You are here

Κούσιος: Όλα στο τραπέζι, ακόμη και η ΑΤΑ

05/09/2022 07:19

Ιδιαίτερα κρίσιμο, προμηνύεται το τελευταίο τρίμηνο του έτους σε ότι αφορά σημαντικά εργασιακά ζητήματα, των οποίων η συζήτηση για επίτευξη συναινετικών λύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, εκκρεμεί εδώ και 14 μήνες ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ).

Πρόκειται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αναλογιστικής αποκοπής του 12%, τη ρύθμιση της τηλεργασίας και την αναθεώρηση της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες.

Στην ατζέντα, θα τεθεί και η ΑΤΑ, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ο ΥΠΕΡΓ Κυριάκος Κούσιος είχε αναφέρει στη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης που είχε με τις ηγεσίες των εργοδοτών και συντεχνιών, ως καταληκτική της θέσπισης για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό (ΕΚΜ).

«Έχουν τη δυνατότητα οι κοινωνικοί εταίροι να βάλουν στο τραπέζι του ΕΣΣ, οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί και γιατί όχι και την ΑΤΑ», τόνισε ο ΥΠΕΡΓ.

Ο κ. Κούσιος, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της StockWatch ότι θα αποστείλει εντός της ημέρας επιστολή προς τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την οποία θα τις καλεί να προτείνουν και επιπρόσθετα θέματα, προς συζήτηση στο ΕΣΣ, πέραν αυτών που δεν πρόλαβε να διεκπεραιώσει η Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Καυτή πατάτα η ΑΤΑ, με προεκλογικό άρωμα

Η ρύθμιση της ΑΤΑ όπως παραχωρείτο πριν την αποκοπή της το 2012, λόγω της οικονομικής κρίσης και των απαιτήσεων τότε των διεθνών πιστωτών, θα αποτελέσει την καυτή πατάτα για όλους στο ΕΣΣ.

Οι θέσεις και οι προθέσεις των δύο κοινωνικών εταίρων, είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, αν ανατρέξει κανείς σε παλαιότερες και πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις των δύο μερών σε σχέση με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

Οι μεν εργοδότες, αναμένεται να βάλουν στο τραπέζι την κατάργηση της, οι δε συντεχνίες προτίθενται να αξιώσουν την πλήρη επαναφορά και την απόδοσή της σε όλους τους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ των τριών κοινωνικών εταίρων είχε συμφωνηθεί όπως η καταβολή της ΑΤΑ για την περίοδο 2018, 2019 και 2020 θα γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, θα υπήρχε θετικό πρόσημο ανάπτυξης της οικονομίας.

Έκτοτε, η καταβολή της ΑΤΑ, γίνεται μία φορά το χρόνο σε ποσοστό 50% της ετήσιας αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως αυτός υπολογίζεται από τη Στατιστική Υπηρεσία.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, προβάλλει πιο έντονα σήμερα τη συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού και της ακρίβειας, επιπτώσεις τις οποίες, όπως επισημαίνουν οι συντεχνίες, εισπράττει το κάθε νοικοκυριό που βλέπει τα έσοδα του να μειώνονται δραματικά, χωρίς να αποκαθίσταται η αγοραστική αξία των μισθών του, ειδικότερα σε αυτή την περίοδο της πρωτοφανούς ακρίβειας. 

Στην αντίπερα όχθη, οι εργοδοτικές οργανώσεις, όπως είχε δηλώσει ο ΓΔ της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, η ομοσπονδία θα θέσει αίτημα για κατάργηση της ΑΤΑ στο κατάλληλο φόρουμ πριν το τέλος του έτους.

Σε πολύ πρόσφατη παρέμβαση του στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ο κ. Αντωνίου είπε πει πως «το σύμπαν έχει ανατραπεί από τις δυσμενείς εξελίξεις που προκαλούν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία».

«Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», είπε, «διαβρώνεται συνεχώς. Στη δίνη αυτών των δραματικών συνεπειών, η ΟΕΒ θα θέσει την πάγια της θέση για κατάργηση της ΑΤΑ, η οποία μόνο στην Κύπρο και στη Μάλτα εφαρμόζεται σήμερα», υποστήριξε ο ΓΔ της ΟΕΒ.

Κωδικοποίηση θέσεων από τον ΥΠΕΡΓ

Ο ΥΠΕΡΓ, θα επιδιώξει στο πλαίσιο του ΕΣΣ να κωδικοποιήσει τις εκ διαμέτρου θέσεις των εμπλεκομένων, με βάση το τι θα τεθεί στο τραπέζι.

Ο ΥΠΕΡΓ, ενδέχεται να βάλει στο μικροσκόπιό του όλες τις θέσεις.  Από την κατάργηση, μέχρι την πλήρη απόδοση της ΑΤΑ.

Θα εξετάσει, κατά πόσο η ποσοστιαία απόδοση της ΑΤΑ, θα αποδίδεται ή όχι στο 100% ή στο 50% της αξίας της και κατά πόσο θα καταβάλλεται δύο φορές το χρόνο, όπως εφαρμοζόταν μέχρι το 2012, ή μία φορά, όπως είχε αποφασιστεί με τη συμφωνία πλαίσιο το 2017.

Η ΑΤΑ καταβάλλεται στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, στον τραπεζικό τομέα, στις κατασκευές, στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και σε άλλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα.

Η πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δεν έχει ΑΤΑ.

Στο τραπέζι η αναλογιστική αποκοπή 12% στις συντάξεις

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, το συνδικαλιστικό κίνημα θα εγείρει και πάλι το επίμαχο θέμα της αναλογιστικής αποκοπής του 12%, σε όσους αποφασίζουν να λαμβάνουν τη σύνταξη τους από το 63ο έτος της ηλικίας.

Το ΥΠΕΡΓ, δεν προτίθεται να αποδεχθεί κατάργηση της αναλογιστικής αποκοπής καθώς, σύμφωνα με σχετική γνωμάτευση, κάτι τέτοιο θα αποτελεί δυσμενή διάκριση σε βάρος αυτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή προτίθενται να συνταξιοδοτηθούν στο 65ο έτος της ηλικίας τους.

Ήδη, είναι στα σκαριά αναλογιστική μελέτη για να διαφανεί κατά πόσο ένας συνταξιούχος που έλαβε τη σύνταξη του στο 63ο και υπόκειται στην αναλογιστική αποκοπή του 12%, θα αποσβέσει το σύνολο των συνταξιοδοτικών του αποδοχών που είχε λάβει στα δύο χρόνια της πρόωρης του σύνταξης, περιλαμβανομένης και της 13ης σύνταξης.

Το πλέον επικρατέστερο σενάριο, με βάση τα αρχικά ευρήματα της έρευνας του ΥΠΕΡΓ, είναι να συμφωνηθεί μία φόρμουλα με στόχο να μειώνεται κλιμακωτά η αναλογιστική αποκοπή του 12%.

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση της τηλεργασίας, εδώ τα πράγματα για τον ΥΠΕΡΓ θα είναι σαφώς πιο εύκολα.

Έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων το νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει την τηλεργασία και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το τέλος του έτους.

Του Λεύκου Χρίστου