You are here

Ο κατώτατος επισκίασε συνταξιοδοτικό και τηλεργασία

08/08/2022 07:08

Οι πολύμηνες συζητήσεις που διεξάγονται για την υιοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού (ΕΚΜ) επισκίασαν τελικά τις εξαγγελίες για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος και την εφαρμογή του νόμου για θέσπιση της τηλεργασίας, θέματα τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του κοινωνικού διαλόγου, στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ).

Τα χρονοδιαγράμματα που είχαν συμφωνηθεί από το Σεπτέμβριο του 2021 μεταξύ των κοινωνικών εταίρων επί Ζέτας Αιμιλιανίδου προέβλεπαν ξεκαθάρισμα όλων των σημαντικών θεμάτων της ατζέντας του ΕΣΣ εντός του 2022, αρχής γενομένης από τη θέσπιση του ΕΚΜ.

Ωστόσο, η επιπλοκή που σημειώθηκε στο επίμαχο θέμα του κατώτατου, μετά τον αδόκητο θάνατο της Ζέτας και η ειλημμένη υποχρέωση της κυβέρνησης που απορρέει από το πολιτικό πρόγραμμα του προέδρου Αναστασιάδη για θέσπιση του ΕΚΜ, έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα όλα τα υπόλοιπα ζητήματα της ατζέντας του ΕΣΣ.

Ακόμη και αυτό του εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος, που αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά που βρίσκονται στην προμετωπίδα των κοινωνικών εταίρων.

Μετά τις εκλογές το συνταξιοδοτικό

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch από αρμόδιες πηγές,  φέρουν την κυβέρνηση να περιορίζει τις προσπάθειες της στη θέσπιση ΕΚΜ, αφήνοντας τον κοινωνικό διάλογο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μετά τις προεδρικές εκλογές.

Ο λόγος είναι γιατί, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού προδιαθέτει εκτενή κοινωνικό διάλογο, λόγω της πολυπλοκότητας του, των τεχνικών δυσκολιών και της εκπόνησης αναλογιστικών μελετών που επιβάλλεται να γίνουν με στόχο, πάνω από όλα, τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ. 

Οι οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να περάσουν από το μικροσκόπιο των θεσμών στην ΕΕ και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Όλα αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν στο στενό χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Στο ΥΠΕΡΓ τρέμουν με την ιδέα να βρεθεί το συνταξιοδοτικό στο μάτι του κυκλώνα των προεδρικών.

Επιπρόσθετα, οι ενδείξεις είναι ότι και οι κοινωνικοί εταίροι δεν θα ήθελαν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ηγετικά στελέχη εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων που μίλησαν στη StockWatch επί του επίμαχου αυτού θέματος εξέφρασαν την άποψη ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο ο εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος, να μπει στη σφαίρα των προεδρικών εκλογών.

Οι κοινωνικοί εταίροι θα ήθελαν να θέσουν τις απόψεις τους επί του συνταξιοδοτικού, ενώπιον των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας και ειδικότερα στο τραπέζι του διαλόγου με τους βασικούς υποψήφιους, ώστε οι ψηφοφόροι να έχουν παραστάσεις για το πώς θα χειριστεί η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση το συνταξιοδοτικό. 

«Είναι σημαντικό να ακούσουν οι κοινωνικοί εταίροι τις θέσεις των υποψηφίων για την προεδρία πάνω σε ένα τόσο υψίστης σημασίας κοινωνικό θέμα όπως είναι το συνταξιοδοτικό», σημείωσε ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ και πρόσθεσε:

«Για παράδειγμα, πως θα προσεγγίσουν οι υποψήφιοι το σκέλος της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης, πώς θα διαχειριστούν το σοβαρό θέμα που προκύπτει με το 12% της αναλογιστικής μείωσης στις περιπτώσεις συνταξιούχων που αφυπηρετούν πρόωρα από το 63ο έτος της ηλικίας τους».

Εκ των πραγμάτων, η πολιτική βούληση για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, βρέθηκε τελικά στη σκιά των πολύμηνων συζητήσεων των κοινωνικών εταίρων για την υιοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού.

«Για το συνταξιοδοτικό χρειάζεται εμβάθυνση καθώς υπάρχουν σοβαρές προϋποθέσεις και στο θέμα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης και στο πολυσυζητημένο θέμα της αναλογιστικής κατάργησης ή σταδιακής μείωσης του 12%», παρατήρησε ανώτερο στέλεχος του ΥΠΕΡΓ.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί το αίτημα για πλήρη κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης του 12%, διότι κάτι τέτοιο, όπως έχει αναφερθεί, θα κλονίσει τα θεμέλια του ΤΚΑ.

Αυτό το οποίο είχε συζητηθεί μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, ήταν να ετοιμαστεί εμπεριστατωμένη αναλογιστική μελέτη για να διαφανεί κατά πόσο θα μπορούσε σταδιακά να μειώνεται η αποκοπή του 12% στη βάση της τελικής απόσβεσης των επιπρόσθετων συντάξεων που λαμβάνουν όσοι αφυπηρετούν πρόωρα στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Ίσως θεσπιστεί η νομοθεσία για τηλεργασία

Σε ότι αφορά τη θέσπιση νομοθεσίας για την τηλεργασία, τα πράγματα εδώ φαίνονται πιο εύκολα.

Ο ΥΠΕΡΤ Κυριάκος Κούσιος προσανατολίζεται μετά την επικείμενη συμφωνία για τον κατώτατο, να βάλει μπροστά τη νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας καθώς το σχετικό προσχέδιο είναι έτοιμο από τη θητεία της Ζέτας.

Το ν/σ επρόκειτο να παραπεμφθεί τον περασμένο Μάιο στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση και κατόπιν να παραπεμφθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Το ν/σ που αποκάλυψε η StockWatch προβλέπει μεταξύ άλλων κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απορρέουν από τις υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας, προστασία της ασφάλειας, κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού που θα χρειάζονται καθώς και διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων.

Προβλέπει επίσης κατοχύρωση των επαγγελματικών δεδομένων του οργανισμού ή της επιχείρησης στους οποίους οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι θα κάνουν χρήση της τηλεργασίας.

Του Λεύκου Χρίστου