You are here

Νέες ρυθμίσεις για ιδιωτικά γραφεία εξεύρεσης εργασίας

01/10/2022 06:00

Τροποποίηση των περί Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας Νόμων του 2012 και 2013, αναμένεται να εξετάσει η Βουλή των Αντιπροσώπων τις προσεχείς μέρες, με βάση πρόταση που κατατέθηκε στη βουλή για μελέτη.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, αναφέρεται ως ο περί Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022, ενώ ο στόχος το νομοσχεδίου είναι η κύρωση της σύμβασης 181 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που αφορά στα ιδιωτικά γραφεία εξεύρεσης εργασίας.

Σκοπός του νομοσχεδίου, όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση, είναι η εισαγωγή διατάξεων στο βασικό νόμο προς ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, εκ μέρους των ιδιωτικών γραφείων εξεύρεσης εργασίας και τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής προστασίας, τόσο από τους εργοδότες, όσο και προς τα άτομα που απευθύνονται για εργασία στα γραφεία.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στις 31 Αυγούστου 2022, αναγνωρίζει ακόμη την ανάγκη δημιουργίας ενός περιβάλλοντος για εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης 1841 της ILO.

Τι προβλέπει η Σύμβαση 181

Η σύμβαση 181 της ILO, ρυθμίστηκε το 1997, σύμφωνα με την σελίδα της ILO, για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κοινωνικού διαλόγου, ως απαραίτητα στοιχεία ενός εύρυθμου συστήματος εργασιακών σχέσεων.

Η σύμβαση, όπως αναφέρεται, αναγνωρίζει το ρόλο που διαδραματίζουν τα ιδιωτικά γραφεία εξεύρεσης εργασίας, σε μία εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας, αλλά και την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων από καταχρήσεις.

Η σύμβαση, προβλέπει μεταξύ άλλων, τη λειτουργία των γραφείων εξεύρεσης εργασίας, καθώς και στην προστασία των εργαζομένων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους, με βάση τις διατάξεις της σύμβασης.

M.K.