You are here

Κρίσιμο διήμερο για ημικρατικούς

07/01/2005 17:26
Στο κενό φαίνεται να πέφτουν μέχρι στιγμής οι προσπάθειες που καταβάλλονται για αποφυγή της σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και ημικρατικών. Αντίθετα, δύο νέα μέτωπα προστέθηκαν στο ήδη βεβαρημένο κλίμα. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ διασταυρώνουν τα ξίφη τους, ενώ φωτιές άναψε η αναφορά Ταλιαδώρου σε «υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους», αναφορά στην οποία απάντησε η συντεχνία της ΑΤΗΚ.

Ο υπουργός Εργασίας Χρίστος Ταλιαδώρος μιλώντας στο μεσημβρινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του ΡΙΚ, είπε ότι οι εργαζόμενοι στους ημικρατικούς «είναι από τους καλύτερα αμειβόμενους υπαλλήλους». Πέραν των ψηλών μισθών και της καλής ανέλιξης, είπε, λαμβάνουν αυτόματες τιμαριθμικές αυξήσεις και προσαυξήσεις που συμποσούνται περίπου στο 6%. Και διερωτήθηκε: «Είναι παράλογο σε αυτό το πλαίσιο (με δεδομένη την δημοσιονομική περισυλλογή) να αποδεχθούν αυξήσεις 2%; Είναι καλό», πρόσθεσε, «να διατηρούμε τη ψυχραιμία μας και να μην προσπαθούμε να φορτώσουμε αλλού τις ευθύνες…».

Ανέφερε επίσης ότι έλαβε επιστολή από το Γενικό Διευθυντή της ΑΤΗΚ για διορισμό επιτροπής διαιτησίας που θα επιληφθεί της εργατικής διαφοράς στον ημικρατικό τομέα.

Ανακοίνωση – απάντηση στον κ. Ταλιαδώρο έδωσε η συντεχνία των υπαλλήλων της ΑΤΗΚ. Η Ελεύθερη Παγκύπρια Οργάνωση Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ εκφράζει τη λύπη της που άκουσε δια στόματος του Υπουργού Εργασίας για «υψηλά αμειβόμενους στην ΑΤΗΚ». Ο Υπουργός, συνεχίζει η ανακοίνωση, «προσπαθούσε να δικαιολογήσει τους λανθασμένους χειρισμούς του ιδίου και του Υπουργείου του όσον αφορά την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους Ημικρατικούς Οργανισμούς». Η συντεχνία καλεί τον κ. Ταλιαδώρο να ανακαλέσει όσα είπε και «να δοκιμάσει να περισώσει ότι απέμεινε από το γόητρο του Υπουργείου του».

Παρά την αντιπαράθεση που προέκυψε, ο Υπουργός Εργασίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξελίξεων το επόμενο διήμερο. «Δεν μπορώ να εκφράσω αισιοδοξία, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορώ να αποκλείω να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις οι οποίες να αποσοβήσουν την απεργία» είπε ο κ. Ταλιαδώρος μετά από συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα με την ΟΕΒ.

Κομματικά πυρά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της ιδεολογικής συγγένειας με την ΠΕΟ, αποκτά η έκκληση που απευθύνει το ΑΚΕΛ: «Ναι μεν έχει ευθύνες η κυβέρνηση (για το αδιέξοδο), αλλά καλούμε τους ενδιαφερόμενους να δώσουν ευκαιρία στο διάλογο», δήλωσε στη StockWatch o βουλευτής του ΑΚΕΛ και επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του κόμματος, Σταύρος Ευαγόρου. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν είναι δουλειά των κομμάτων να αναμειγνύονται στα εσωτερικά θέματα των συντεχνιών και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να στερήσουμε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις το αναφαίρετο και ιερό δικαίωμα στην απεργία.

Η κρίση στους ημικρατικούς πάντως έχει λάβει και πολιτική χροιά. Ο κ. Ευαγόρου χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του Συναγερμού, αφού, όπως είπε είναι το κόμμα που έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο που απαγορεύει την απεργία στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις. Συμφώνησε ότι το θέμα πρέπει να το λύσουν οι δύο εμπλεκόμενοι. Ο Υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με πρωτοβουλίες από κόμματα για άρση του αδιεξόδου, ο κ. Κεραυνός είπε πως δεν έχει διεξάγει επαφές με κανένα κόμμα απολύτως και δεν γνωρίζει «για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, εάν υπάρχουν και αν γίνονται».

Απεργία τη Δευτέρα

Την ίδια ώρα, πάντως, οι συντεχνίες φαίνονται αποφασισμένες να προχωρήσουν στη λήψη δυναμικών μέτρων. ΟΗΟ – ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, με κοινή ανακοίνωση καλούν τους εργαζομένους να κατέλθουν τη Δευτέρα σε 24ώρη στάση εργασίας και από τις 20 Ιανουαρίου σε επ’ αόριστον απεργία, αν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία για την ανανέωση των συλλογικών τους συμβάσεων. Οι συντεχνίες σημειώνουν ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποφευχθούν τα απεργιακά μέτρα και πλέον δεν έχουν άλλη επιλογή εφόσον «εξαντλήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων διαδικασίες». Στην απεργία θα κατέλθουν 9,500 εργαζόμενοι σε 21 ημικρατικούς, όπως δήλωσε σήμερα ο Γ.Γ. της ΟΗΟ-ΣΕΚ Νίκος Τάμπας.

Προσωπικό ασφαλείας

Μιλώντας μετά το πέρας συνεδρία της Διευρυμένης Γενικής Γραμματείας της συντεχνίας, κ. Τάμπας τόνισε ότι σε ουσιώδεις υπηρεσίες (ΑΤΗΚ, ΑΗΚ, Υδατοπρομήθεια) θα εργαστεί προσωπικό ασφαλείας ώστε να μην υπάρξουν κίνδυνοι για την υγεία ή την ασφάλεια των πολιτών. Διευκρίνισε ότι «στην ΑΤΗΚ δεν θα μπορούμε να μην εξυπηρετούμε τα πλοία ή τα αεροπλάνα ή ακόμη να μην διορθώσουμε βλάβες που πιθανόν να σημειωθούν στο στρατό, Αστυνομία και Πυροσβεστική. Στην ΑΗΚ δεν μπορούμε να πληροφορηθούμε ότι έχουν πέσει γραμμές και είναι στο έδαφος και να αδιαφορήσουμε. Θα πάμε να τις απομονώσουμε αλλά δεν θα τις διορθώσουμε», είπε.

Εκκαθάριση στο ΧΑΚ

Ειδικές διευθετήσεις θα γίνουν για το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, στο οποίο θα λειτουργήσει ένα τηλεοπτικό και ένα ραδιοφωνικό κανάλι ώστε να καλύψει ειδησεογραφικά την απεργία. Τη Δευτέρα πάντως δεν θα γίνει χρηματιστηριακή συνάντηση, αλλά θα πραγματοποιηθεί κανονικά η εκκαθάριση των συναλλαγών (γίνεται ανά τριήμερο) προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στη συνεδρία της Τρίτης.

Του Γιώργου Αγαπίου