You are here

Κίνδυνοι λόγω έλλειψης χιλιάδων εργαζομένων

13/01/2023 06:05

Το καμπανάκι για τους κινδύνους που απειλούν την τουριστική βιομηχανία δεδομένων των ελλείψεων που καταγράφονται σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και την οικονομία ευρύτερα, κρούουν οι ξενοδόχοι, ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν.

Επισημαίνουν ότι ειδικά φέτος, που υπάρχει η προσδοκία πως η τουριστική κίνηση θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, οι ανάγκες σε προσωπικό ξεπερνούν τις 5 χιλ.

Καλούν παράλληλα τον υπουργό Εργασίας να επισπεύσει τη διαδικασία έκδοσης αδειών εισαγωγής ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες.

Ανάλογες θέσεις εκφράζουν και οι παράγοντες στον κλάδο εστίασης.

Ζητούν λήψη πολιτικών αποφάσεων επειγόντως

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «ήδη αποστείλαμε επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας διότι η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί χθες» και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες είναι λύση ανάγκης.

Εξέφρασε την άποψη ότι η έλλειψη προσωπικού οφείλεται πρώτον, σε θέματα νοοτροπίας και παιδείας τα οποία απουσιάζουν από την κυπριακή αγορά, διότι δεν υπάρχει στην Κύπρο το μάθημα των τουριστικών επαγγελμάτων από το δημοτικό σχολείο, όπως σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Δεύτερο, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια δουλειά που δεν είναι στις προδιαγραφές της κλασσικής κυβερνητικής. Το ωράριο είναι κλιμακωτό, απασχολούνται και τα Σαββατοκύριακα».

Και τρίτο, όπως είπε, οι 6 χιλ. – 7 χιλ. κοινοτικοί και ευρωπαίοι που εργάζονταν στην Κύπρο έφυγαν τα χρόνια της πανδημίας και δεν επέστεψαν διότι πλέον το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συνεπώς βρίσκουν και στη χώρα τους δουλειές.

«Από την άλλη, η Κύπρος, λόγω αυξημένου κόστους ζωής που περιλαμβάνει τα ενοίκια, τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, δεν αποτελεί πλέον ελκυστικό προορισμό για εργασία», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στην πρακτική που ακολουθήθηκε πέρσι λέγοντας ότι «μετά από πολλές προσπάθειες και συζητήσεις λήφθηκε η απόφαση να δοθούν άδειες ώστε το 30% του μόνιμου προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία να εισάγεται από τρίτες χώρες, όμως τελικά η απόφαση ήταν δώρο άδωρο για εμάς, διότι λήφθηκε πολύ καθυστερημένα».

Ο κ. Ρουσουνίδης, διαμήνυσε ότι «θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση εδώ και τώρα ώστε να στηριχθεί η βιομηχανία διότι σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε μονάδες που θα υπολειτουργούν, το τουριστικό μας προϊόν θα υποβαθμιστεί, με άμεσο αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους, διότι η συμβολή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ του κράτους, τα χρόνια προ της πανδημίας κυμαινόταν από 17% έως και 20%».

Οι ξενοδόχοι είπε ο κ. Ρουσουνίδης, ζητούν να διαγραφεί η περσινή πρόνοια του 30% και οι άδειες να βασίζονται στις δικαιολογημένες ανάγκες μιας μονάδας.

«Ζητούμε επίσης να ανοιχτούν τα επαγγέλματα στα οποία επιτρέπεται η εισαγωγή προσωπικού που χρειαζόμαστε και δεν υπάρχουν στην κυπριακή αγορά όπως καθαρίστριες, βοηθούς κουζίνας, καμαριέρες, συντηρητές και άλλα συναφή επαγγέλματα», πρόσθεσε.

Μελέτη για επίλυση του προβλήματος

Η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, σε δηλώσεις στη StockWatch, χαρακτήρισε διαχρονικό το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο χρειάζεται δραστικές λύσεις.

Σημείωσε ότι «για να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, θα πρέπει να διεξαχθεί ολοκληρωμένη μελέτη που να αναδεικνύει τις ανάγκες της βιομηχανίας για τα επόμενα χρόνια».

«Θα πρέπει να ανοιχτούν τα επαγγέλματα στη βάση των στοιχείων και των τεκμηριωμένων αναγκών της κάθε τουριστικής μονάδας» είπε, προσθέτοντας ότι «η εφαρμογή της όποιας στρατηγικής θα πρέπει να ξεκινά από την εκπαίδευση στα σχολεία».

Τόνισε ότι, «η έλλειψη προσωπικού παραμένει από τα μεγαλύτερα προβλήματα της βιομηχανίας και κάλεσε το υπουργείο Εργασίες να εγκρίνει το συντομότερο δυνατόν τις υφιστάμενες άδειες οι οποίες λήγουν τον Απρίλιο και να δώσει νέες άδειες για εισαγωγή ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες στη βάση των αναγκών των ξενοδοχείων».

Ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο χρόνου ώστε οι νέοι εργαζόμενοι να εκπαιδευτούν και να προσαρμοστούν.

Οξύ το πρόβλημα και στην εστίαση

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων αναψυχής, Νεόφυτος Θρασυβούλου, ανέφερε στη StockWatch ότι στους χώρους εστίασης είναι πιο δύσκολα τα δεδομένα καθότι πρόκειται για εργασία στην κουζίνα, στον τομέα της καθαριότητας και λάντζας, όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό στην εγχώρια αγορά.

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, δήλωσε στη StockWatch ότι υπάρχει έλλειψη ανειδίκευτου και εξιδανικευμένου προσωπικού στον κλάδο.

Σημείωσε ότι, «υποβάλαμε τις εισηγήσεις μας προς το αρμόδιο τμήμα εργασίας στο οποίο μας παρέπεμψε ο υπουργός Εργασίας και αναμένουμε να κληθούμε για να συζητήσουμε διεξοδικά το πρόβλημα και να δοθούν λύσεις, διότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια».

Έκθεση καριέρας από το υφυπουργείο

Το υφυπουργείο Τουρισμού διοργανώνει σήμερα και αύριο την 1η Έκθεση Καριέρας στον τομέα της Φιλοξενίας σε μια προσπάθεια να φέρει σε επαφή τους εργοδότες, τους επαγγελματικούς συνδέσμους και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες απασχόλησης, καριέρας, εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα της φιλοξενίας.

Στην έκθεση θα συμμετέχουν, με εκθεσιακό περίπτερο, 20 εκθέτες με τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να τύχουν λεπτομερούς ενημέρωσης.

Της Ηρώς Ευθυμίου