ημέρα που θα συνταξιοδοτηθούν, θα υπάρχουν τα χρήματα της σύνταξης τους για να τους καταβληθούν. 

Επεσήμανε ότι με αυτά τα δεδομένα, ξεκάθαρα προκύπτει ότι το Ταμείο δεν είναι βιώσιμο, ωστόσο παρατήρησε οι Αναλογιστές ετοίμασαν σχετικά σχέδια έτσι ώστε το Ταμείο να καταστεί βιώσιμο. Είπε ακόμη, πως σύμφωνα με το 15ετές σχέδιο, για να καταστεί βιώσιμο το Ταμείο το 2035 και να ανταποκρίνεται στις υποσχόμενο από αυτό συντάξεις, θα πρέπει για τα επόμενα 15 χρόνια, να υπάρχουν ετήσιες συνεισφορές 21,200,000 επιπλέον των 6.600.000 ευρώ. 

Ο κ. Ζαννούπας είπε πως υπάρχει και μια άλλη πρόταση, σύμφωνα με την οποία το Ταμείο θα παραμείνει βιώσιμο με τις παρούσες συνθήκες, μόνο σε περίπτωση που υπάρξει άμεση αποκοπή του 70% των δικαιούμενων συντάξεων από τις οποίες δεν υπάρχει προσαύξηση, όπως έχει δημιουργηθεί η κατάσταση μετά την απόφαση του Συμβουλίου στις 26.2.21. Σε αυτό το σενάριο, συμπλήρωσε, το Ταμείο θα είναι βιώσιμο, πλην όμως η ετήσια σύνταξη θα ανέρχεται στα 2.805 ευρώ, δηλαδή 233,75 μηνιαίως.

Θέση είπε, του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου είναι ότι ο πιο δίκαιος τρόπος διαμοιρασμού των χρημάτων μεταξύ των δικαιούχων, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται ως ετήσια συνδρομή στο Ταμείο, ως επίσης και τα χρόνια υπηρεσίας του κάθε δικηγόρου.