You are here

Κύπρος... «Κράτος δημοσίων υπαλλήλων»

17/06/2002 15:11
Σε «κράτος δημοσίων υπαλλήλων μετατρέπεται η Κύπρος, τη στιγμή που οι πάντες μιλούν για υπερβολικό αριθμό της δημοσιοϋπαλληλικής κοινότητας με τους κυβερνητικούς να ξεπερνούν σήμερα τις 20 χιλιάδες.

Την έγκριση της βουλής για τη δημιουργία 1492 νέων πρόσθετων θέσεων εργασίας στη Δημόσια Υπηρεσία, ζητά η Διεύθυνση Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, ενώ εκκρεμεί η πλήρωση άλλων δυόμισι περίπου χιλιάδων θέσεων, είτε λόγω αφυπηρετήσεων είτε λόγω κενών θέσεων, είτε λόγω θέσεων που καταλαμβάνουν έκτακτοι.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού για την δημιουργία των νέων πρόσθετων θέσεων εργασίας στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής, οι 500 αφορούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για σκοπούς εναρμόνισης, οι 725 αφορούν την δημόσια εκπαίδευση και την υγεία και οι υπόλοιπες 167 νέες θέσεις θα κατανεμηθούν σε διάφορες Υπηρεσίες λόγω αναδιοργάνωσης.

Οι μόνιμες θεσμοθετημένες θέσεις κυβερνητικών υπαλλήλων αυτή τη στιγμή υπερβαίνουν τις 13 χιλιάδες, ενώ σε αυτές δεν περιλαμβάνονται η αστυνομία, η Εθνική Φρουρά, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Άριστος Χρυσοστόμου, τα μέλη της επιτροπής προβληματίζονται για το ύψος του αριθμού στο οποίο θα ανέλθει ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος, αποδεχόμενος μάλιστα τον όρο «κράτος δημοσίων υπαλλήλων».

Ο κ. Χρυσοστόμου διευκρίνισε ότι δεν μπορεί κανείς να προκαταλάβει τον αριθμό των νέων θέσεων που η βουλή θα εγκρίνει, προσθέτοντας ότι με την λήξη της συζήτησης στην επιτροπή Οικονομικών το θέμα θα παραπεμφθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων για οριστικές αποφάσεις.

Του Κυριάκου Κυριακίδη