You are here

Μικρή μείωση στους μισθούς

28/09/2020 12:29

Μικρή μείωση παρουσιάζουν οι απολαβές των υπαλλήλων, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, εκτιμούνται στα €1.925 σε σύγκριση με €1.893 το δεύτερο τρίμηνο του 2019, δηλαδή παρατηρείται αύξηση 1,7%.

Οι μέσες ακαθάριστες απολαβές διορθωμένες ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 εκτιμούνται στα €2.004 και σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019 παρατηρείται μείωση 0,5%.

Οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των ανδρών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, εκτιμούνται στα €2.044 και των γυναικών στα €1.773. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, οι μέσες μηνιαίες απολαβές των ανδρών παρέμειναν σταθερές και των γυναικών αυξήθηκαν κατά 3,7%.

Οι ψηλότερες απολαβές σχετίζονται με επαγγέλματα  που έχουν σχέση με τις υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης και γενικά ό,τι σχετίζεται με την κατηγορία ορυχεία και μεταλλεία. Οι πιο χαμηλές αμοιβές (€882 «ακάθαρτα») είναι στον τομέα της γεωργίας, της θήρας και της δασοκομίας.

Οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων περιλαμβάνουν το βασικό μισθό, το τιμαριθμικό επίδομα, απολαβές υπερωριών, το ταμείο αδειών, οποιαδήποτε επιδόματα έλαβαν οι υπάλληλοι κατά την περίοδο αναφοράς, καθώς επίσης και αναδρομικές πληρωμές.  Ο μέσος όρος των απολαβών υπολογίζεται διαιρώντας το σύνολο των ακαθάριστων απολαβών προτού αφαιρεθούν οποιεσδήποτε συνεισφορές στα υποχρεωτικά ταμεία των κοινωνικών ασφαλίσεων, με το σύνολο των υπαλλήλων που έλαβαν τις απολαβές αυτές.

Της Γεωργίας Χαννή