You are here

Οι κληρικοί θα θεωρούνται μισθωτοί

21/11/2005 16:59

·Και όχι αυτοτελώς εργαζόμενοι


Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι κληρικοί θα θεωρούνται, για σκοπούς καταβολής εισφορών και ωφελημάτων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως μισθωτοί και όχι ως αυτοτελώς εργαζόμενοι όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, είναι ένα από τα νομοσχέδια που συζήτησε σήμερα το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα κατά τη σημερινή του συνεδρία, υπό την προεδρία του ΥΠΕΡΓ Χρίστου Ταλιαδώρου.

Κατά τη συνεδρία το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα επίσης:

•Νομοσχέδιο που προνοεί για τη δημιουργία δευτεροβάθμιου ιατροσυμβουλίου για την επανεξέταση αιτήσεων που απορρίπτονται για επίδομα ασθενείας, σύνταξης ανικανότητας και παροχών λόγω εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών κλάδων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και Κανονισμούς που ρυθμίζουν τη σύνθεση και λειτουργία των ιατρικών συμβουλίων των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

• Κανονισμούς για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία που προνοούν για τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας σε περιπτώσεις έκθεσης των εργαζομένων σε κινδύνους που προέρχονται από το θόρυβο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με τους Κανονισμούς μεταφέρεται στο Εθνικό Δίκαιο η σχετική κοινοτική Οδηγία.

Κατά τη σημερινή του συνεδρία, το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα εξέτασε επίσης «νομοσχέδιο που προνοεί για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των Ιδρυμάτων που προσφέρουν υπηρεσίες επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών για μεταφορά στο Εθνικό Δίκαιο σχετικής κοινοτικής Οδηγίας». Τα μέλη του Σώματος συμφώνησαν όπως η υφιστάμενη Τριμερής Τεχνική Επιτροπή που μελέτησε το Νομοσχέδιο, συνεχίσει με την ετοιμασία των Κανονισμών που προβλέπονται από το Νομοσχέδιο και εξετάσει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον υφιστάμενο περί Ταμείων Προνοίας Νόμο.

Το Σώμα ενημερώθηκε, ακόμη, για την προώθηση, νομοσχεδίου και σχετικών Κανονισμών όπου καθιδρύεται σύστημα συνεργασίας μεταξύ των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τις αρμόδιες Αρχές των υπόλοιπων κρατών μελών ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, σε θύμα βίαιου εγκλήματος που έχει τελεστεί σε διαφορετικό κράτος μέλος της Ε.Ε. από το κράτος που διαμένει το θύμα, με σκοπό τη διασφάλιση του δικαιώματος αποζημίωσης του.

γχ