You are here

Ο κατώτατος στο προεδρικό με προσχέδιο Ζέτας

14/06/2022 11:32

Με ερωτήματα και διαφορετικές προσεγγίσεις αναμένεται να παραστούν οι κοινωνικοί εταίροι στην επικείμενη υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη ευρεία σύσκεψη σε σχέση με το επίμαχο θέμα της θέσπισης και εφαρμογής του εθνικού κατώτατου μισθού, με τον ΠτΔ να έχει ως φάρο το προσχέδιο αποφάσεων της Ζέτας.

Η συνάντηση του ΠτΔ με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, προγραμματίζεται μάλλον για την ερχόμενη βδομάδα λόγω του ότι αυτή τη βδομάδα θα απουσιάζουν ο Γιάννης Καρούσος που εκτελεί χρέη ΥΠΕΡΓ λόγω του θανάτου της Ζέτας Αιμιλιανίδου, ο Μιχάλης Αντωνίου ΓΔ της ΟΕΒ και ο Ανδρέας Μάτσας ΓΓ της ΣΕΚ.

Και οι τρείς θα παραστούν στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής και Οικονομικής Επιτροπής, που συνέρχεται στις Βρυξέλλες.

Ο ΠτΔ έχει ήδη στα χέρια του τις σημειώσεις και τις προτάσεις της εκλιπούσας Ζέτας με τις θέσεις και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς από όλους τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο των πολύμηνων συζητήσεων που έγιναν στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα (ΕΣΣ).

Στα σημειώματα υπάρχουν και οι σκέψεις της σε ότι αφορά το χρόνο της θέσπισης και εφαρμογής του κατώτατου καθώς και του ύψος που επρόκειτο να προτείνει σε ένα εξελικτικό ίσως πλαίσιο, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διέρχεται η οικονομία.

Άλλωστε για όλα αυτά, κοινωνοί είναι τεχνοκράτες του ΥΠΕΡΓ που πλαισίωναν την ομάδα της για τον κατώτατο και για τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας του ΕΣΣ όπως είναι η τηλεργασία, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η γονική άδεια κλπ.

Άτομα που έχουν γνώση του θέματος ανέφεραν στη StockWatch ότι, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν προτίθεται να αλλάξει τη φιλοσοφία της εφαρμογής του κατώτατου όπως έχει καθοριστεί από την τέως ΥΠΕΡΓ, η οποία ήταν έτοιμη να εξαγγείλει τη θέσπιση του πριν τα τέλη Μαΐου.

Ο πρόεδρος έχει δηλώσει πρόσφατα ότι η επίσημη εξαγγελία για τον κατώτατο θα ανακοινωθεί εντός Ιουλίου αφού προηγουμένως θα συναντήσει και θα ακούσει, όπως είπε, και τους κοινωνικούς εταίρους.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν διαφωνούν με την πολιτική απόφαση για θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, ωστόσο, επικαλούμενοι σχετικές μελέτες εκτιμούν ότι ενώ είναι αποδεχτή η στόχευση για κατώτατο στο 60% του διάμεσου μισθού, την ίδια ώρα επισημαίνουν ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά.

«Είναι σημαντικό να διασαφηνιστεί κατά πόσο θα λαμβάνεται υπόψη η μεθοδολογία της στατιστικής υπηρεσίας σε ότι αφορά το διάμεσο μισθό ή αν θα υιοθετηθεί η αντίστοιχη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας», ανέφερε στη StockWatch ο Μάριος Τσιακκής, ΓΓ του ΚΕΒΕ.

Το επιμελητήριο, είπε, θεωρεί ως πιο ρεαλιστική αυτή της υπηρεσίας στατιστικής.

Ο Μιχάλης Αντωνίου, ΓΔ της ΟΕΒ, αναφέρθηκε στην πρακτική του θεσμού του κατώτατου στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η εφαρμογή του με βάση το 60% του διάμεσου μισθού, έγινε εξελικτικά.

Εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε αυτή η διαδικασία να υιοθετηθεί και στη δική μας περίπτωση.

Σημειώνεται ότι ο διάμεσος μισθός στην Κύπρο το 2020 ανερχόταν στα €1573.

Στην αντίπερα όχθη οι συντεχνίες απέκτησαν ακόμη ένα ισχυρό επιχείρημα για να αξιώνουν αύξηση του κατώτατου που σήμερα ανέρχεται στα €924.

ΣΕΚ και ΠΕΟ επικαλούνται την έκθεση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία ένας μηνιαίος κατώτατος μισθός €1000 θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου φτώχειας.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ δήλωσε ότι δεν μπορούσε η θέσπιση ενός εθνικού κατώτατου μισθού να είναι πιο κάτω από τον υφιστάμενο που περιορίζεται σε 14 επαγγέλματα.

Η ΠΕΟ από την πλευρά της εγείρει κάποια συναφή θέματα τα οποία προτίθεται να βάλει στο τραπέζι με τον ΠτΔ.

«Υπάρχουν ζητήματα και ερωτήματα τα οποία θα τεθούν στη σύσκεψη υπό τον ΠτΔ», δήλωσε στη StockWatch η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ΓΓ της ΠΕΟ, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη κατοχύρωσης του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στις συλλογικές συμβάσεις που εφαρμόζονται στην οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία.

«Πρέπει να δοθούν, μεταξύ άλλων, διευκρινίσεις σε ότι αφορά τους μηχανισμούς ελέγχου και κατά πόσο ο κατώτατος θα αναπροσαρμόζεται με βάση την ΑΤΑ», παρατήρησε η ΓΓ της ΠΕΟ.

Τι λέει το προσχέδιο αποφάσεων της Ζέτας

Συνεργάτες του ΠτΔ θέλοντας να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των συντεχνιών, επισημαίνουν ότι στο προσχέδιο των αποφάσεων της Ζ. Αιμιλιανίδου προβλέπεται η αναπροσαρμογή του κατώτατου με βάση την ΑΤΑ.

Επίσης, κατοχυρώνονται οι συλλογικές συμβάσεις στην οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία στις οποίες προβλέπεται κατώτατος μισθός, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στο σεβασμό των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών.

Αναφορά γίνεται και στους μηχανισμούς ελέγχου τους οποίους θα διενεργούν λειτουργοί της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης του ΥΠΕΡΓ.

Του Λεύκου Χρίστου