You are here

Μόνο το συνταξιοδοτικό στην ατζέντα

07/02/2023 09:34

Τρία φλέγοντα εργασιακά ζητήματα θα αποτελέσουν το καυτό χαρτοφυλάκιο που θα κληρονομήσει ο νέος ΥΠΕΡΓ εν μέσω ενός εκρηκτικού εργασιακού κλίματος.

Πρόκειται για την ΑΤΑ, το συνταξιοδοτικό και την τηλεργασία τα οποία κατ’ ανάγκη θα τύχουν διαχείρισης από την επικείμενη νέα διακυβέρνηση, στη βάση των προγραμματικών αρχών των δύο υποψηφίων που διεκδικούν την προεδρία, δηλαδή του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch αναφέρουν ότι ο ΥΠΕΡΓ Κυριάκος Κούσιος, θα καταβάλει ύστατη προσπάθεια πριν να παραδώσει τη σκυτάλη στο διάδοχο του, να προωθήσει το κρίσιμο θέμα της αναθεώρησης της πολιτικής για την εισαγωγή εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, παρά τις έντονες αντιδράσεις που διατυπώνονται από πλευράς συνδικαλιστικού κινήματος.

Όπως δήλωσε την περασμένη βδομάδα στη StockWatch ο Κ. Κούσιος, δεν θα ήθελε με κανένα τρόπο να ρίξει λάδι στη φωτιά σε ότι αφορά το επίμαχο αυτό θέμα και άφησε να εννοηθεί ότι θα δει εκ νέου εντός των ημερών τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, πριν να απαντήσει γραπτώς στις επιστολές που έλαβε από τη ΣΕΚ, την ΠΕΟ και τη ΔΕΟΚ στις οποίες ασκείται κριτική στους χειρισμούς του.

«Η σημερινή σύσκεψη με τις ηγεσίες των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων σε σχέση με το συνταξιοδοτικό, δεν προσφέρεται για να τεθεί το κεφάλαιο της απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες», ανέφερε πριν από λίγο στη StockWatch ο κ. Κούσιος.

«Θα ήθελα να περιοριστούμε στα σημαντικά ευρήματα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΔΓΕ) σε σχέση με τις νέες ανάγκες που προκύπτουν σε σχέση με το συνταξιοδοτικό σχέδιο, που είναι ένας από τους κυριότερους πυλώνες των εργασιακών ωφελημάτων», παρατήρησε ο κ. Κούσιος.

Πρόσθεσε ότι θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο εάν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις το ζητήσουν να επανέλθει για το συνταξιοδοτικό ακόμη και την τελευταία μέρα που θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του για να ληφθούν αποφάσεις, παρά το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι «θα ήταν πιο σοφό να προηγηθεί από όλους εκτενής μελέτη όλων των παραμέτρων, των εισηγήσεων και διαπιστώσεων του ΔΓΕ».

Σε ερώτηση για το πότε θα υπάρξει νέα συνάντηση με τις ηγεσίες των συντεχνιών επί του σοβαρού θέματος της εργοδότησης εργατών από τρίτες χώρες και κατά πόσο υπάρχει χρόνος, ο κ. Κούσιος εξέφρασε την άποψη ότι χρόνος υπάρχει, δεδομένου ότι, όπως τόνισε, θα αξιολογηθούν ψύχραιμα οι θέσεις που διατύπωσε στην επιστολή προς το συνδικαλιστικό κίνημα.

«Είναι εφικτό όλα τα μέρη, να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο που από τη μία να δίνει λύση στην ανάγκη εξεύρεσης εργατικού δυναμικού στον ευαίσθητο τομέα της οικονομίας που είναι η ξενοδοχειακή βιομηχανία και από την άλλη να διασκεδαστούν οι οποιεσδήποτε ανησυχίες των ντόπιων εργαζομένων», παρατήρησε.

Επίσημα, είναι η πρώτη συνάντηση των ηγεσιών των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων με τον ΥΠΕΡΓ μετά τις διαδοχικές αντιπαραθέσεις εξ αφορμής της ΑΤΑ και των εργατών από τρίτες χώρες.

Ωστόσο, οι πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι ο ΥΠΕΡΓ δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, παρά το έντονο προεκλογικό κλίμα.

Ο Κ. Κούσιος είχε άτυπες τηλεφωνικές επαφές με το συνδικαλιστικό κίνημα σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί το κλίμα καθώς το έγγραφο που επέδωσε για τη νέα στρατηγική εισαγωγής ξένων εργατών λίγο πριν λήξει η θητεία της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, πυροδότησε περαιτέρω τις σχέσεις των δύο κοινωνικών εταίρων.

Το συνδικαλιστικό κίνημα επέκρινε τον κ. Κούσιο ότι ενώ με την ΑΤΑ η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να αφεθεί να το αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση, το ίδιο δεν έγινε με τη στρατηγική για την απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες.

Ο ΥΠΕΡΓ εξήγησε φορτικά τους λόγους γιατί η κυβέρνηση δεν μπορούσε να χειριστεί μέχρι τέλους το θέμα της ΑΤΑ καθώς είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει οι εργοδότες και οι συντεχνίες να δώσουν λύση.

Ο κ. Κούσιος υποστήριξε ότι οι θέσεις των δύο μερών ήταν τέτοιες που δεν του επέτρεπαν καν να βάλει πρόταση στο τραπέζι.

Αύριο έχει προγραμματιστεί νέα πανσυνδικαλιστική σύσκεψη σε σχέση με την ΑΤΑ, ωστόσο, δεν πρόκειται να αποφασιστεί κλιμάκωση των μέτρων τουλάχιστον πριν από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής και πριν δοθεί η ανάλογη πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση.

Του Λεύκου Χρίστου