You are here

Μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή υπερωριών σε αστυνομία και πυροσβεστική

23/03/2022 15:07

Συσσώρευση απλήρωτων υπερωριακών καθηκόντων από τον Οκτώβριο 2021 και απλήρωτων αναδρομικών από τον Σεπτέμβριο 2020 σε εκατοντάδες χαμηλόμισθους αστυνομικούς και πυροσβέστες, καταγγέλλει η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου, παρά τα χρονοδιαγράμματα που έχουν κατά καιρούς ορισθεί.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, "η καθημερινή λειτουργία της Αστυνομίας και κατ`επέκταση η ασφάλεια του κράτους και των πολιτών, λόγω έλλειψης προσωπικού στα Σώματα Ασφαλείας, επιβάλλει σε μεγάλο βαθμό, υπερωριακά καθήκοντα στην Αστυνομία, τα οποία αυξήθηκαν και λόγω της εισροής μεγάλου αριθμού μεταναστών, της πιθανότητας τρομοκρατικού κτυπήματος, της αύξησης της εγκληματικότητας, της πρόληψης και καταστολής του οργανωμένου εγκλήματος, των  αυξημένων μέτρων αστυνόμευσης από διαμαρτυρίες πολιτών, καθώς και του ελέγχου για τήρηση και εφαρμογή των διαταγμάτων διαχείρισης της πανδημίας".

Η Συντεχνία σημειώνει ότι ήδη ακούγονται φωνές, από τη βάση των Σωμάτων Ασφαλείας, για μη εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής σε υπερωριακά καθήκοντα, αφού μένουν απλήρωτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς χρονοδιάγραμμα καταβολής της αντιμισθίας, καθώς και λόγω σωματικής και ψυχικής κούρασης.

"Το  κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από την Πολιτεία είναι τι θα γίνει αν πραγματοποιηθεί αυτή η πρόθεση; Ποιος θα καλύψει αυτό το τεράστιο κενό που θα δημιουργηθεί;", σημειώνουν.

"Η Πολιτεία να εξεύρει, χωρίς άλλη χρονοτριβή, τρόπους πληρωμής των υπερωριακών καθηκόντων και των αναδρομικών που εκκρεμούν και να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως ιδιωτική επιχείρηση που προσπαθεί να παρατείνει τον χρόνο καταβολής των υποχρεώσεων της, εμπαίζοντας τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, οι οποίοι το μόνο που ζητούν είναι η τήρηση των αυτονόητων από τον εργοδότη τους", καταλήγει η ανακοίνωση.

Καταβλήθηκαν €38 εκατ. για υπερωρίες, βάρδιες και άλλα επιδόματα 

Για το έτος 2021, καταβλήθηκαν συνολικά €38.061.959,10 από το οποία, ποσό ύψους €11.400.703,27 αφορούσε υπερωρίες, €897.920,77 αφορούσε εκμισθώσεις, €824.688,23 αφορούσε κατ’ αποκοπή επίδομα υπερωριών, €7.708.234,10 αφορούσε επίδομα βάρδιας και €17.230.412,73 αφορούσε επίδομα Κυριακής και Δημόσιας Αργίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κλάδος Επικοινωνίας της Αστυνομίας.

Επιπρόσθετα, στον προϋπολογισμό του έτους για το 2022 έχουν εγκριθεί πιστώσεις συνολικού ύψους €5.000.000, από τα οποία στα μισθολόγια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2022 έγιναν πληρωμές ύψους  €590.700, που αφορούσαν καθήκοντα του 2021 και συγκεκριμένα εγκρίσεις που δόθηκαν μετά τις 07/11/2021.

Για το μισθολόγιο του Μαρτίου 2022, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι προωθήθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας (μέχρι τις 05/03/2022) 643 καθήκοντα που αφορούσαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021 και Ιανουάριο 2022.

Διευκρινίζεται ότι, από τα 643 καθήκοντα που προωθήθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο, θα πληρωθούν τα  417 τα οποία αφορούν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021 και Ιανουάριο 2022, ενώ εκκρεμούν στο Γενικό Λογιστήριο για πληρωμή στο μισθολόγιο του Απριλίου 226 καθήκοντα που αφορούν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021 και καθήκοντα στο Πουρνάρα μεταξύ 8 Νοεμβρίου 2021 και 31 Ιανουαρίου 2022.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα για το 2022 καταβλήθηκαν συνολικές πληρωμές €1.732.000 ή ποσοστό 34,64% της συνολικής πρόνοιας.

Παράλληλα αναφέρεται ότι από τον Μάρτιο 2022 έχει πλέον υιοθετηθεί το μηχανογραφημένο πρόγραμμα υπερωριών, όπου θα αποστέλλονται στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα αιτήματα υπερωριών. Μέχρι και το μισθολόγιο του Ιουνίου 2022 θα αποστέλλονται σε πιλοτική βάση οι υπερωρίες των μελών σε ηλεκτρονική μορφή για σκοπούς ελέγχου και σύγκρισης με τα χειρόγραφα δεδομένα.

Από τον Ιούλιο του 2022, νοουμένου ότι το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας θα προβεί στην έγκριση του μηχανογραφημένου συστήματος,  η διαδικασία θα γίνεται πλέον μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Με τη διαδικασία αυτή, οι υπερωρίες θα καταβάλλονται εντός δύο μηνών από την ημέρα υποβολής τους, ώστε να λυθεί το συντομότερο δυνατό το ζήτημα αυτό.

"Η Ηγεσία της Αστυνομίας δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευημερία και την ασφάλεια των μελών της και έχει ήδη, μεταξύ άλλων, προχωρήσει στην παροχή κινήτρων, όπως στην παροχή επιδομάτων ομαδαρχών και στην κάλυψη αναγκών σε βαθμοφόρους", αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι έχει γίνει αγορά εξοπλισμού, οχημάτων, ασυρμάτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ανακαίνισης και κτίσιμο νέων Αστυνομικών Σταθμών, με απώτερο σκοπό την παροχή κατάλληλου επαγγελματικού περιβάλλοντος στα μέλη της Αστυνομίας και αναβάθμισης της ποιότητας της εργασίας, κάτι που προάγει την ποιοτική εξυπηρέτηση και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στο κοινό.

Τέλος, αναφέρεται ότι συνεχίζονται οι προσλήψεις αστυνομικών για κάλυψη όλων των κενών θέσεων που υπάρχουν σήμερα στην Αστυνομία.