You are here

Μειώνονται τα ταμεία προνοίας στην Κύπρο

10/09/2022 06:00

Μείωση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, στον αριθμό των ταμείων προνοίας στην Κύπρο και ειδικότερα μετά το Φεβρουάριο του 2020, όταν τέθηκε σε εφαρμογή νέος νόμος που αυξάνει σημαντικά το κόστος για τη λειτουργία και διαχείρισή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο του εφόρου ταμείων προνοίας, τα εγγεγραμμένα Ιδρύματα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών, τα οποία εμπίπτουν στη κατηγορία των Ταμείων Προνοίας (ΤΠ), ως αυτά ορίζονται στον περί της Ίδρυσης, των Δραστηριοτήτων και της Εποπτείας των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (ΙΕΣΠ) Νόμο του 2020, μειώθηκαν το 2021 στα 976, από 991 το 2020 και 1039 το 2019.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου 2022, ο αριθμός των ταμείων προνοίας διαμορφώνεται σε 943.

Σημειώνεται επίσης, ότι στα εγγεγραμμένα ΤΠ, συμπεριλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες:

(α) Τα ενεργά ΤΠ, δηλαδή εκείνα στα οποία συνεχίζουν να γίνονται και νέες εισφορές,

(β) Tα ενεργά, στα οποία επίσης συνεχίζουν οι νέες εισφορές, αλλά ξεκίνησαν διαδικασίες και υπάρχει εκκρεμής αίτηση για μεταφορά τους, είτε σε Πολύ-επιχειρησιακό ΙΕΣΠ, είτε σε Επαγγελματικό Συνταξιοδοτικό Σχέδιο Κλάδου 7 των Ασφαλίσεων Ζωής, και

(γ) τα μη ενεργά, δηλαδή τα ταμεία που έχουν λάβει απόφαση και υπέβαλαν πρακτικά Γενικής Συνέλευσης για διάλυση/εκκαθάριση τους, αλλά δεν έχουν ακόμη υποβάλει τους τελικούς λογαριασμούς εκκαθάρισης.

Ενδεικτικά, από το σύνολο των 943 Εγγεγραμμένων ΤΠ για το τέλος Αυγούστου 2022, ενεργά ταμεία ήταν 748, ενεργά αλλά με εκκρεμή αίτηση για μεταφορά 61 και 134 μη ενεργά.

Ο Έφορος Ταμείων Προνοίας, Νίκος Κουλλαπής, ανέφερε στη StockWatch ότι οι αυξημένες απαιτήσεις που προκύπτουν από το νέο νόμο και οι σχετικοί με αυτόν κανονισμοί και οδηγίες που τέθηκαν σε ισχύ το Φεβρουάριο του 2020, και οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων και τις επιπλέον απαιτήσεις σε σχέση με τη διακυβέρνηση των ΙΕΣΠ, ως επίσης και τις επιπλέον εποπτικές αναφορές προς τον επόπτη και πληροφορίες προς τα μέλη, έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές αυξήσεις στο συνολικό κόστος για τη λειτουργία και τη διαχείριση των ΙΕΣΠ.

«Ο νέος νόμος για τα ΙΕΣΠ, ο οποίος βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία που είναι γνωστή ως IORP II, θέτει ως βασικό στόχο τη διατήρηση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μελών των ταμείων μέχρι την αφυπηρέτηση τους, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται να περιορίσει, από τη μια τις περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται η διάλυση ενός ταμείου προνοίας, και ταυτόχρονα εισάγει το δικαίωμα μεταφοράς συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μελών και ΙΕΣΠ σε άλλο ΙΕΣΠ (Πολύ-επιχειρησιακό) ή/και σε Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Σχέδια του Κλάδου 7 των Ασφαλίσεων Ζωής», επισημαίνει.

Ως εκ τούτου, τονίζει, αρκετά ταμεία προνοίας, και κυρίως ταμεία μικρού και μεσαίου μεγέθους, τα οποία δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο κόστος των νέων απαιτήσεων της νομοθεσίας, ξεκίνησαν από τα μέσα του 2021, τις διαδικασίες για μεταφορά και κάποια ολοκλήρωσαν ήδη τις μεταφορές τους, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η μείωση στον αριθμό των ταμείων προνοίας κατά τα έτη 2021 και 2022.

Στα προηγούμενα έτη (2020 και πριν), η μείωση στα ταμεία προνοίας οφειλόταν σε διαλύσεις, εφόσον δεν επιτρεπόταν η μεταφορά, όπου στις πλείστες περιπτώσεις, οι εργοδότες σύναπταν παράλληλα συμφωνίες συμμετοχής σε Πολύ-επιχειρησιακά ΙΕΣΠ, είτε σε Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Σχέδια Κλάδου 7.

Σύμφωνα με τον κ. Κουλλαπή, η μείωση στον αριθμό των ταμείων προνοίας, κατά τα τελευταία έτη, με κανένα τρόπο δεν πρέπει να εκληφθεί ως συρρίκνωση του τομέα και γενικότερα του Πυλώνα 2 του συνταξιοδοτικού μας συστήματος.

«Αντιθέτως», υπογραμμίζει, «αν δούμε το ύψος του ενεργητικού των ταμείων προνοίας, παρατηρείται αύξηση από €2.041 δισ. στο τέλος του 2020, σε €2.133 δισ. στο τέλος του 2021, και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουν όλες οι χώρες και οι οικονομίες ανά το παγκόσμιο».

Στα στοιχεία, δεν περιλαμβάνονται τα αντίστοιχα για τα ΙΕΣΠ, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία των Ταμείων Συντάξεων.

Της Γεωργίας Χαννή