You are here

Κούσιος: Δεν θα ρίξω λάδι στη φωτιά

03/02/2023 11:10

Η έκρηξη αντιπαραθέσεων που ανέκυψε με αφορμή την πρόθεση του Υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου, να δώσει διέξοδο σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα της αναθεώρησης της στρατηγικής για την απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες, ενδέχεται να αποκλιμακωθεί, μέσα από τις παρατηρήσεις και διευκρινίσεις που θα δώσει ο ίδιος ο ΥΠΕΡΓ στις επιστολές των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

Ο Κ. Κούσιος, δεν πρόκειται να ρίξει λάδι στη φωτιά, όπως δήλωσε πριν από λίγο στη StockWatch, ούτε να προκαλέσει, όπως είπε, περαιτέρω όξυνση για ένα θέμα που στη βασική του φιλοσοφία υπάρχουν συγκλίσεις σε ότι αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας και της επαρκούς στελέχωσης κλάδων και επιχειρήσεων που ο κύπριος δεν επιδεικνύει ενδιαφέρον να εργοδοτηθεί.

«Είναι πρόθεση μου να επιλύσω το επίμαχο αυτό ζήτημα, με γνώμονα πάντα, το συμφέρον της οικονομίας και του τόπου χωρίς να αγνοήσω ούτε τις ευαισθησίες της μίας ή της άλλης πλευράς», παρατήρησε ο ΥΠΕΡΓ, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει τις επικρίσεις που διατυπώνει το συνδικαλιστικό κίνημα τις τελευταίες μέρες εναντίον του.

«Είδα, άκουσα και διάβασα την κριτική που ασκήθηκε εναντίον μου. Θεωρώ ότι είναι άδικη, όμως δεν παύει να είναι σεβαστή. Έχω ήδη ενδιατρίψει στις παρατηρήσεις και στις αξιώσεις που θέτει η ηγεσία των τριών συντεχνιών στις επιστολές τους», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θ’ απαντήσει στην κάθε συνδικαλιστική οργάνωση ξεχωριστά, ο ΥΠΕΡΓ απάντησε καταφατικά.  Διευκρίνισε όμως:

«Ως ΥΠΕΡΓ, θα πρέπει θεσμικά ν’ απαντήσω στις συντεχνίες. Σας λέω ευθέως και επαναλαμβάνω. Δεν προτίθεμαι να ρίξω λάδι στη φωτιά. Είμαστε ένα Υπουργείο που έχει αναδείξει και προστατεύει το σπουδαίο ρόλο της τριμερούς συνεργασίας. Μια θεσμική συνεργασία η οποία κατά γενική ομολογία έχει ευεργετήσει τον τόπο και ειδικότερα τις εργασιακές σχέσεις», υπέδειξε ο κ. Κούσιος.

Η κριτική των συντεχνιών και οι αντιρρήσεις εργοδοτών

Το συνδικαλιστικό κίνημα άσκησε μετά την παραλαβή της επίμαχης επιστολής Κούσιου αυστηρή κριτική στον ΥΠΕΡΓ, η οποία εστιάζεται κυρίως στον ισχυρισμό τους ότι δεν ξεκίνησε καν κοινωνικός διάλογος επί του θέματος.

Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι επί των χειρισμών του ΥΠΕΡΓ διαπιστώνεται ανομοιομορφία αφού για το θέμα της ΑΤΑ η κυβέρνηση θεώρησε σωστό να μην δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση ενώ, για το θέμα της στρατηγικής για την εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες επιδιώκει να κλείσει άμεσα το κεφάλαιο προτού λήξει η θητεία της.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις από την άλλη εκφράζουν την άποψη ότι πολύ σωστά ο ΠτΔ και ο ΥΠΕΡΓ παρέπεμψαν το θέμα της ΑΤΑ στην επόμενη κυβέρνηση αφού δεν βρίσκεται στη δικαιοδοσία της οποιασδήποτε κυβέρνησης η λήψη απόφασης.

Η ΑΤΑ, λένε, επαφίεται στους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν επί του θέματος.

«Αντίθετα», όπως υποστηρίζουν οι εργοδότες, «η αναθεώρηση της στρατηγικής για την απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες, βρίσκεται στις εξουσίες της κυβέρνησης, όπως είναι και η απόφαση για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό».

Προέχει η ξενοδοχειακή βιομηχανία

Οι ανάγκες που επείγουν σε ότι αφορά την αναθεώρηση της συγκεκριμένης στρατηγικής, αφορούν κυρίως την ξενοδοχειακή βιομηχανία, οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι της οποίας διαχρονικά έχουν στο τραπέζι την οριστική επίλυση τους.

Είναι ενδεικτική η επισήμανση παραγόντων του ΠΑΣΥΞΕ και του ΣΤΕΚ ότι η τουριστική βιομηχανία βρίσκεται σε κομβικό σημείο, μετά την πανδημία και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και επιβάλλεται όπως τα ξενοδοχεία ξεκινήσουν τη νέα τουριστική περίοδο με επαρκή στελέχωση όλων των υπηρεσιών τους.

Οι δύο οργανώσεις χαρακτηρίζουν ως αναγκαία την παραχώρηση αδειών σε άτομα από τρίτες χώρες.

Τι προβλέπει η συμφωνία του 2007

Σημειώνεται ότι η συμφωνία την οποία υπέγραψαν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι το 2007, σε σχέση με την εργοδότηση ξένων εργατών προβλέπει, μεταξύ άλλων τα εξής:

Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να είναι οργανωμένη και βιώσιμη, να είναι εγγεγραμμένη στο ΤΚΑ με αριθμό μητρώου εργοδότη, στην υπηρεσία ΦΠΑ και στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

Να είναι κατάλληλα στελεχωμένη με ντόπιο εργατικό δυναμικό, ποσοτικά και ποιοτικά, ανάλογα με το είδος δραστηριοτήτων που διεξάγει και ο αριθμός των αλλοδαπών εργαζομένων να μην υπερβαίνει το 30%.

Να τηρεί την εργατική νομοθεσία και να προσφέρει όρους εργοδότησης στα επίπεδα τουλάχιστον της αντίστοιχης κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Του Λεύκου Χρίστου