You are here

OEΒ: Ν’ επαναδιαπραγματευθούν οι συλλογικές συμβάσεις

28/09/2005 14:31

• £84 εκ. οι μισθολογικές αυξήσεις των δημόσιων υπαλλήλων


«Μονόδρομο» αποτελεί για την κυβέρνηση η επαναδιαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης των Κυβερνητικών και των Ημικρατικών εργαζομένων.
Αυτό υποστηρίζει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), που με σημερινή της ανακοίνωση καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει από τις συντεχνίες των Κυβερνητικών και των Ημικρατικών Εργαζομένων την επαδιαπραγμάτευση των μεταξύ τους συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι τριετείς συμβάσεις εργασίας συνομολογήθηκαν τον περασμένο Γενάρη και προέβλεπαν «μηδενικές αυξήσεις» για το 2004-2005 και αύξηση 2% το 2006.

Όπως υποστηρίζει η ΟΕΒ, «ο όρος "μηδενικές αυξήσεις" είναι παραπλανητικός αφού μόνο με την ΑΤΑ και τις Κλίμακες Μισθοδοσίας οι προνομιούχοι αυτοί υπάλληλοι λαμβάνουν αυξήσεις πέραν του 4% ετησίως».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, στη διετία των "μηδενικών" αυξήσεων οι υπάλληλοι του Δημοσίου εισέπραξαν μισθολογικές αυξήσεις £84 εκ.

Η ΟΕΒ, προειδοποιεί ότι «η διατήρηση της τακτικής αυτής οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία».

Και διερωτάται:

• «Έχει το κράτος τη δυνατότητα να συνεχίσει να αυξάνει το κρατικό μισθολόγιο με τους ρυθμούς αυτούς και ταυτόχρονα να διατηρεί απαρασάλευτη την εθνική οικονομική του στοχοθεσία;
• Είναι συμβατά τα φαινόμενα αυτά με τις επιδιώξεις για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών;
• Είναι δυνατός ο περιορισμός και η μόνιμη διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε ποσοστό κάτω του 3%;
• Είναι ποτέ δυνατό να πάμε μπροστά όταν με την εθνική παραγωγικότητα καθηλωμένη κάτω του 1,5%, οι ήδη προνομιούχοι αυξάνουν τα ετήσια εισοδήματα τους κατά 5% με "μηδενικές" αυξήσεις και κατά 7%-9% με τις "συγκρατημένες" αυξήσεις που προβλέπονται για το 2006;»

Η ΟΕΒ πιστεύει ότι «είναι η ώρα της ανάληψης ευθυνών από όσους διαχειρίζονται τις οικονομικές πτυχές του τόπου» και ιδίως από τον νέο ΥΠΟΙΚ.

Καταλήγοντας η ΟΕΒ διατυπώνει την άποψη ότι η πρόσθετη φορολογία δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα «διαβρώσει την επενδυτική δεινότητα και θα υποσκάψει την οικονομική δραστηριότητα» που θα έχει ως αποτέλεσμα την «επίταση των φαινόμενων του φαύλου κύκλου».

γχ