You are here

KEBE: Όχι σε μονομερείς συμφωνίες με συντεχνίες

24/01/2023 14:18

Μέχρι την επανέναρξη και ολοκλήρωση του διαλόγου με νέα συμφωνία για ρύθμιση του θεσμού της ΑΤΑ μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων, το ΚΕΒΕ καλεί όλα τα μέλη του να μην προβαίνουν σε μονομερή συμφωνία με τις Συντεχνίες.

Σε εγκύκλιο προς τα μέλη του, το ΚΕΒΕ αναφέρει ότι στόχος του είναι η αντικατάσταση του θεσμού της Α.Τ.Α. μέσα από διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες, με ένα πιο σύγχρονο και οικονομικά βιώσιμο μηχανισμό ο οποίος να βασίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας όπως αυτή προσδιορίζεται από την αύξηση του Α.Ε.Π. σε πραγματικούς όρους διασφαλίζοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

«Προκειμένου να δοθεί χρόνος σε διάλογο το ΚΕΒΕ αποδέχτηκε, για όσες επιχειρήσεις ή οργανισμούς που παραχωρούν την Α.Τ.Α, τη συνέχιση της καταβολής του 50% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή με βάση τον οποίο το συνολικό ποσοστό Α.Τ.Α από 1/1/2023 αυξάνεται από 2.56% σε 7.03% επί του βασικού μισθού», σημειώνεται.

Το ΚΕΒΕ προσφέρει επίσης καθοδήγηση σε σχέση με την επικείμενη απεργία της 26ης Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι με βάση το Σύνταγμα κατοχυρώνεται το δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται ελεύθερα και να συμμετέχουν σε συλλογική αποχή από την εργασία τους.  Ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι που θα συμμετέχουν στην απεργία δεν πρέπει να έχουν οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια στην απασχόληση τους,  αναφέρεται.

Προστίθεται ότι ο εργοδότης δεν καταβάλει οποιαδήποτε αμοιβή στους εργοδοτούμενους για τις ώρες που απεργούν σύμφωνα με το εργασιακό δίκαιο και την σχετική νομολογία.

Όπως σημειώνεται, το δικαίωμα των εργαζομένων που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στην απεργία είναι κατοχυρωμένο με το Σύνταγμα. «Ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να έχουν όλες τις διευκολύνσεις για να εργαστούν. Οι εργαζόμενοι έχουν τόσο το δικαίωμα της απεργίας όσο και το δικαίωμα της εργασίας».

Προστίθεται ότι με βάση τον νόμο περί Συντεχνιών:

α.     Κατά τη διάρκεια της απεργίας οι απεργοί προβαίνουν σε ειρηνική διαμαρτυρία στον τόπο που πραγματοποιείται η εργατική διαφορά.

β.     Απαγορεύεται η χρήση βίας, ο εκφοβισμός από οποιονδήποτε για να εξαναγκάσει οποιοδήποτε πρόσωπο είτε να εργαστεί είτε να συμμετέχει στην απεργία.

γ.     Στην περίπτωση που επιχειρήσεις ή οργανισμοί εμπίπτουν στη κατηγορία «Καθορισμένες Ουσιώδεις Υπηρεσίες» θα πρέπει να γίνει συνεννόηση με τις Συντεχνίες για εγκαθίδρυση και λειτουργία «ελάχιστο όριο υπηρεσίας» η οποία είναι αναγκαία τόσο για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών του πληθυσμού όσο και για την αποτροπή ανεπανόρθωτων ζημιών

«Ουσιώδεις υπηρεσίες», όπως διευκρινίζεται, σημαίνει υπηρεσίες η διακοπή των οποίων θα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, τη προσωπική ασφάλεια ή υγεία του συνόλου ή μέρους του πληθυσμού και περιλαμβάνει τις δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για:

  • Την εξασφάλιση συνεχούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος
  • Την εξασφάλιση υδατοπρομήθειας για σκοπούς ύδρευσης
  • Την εξασφάλιση λειτουργίας τηλεπικοινωνιών
  • Την ασφαλή λειτουργία των αερομεταφορών και τον έλεγχο της εναέριας  κυκλοφορίας
  • Την λειτουργία των νοσοκομείων
  • Την λειτουργία των φυλακών
  •     Την επιδιόρθωση ή συντήρηση του εξοπλισμού και των ηλεκτρομηχανολογικών

εγκαταστάσεων της ΕΦ, της Αστυνομίας & Πυροσβεστικής

  • Την ασφάλεια λειτουργίας της λιμενικής κίνησης.

Επισυνάπτεται η εγκύκλιος