You are here

Κούσιος: Με ανοικτή ατζέντα, συντάξεις, ΑΤΑ, εργάτες

06/09/2022 06:59

Εντός Σεπτεμβρίου, θα συνέλθει το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα (ΕΣΣ) με καυτή ατζέντα, στην οποία θα περιληφθούν προς συζήτηση όλα τα θέματα που είχαν τεθεί επί θητείας της Ζέτας Αιμιλιανίδου, η ολοκλήρωση της συζήτησης των οποίων εκκρεμεί.

Θα τεθούν στο τραπέζι, επίσης, όλα τα νέα εργασιακά ζητήματα που προτίθενται να προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι, με κορυφαίο αυτό της ΑΤΑ.

O YΠΕΡΓ Κυριάκος Κούσιος απέστειλε χθες επιστολή - πρόσκληση προς τις οργανώσεις των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, που συμμετέχουν στο ΕΣΣ, με την οποία, όπως αποκάλυψε χθες η StockWatch, τις καλεί, να βάλουν στην ατζέντα οποιαδήποτε εργασιακά θέματα θεωρούν ως σημαντικά, προκειμένου να αποτελέσουν μέρος του κοινωνικού διαλόγου.

«Ενόψει της σύγκλησης της συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος εντός Σεπτεμβρίου 2022, παρακαλώ όπως αποστείλετε στο ΥΠΕΡΓ και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεματικές ενότητες που εισηγείστε να περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη», αναφέρει στην επιστολή του ο Κ. Κούσιος.

Καλεί όλους τους κοινωνικούς εταίρους να αποστείλουν τις εισηγήσεις τους ηλεκτρονικά, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, για να επισπευσθεί, όπως σημειώνει, η διαδικασία χειρισμού τους.

«Το ΥΠΕΡΓ δεν έχει αναστολή σε κανένα από τα εργασιακά θέματα που απασχολούν τους κοινωνικούς εταίρους για να τα θέσουν επί τάπητος στο  ΕΣΣ», ανέφερε ο κ. Koύσιος, ο οποίος χθες είχε τονίσει με δήλωσή του στη StockWatch, ότι ένα από τα σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν το Σώμα, είναι και η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.

Η ΑΤΑ, αποτελεί χρόνιο αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κοινωνικών εταίρων.

Οι εργοδότες, είναι βέβαιο, ότι θα θέσουν στο τραπέζι την αξίωση τους για κατάργηση της ΑΤΑ, όπως είναι και η απόφαση των συλλογικών τους οργάνων.

Οι συντεχνίες, από την άλλη, θα αξιώσουν την πλήρη επαναφορά και απόδοσή της σε όλους τους εργαζόμενους, των οποίων οι μισθοί απολαμβάνουν τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. 

Από το 2018, με βάση τη συμφωνία πλαίσιο, η ΑΤΑ καταβάλλεται μία φορά το χρόνο στο 50%, υπό την προϋπόθεση ότι κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, θα υπάρχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης της οικονομίας. 

Η συμφωνία αυτή, είχε λήξει το Δεκέμβριο του 2020.

Παρατάθηκε η ισχύς της για ένα ακόμη χρόνο, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλούσε η υγειονομική κρίση στην οικονομία και ανανεώθηκε το 2021 καθώς η πανδημία δεν είχε αρθεί.

Τα προβλήματα στην οικονομία επεκτάθηκαν εξαιτίας της συνεχιζόμενης ρωσο – ουκρανικής κρίσης, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα, λόγω κυρίως της ενεργειακής κρίσης.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, απαιτεί αποκατάσταση της χαμένης αγοραστικής αξίας των μισθών, λόγω της πρωτόγνωρης ακρίβειας σε βασικά αγαθά και τονίζει πως η ΑΤΑ αποτελεί ιερό κεκτημένο και ως τέτοιο δεν πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, πλην της πλήρους απόδοσης της.

Σημειώνεται ότι, όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις έχουν χαρακτηρίσει την ΑΤΑ ευλογία.

Τα άλλα θέματα που είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσουν το ΕΣΣ, είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αναλογιστικής αποκοπής του 12%, η ρύθμιση της τηλεργασίας και η αναθεώρηση της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες. 

Επισυνάπτεται η επιστολή του κ. Κούσιου.

Του Λεύκου Χρίστου