You are here

Κλείδωσε το ανεργιακό στην τουριστική βιομηχανία

03/12/2021 14:26

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση αναφορικά με το ανεργιακό επίδομα εργαζομένων του τουριστικού τομέα, που εμπίπτουν στο Σχέδιο Προσωρινών Αναστολών του υπουργείου Εργασίας.

Το νομοσχέδιο εξετάσθηκε την περασμένη Τρίτη με τη μορφή του κατεπείγοντος από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας. Όπως αναφέρθηκε, αφορά στη στήριξη πέραν των 100 χιλ. εργαζόμενων στην τουριστική βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, το ανεργιακό επίδομα όσων βρίσκονται στο Σχέδιο Προσωρινών Αναστολών θα υπολογιστεί στη βάση των εισφορών του 2019 ή του 2020, όπου προκύπτει το μεγαλύτερο ποσό.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νομοσχέδιο που ήρθε ενώπιον της Ολομέλειας ώστε οι υπάλληλοι να πάρουν ανεργιακό επίδομα βάσει των υψηλότερων συνεισφορών του 2019 ή 2020. Ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη των εργαζομένων αφού όπως φαίνεται η πανδημία θα συνεχιστεί.
 
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι στηρίζουν το νομοσχέδιο και ότι είναι υποχρέωση της πολιτεία να στηρίξει αυτούς τους εργαζόμενους, κάτι που έπρεπε να αφορά όλο τον τουριστικό τομέα και όχι μόνο τους εργαζομένους σε ξενοδοχεία.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς έκανε λόγο για επιβαλλόμενη ρύθμιση, ωστόσο είπε ότι από αυτή τη ρύθμιση  μένουν έξω εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από το πλαίσιο αναστολής των εργασιών και κάλεσε την Υπουργό να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα που αφορά τον χρόνο καταβολής των επιδομάτων και πρέπει η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να αλλάξουν ταχύτητες.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς είπε ότι η Κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πανδημίας στάθηκε αλληλέγγυα. Κάποιοι, πρόσθεσε, φρόντισαν να υπάρχουν αυτά τα λεφτά και αυτή η οικονομική δυνατότητα, ενώ σημείωσε ότι δεν πρέπει να αφαιρούμε έσοδα από το κράτος αφού θα συνεχιστεί η πανδημία για να μπορέσουμε και θα πρέπει να στηριχθούν πραγματικά αυτοί που έχουν ανάγκη. Πρόσθεσε ότι η Υπουργός έχει σκοπό να συμπεριλάβει και άλλα επαγγέλματα που έχουν πληγεί και δεν βρίσκονταν διαχρονικά στα σχέδια αναστολής εργασιών του χειμώνα.

Ε.Χ.