You are here

Μνημόνιο συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας για ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

30/09/2022 18:56

Μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ των Υπουργείων Εργασίας της Κύπρου και της Ελλάδας, υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούσιος, και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία και του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, Κυριάκου Κόκκινου.

Το μνημόνιο, αφορά τη μεταφορά από το Υπουργείο Εργασίας της Ελλάδας προς αυτό της Κύπρου, της τεχνογνωσίας του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Πρόκειται για λογισμική εφαρμογή, η οποία μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο όλες τις ροές μισθωτής εργασίας και προσφέρει τη δυνατότητα καταγραφής βασικών όρων εργοδότησης, όπως τον μισθό, τις ώρες εργασίας, την εβδομαδιαία ημεραργία, κτλ.

Δίνεται έτσι, η ευκαιρία παρακολούθησης της αγοράς εργασίας από τους αρμόδιους επιθεωρητές, την ώρα που και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποκτούν τη δυνατότητα να ελέγχουν την τήρηση των όρων εργοδότησής τους, απευθείας μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα, χωρίς να χρειάζεται να μεταβαίνουν στα Επαρχιακά Γραφεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Στόχος της συνεργασίας, είναι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, η καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού της Κύπρου, υιοθετώντας καλές πρακτικές από την Ελλάδα», αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου.

Κατά την υπογραφή του μνημονίου, ο Έλληνας Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η Ελλάδα εξάγει τεχνογνωσία, ιδιαίτερα για εργασιακά θέματα, σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Χαίρομαι επίσης, που το κράτος αυτό είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, με την οποία έχουμε στενούς δεσμούς και αδελφικά αισθήματα. Αλλά δεν έχω αμφιβολία, ότι και από την επαφή που θα έχουμε με τις υπηρεσίες του αντίστοιχου Υπουργείου στην Κύπρο, θα κερδίσουμε και εμείς σε τεχνογνωσία», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούσιος, σημείωσε ότι η κυπριακή πλευρά είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη «για το ότι αυτή η συμφωνία για το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, λαμβάνει σήμερα σάρκα και οστά». «Στον βαθμό και την έκταση που μπορούμε κι εμείς να συνδράμουμε, είμαστε στη διάθεσή σας», συμπλήρωσε ο κ. Κούσιος.

Παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας, ήταν η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας της Ελλάδας, Άννα Στρατινάκη, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας της Κύπρου, Άντης Αποστόλου, ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία του ελληνικού Υπουργείου Εργασίας, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, ο Γενικός Διευθυντής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη του ελληνικού Υπουργείου Εργασίας, Σταύρος Μπακέας και η Επικεφαλής του Γραφείου του Κύπριου Υπουργού Εργασίας, Όλγα Παπαδήμου.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΑΓΚ)