You are here

ΟΕΒ: Προς ανυπακοή κυβερνητικής απόφασης για αλλοδαπούς

24/02/2004 15:09
Την έντονη αντίδραση της ΟΕΒ, προκαλεί η απόφαση της Υπουργικής Επιτροπής, για τη διαφοροποίηση των σχεδίων για τη δευτεροβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αλλοδαπών εργαζομένων. Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων, χαρακτηρίζει «μονομερή» την απόφασή της Υπουργικής Επιτροπής, την κατηγορεί ευθέως για αλλοίωση του περιεχομένου του ασφαλιστήριου εγγράφου που είχε συμφωνηθεί με την εργοδοτική πλευρά και προειδοποιεί, εμμέσως πλην σαφώς, με ανυπακοή των επηρεαζόμενων σε περίπτωση «απόπειρας επιβολής της απόφασης αυτής».

Η ΟΕΒ καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το ασφαλιστήριο έγγραφο που κυκλοφόρησε και να καλέσει εκ νέου τους εμπλεκόμενους σε σχετικές διαβουλεύσεις. Παράλληλα, με σχετική ανακοίνωση αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης και σημειώνει, πως μετά από μακρές διαβουλεύσεις ανάμεσα στα Υπουργεία Εργασίας, Υγείας και τις Οργανώσεις των Κοινωνικών Εταίρων, οριστικοποιήθηκε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο αναφορικά με τη νοσοκομειακή κάλυψη των αλλοδαπών, το κόστος του οποίου δεν θα ξεπερνούσε τις £50 ετησίως ανά εργαζόμενο.

«Ξαφνικά και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση ή ενημέρωση, κατά τρόπο που απάδει προς τις αρχές της τριμερούς συνεργασίας» τονίζει, «η υπουργική Επιτροπή εξέδωσε προς άμεση εφαρμογή πρότυπο ασφαλιστήριο εγγράφου διαφορετικό από αυτό που συμφωνήθηκε».

Συγκεκριμένα, προστέθηκε υπερχρέωση κάλυψης μεταφοράς της σορού στη Χώρα προέλευσης ύψους £2000! Προστέθηκε επίσης υποχρέωση κάλυψης στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης ύψους £100 ημερησίως ενώ αυξήθηκε κατά 50% η κάλυψη για τοκετό.

Πέραν από το θέμα τάξης που εγείρεται από τη μονομερή, εκ των υστέρων αλλοίωση συμφωνημένων εγγράφων και πέραν από τη σημαντική αύξηση το ασφάλιστρο που συνεπάγεται» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «η πιο πάνω ρύθμιση είναι άδικη για όλους τους κυπρίους εργαζομένους και εργοδότες αφού ούτε τα καλύτερα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης Κυπρίων, δεν προνοούν για τέτοιες καλύψεις».

Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το ασφαλιστήριο έγγραφο που κυκλοφόρησε και να καλέσει εκ νέου τους εμπλεκόμενους σε σχετικές διαβουλεύσεις και προειδοποιεί πως «σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι υπεύθυνη γα τη σφοδρή αντίδραση όλων των επηρεαζόμενων που με μαθηματική ακρίβεια θα ακολουθήσει τυχόν απόπειρα επιβολής της απόφασης αυτής».

Του Κυριάκου Κυριακίδη