You are here

Νομοθεσία για τηλεργασία με οδηγίες από Κομισιόν

21/05/2021 17:23

Κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα ενταχθούν σε νέες μορφές απασχόλησης, όπως είναι η τηλεργασία και η εργασία σε πλατφόρμα, θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας, μέσω ειδικής νομοθεσίας και κατόπιν  κατευθυντήριων γραμμών που θα καθορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η νομοθεσία σε σχέση με την τηλεργασία βρίσκεται στα σκαριά και προς το σκοπό αυτό, η ίδια βρίσκεται σε επαφή με την επίτροπο νομοθεσίας.

«Γίνονται οι αναγκαίες μελέτες και είμαι σε θέση να πω ότι  στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η σχετική νομοθεσία», είπε.

Τόνισε ότι είναι σημαντικό η εφαρμογή της νομοθεσίας και οι επιμέρους πτυχές που θα διαλαμβάνουν το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων, οι οποίοι θα απασχολούνται στο πλαίσιο της τηλεργασίας, να αποτελέσει αντικείμενο διεξοδικής διαβούλευσης με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σημείωσε ότι το ΥΠΕΡΓ αναμένει και τις κατευθυντήριες οδηγίες  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «αφού είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους, όχι μόνο την Κύπρο» παρατήρησε η κ. Αιμιλιανίδου.

Σημείωσε ότι τα διάφορα θέματα και προβλήματα που αφορούν την τηλεργασία είναι υπόψη του αρμόδιου υπουργείου και η επιδίωξη, όπως είπε,  είναι να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα για την προστασία των εργαζομένων.  

Σε ερώτηση για τις νέες μορφές εργασίας όπως η τηλεργασία και οι πλατφόρμες που προέκυψαν από την πανδημία, απάντησε ότι ΕΕ έχει βάλει ως στόχο μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2021 να μπορεί να εκδώσει οδηγία που να αφορά τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες.

Τόνισε ότι η τηλεργασία αποτελεί πλέον ένα μεγάλο μέρος της νέας εποχής.

Κληθείσα να  σχολιάσει τις έρευνες αξιοπιστίας σε σχέση με τους θεσμούς και τα πολιτικά πρόσωπα, οι οποίες την κατατάσσουν ως μία από τις πλέον αποτελεσματικές υπουργούς της κυβέρνησης, η κ.Αιμιλιανίδου περιορίστηκε να πει:

«Tο έργο είναι συνολικό της κυβέρνησης, πάντοτε με τις οδηγίες του ΠτΔ και δεν γίνεται καμιά ενέργεια προσωπική από άτομα, αλλά είναι ένα έργο συνολικό της κυβέρνησης πάντα υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη».

Λ.Χρ.