You are here

Οι κόκκινες γραμμές για εργοδότηση ξένων εργατών

02/11/2021 07:01

Οι κοινωνικοί εταίροι έθεσαν χθες, έστω και άτυπα, τις  κόκκινες γραμμές, για την απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού σε τομείς της οικονομίας που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού. 

Τα βασικά κριτήρια τα οποία συνόψισε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου στο πλαίσιο χθεσινής πολύωρης σύσκεψης με τους εργοδότες και τις συντεχνίες, με αντικείμενο τη στρατηγική απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού και στη βάση των πληροφοριών που συγκέντρωσε η StockWatch είναι:

Να εξαντλούνται οι διαδικασίες απασχόλησης, πρώτα και πάνω από όλα, του διαθέσιμου ντόπιου εργατικού δυναμικού, στη βάση των εγγεγραμμένων ανέργων.

Εκεί και όπου τεκμηριωμένα θα αποδεικνύεται ότι υπάρχει εμφανής έλλειψη προσωπικού και κυρίως σε ειδικότητες και δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον από κύπριους, τότε, οι επηρεαζόμενοι εργοδότες θα αποτείνονται σε κοινοτικούς εργάτες. 

Ειδικότερα, για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπου φαίνεται να προκύπτει θέμα έλλειψης προσωπικού, τέθηκε η άποψη ότι στον τομέα αυτό λόγω πολλών ιδιαιτεροτήτων, θα ήταν καλό να προωθείται η εργοδότηση ατόμων κυρίως από την Ελλάδα (λόγω κουλτούρας και γλώσσας), κοινοτικών και αν κάποιες θέσεις δεν πληρώνονται, τότε οι ξενοδόχοι να αποτείνονται για εργοδότηση εργατών από τρίτες χώρες.    

Οι εργοδότες, θα πρέπει να τεκμηριώνουν με την υποβολή των αιτήσεων τους προς το Υπουργείο Εργασίας, τις ανάγκες τους σε προσωπικό και δεδομένου ότι έχουν εξαντλήσει τις διαδικασίες απασχόλησης προσωπικού από την εγχώρια αγορά.

Σε περίπτωση που μία επιχείρηση τεκμηριώνει τις ανάγκες της για πρόσληψη ξένου εργατικού δυναμικού, τότε, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΡΓ θα επισπεύδουν τάχιστα τις διαδικασίες.

Οι οποιεσδήποτε τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν στο γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης που είναι σε εξέλιξη στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, για επανακαθορισμό της στρατηγικής απασχόλησης ξένων εργατών.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για ολοκλήρωση της όλης συζήτησης και ειδικότερα, της ρύθμισης εργοδότησης ξένων φοιτητών στην Κύπρο και αιτούντων πολιτικού ασύλου, είναι μέχρι τέλος του έτους.

Η Υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε στη σύσκεψη ότι αποτελεί βασική αρχή πως «δεν απολύεται ντόπιο εργατικό δυναμικό για να αντικατασταθεί από ξένους εργάτες».

Ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ, με δηλώσεις του στη StockWatch, εξέφρασε τη θέση ότι ο κοινωνικός διάλογος που είναι σε εξέλιξη δεν θα πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης από την εργοδοτική πλευρά.

Τόνισε ότι η απασχόληση ξένων εργατών θα πρέπει να διέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις και εκεί που δεν υπάρχουν, να τηρούνται οι πρόνοιες του νόμου περί απασχόλησης.

Η ΥΠΕΡΓ διευκρίνισε στους συνδικαλιστές ότι δεν μπορεί συνταγματικά να υποχρεώνει τον κάθε εργοδότη να υπογράφει συλλογικές συμβάσεις.

Εξήγησε ότι αν δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις θα λαμβάνονται υπόψη, για σκοπούς μισθοδοσίας, οι ίδιες συνθήκες απασχόλησης σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Στη συνέχεια της συζήτησης ο κ. Μάτσας υποστήριξε ότι υπάρχουν καταγγελίες, πως το τελευταίο χρονικό διάστημα, ξενοδόχοι επέδωσαν επιστολές απόλυσης σε μέλη του προσωπικού τους, κυρίως, σε άτομα που απασχολούνται με προσωπικό συμβόλαιο.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσαν και οι εκπρόσωποι των δύο άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, της ΠΕΟ και της ΔΕΟΚ.

Στο σημείο αυτό, η ΥΠΕΡΓ, κάλεσε τους συνδικαλιστές να θέσουν υπόψη της συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως είπε, να εξετάσουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Η κ. Αιμιλιανίδου, απευθυνόμενη προς τους εκπροσώπους της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, υπέδειξε ότι το υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται εγκρίνει αιτήσεις επιχειρήσεων ή ξενοδοχείων για εργοδότηση ξένου εργατικού δυναμικού, στην περίπτωση που προηγήθηκαν απολύσεις κυπρίων, χωρίς βάσιμους λόγους.

Έλλειψη εργατών στο λιανεμπόριο και νοσηλευτικό κλάδο

Η Λένα Παναγιώτου, διευθύντρια του τμήματος εργασιακών σχέσεων της ΟΕΒ, ανέφερε στη StockWatch ότι η έλλειψη εργατών σε ουσιώδεις τομείς του ιδιωτικού τομέα είναι πέραν από εμφανής.

«Η εξεύρεση προσωπικού κυρίως σε ειδικότητες, είναι πολύ δύσκολη», παρατήρησε η κ. Παναγιώτου, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά επεκτείνεται, όπως σημείωσε, στο λιανικό εμπόριο και ειδικότερα στις νοσηλευτικές υπηρεσίες, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

H υπουργός εργασίας επιβεβαίωσε ότι στον νοσηλευτικό κλάδο, όντως υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού, λόγω κυρίως των αναγκών που επιβάλλει η υγειονομική κρίση και πρόσθεσε, ότι προς τον σκοπό αυτό έχει διευθετηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας.

Η κ. Αιμιλιανίδου ζήτησε από τους εργοδότες, συγκεκριμένα και εμπεριστατωμένα στοιχεία σε σχέση με τους τομείς ή κλάδους της οικονομίας που έχουν έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Η ΥΠΕΡΓ διευκρίνισε ότι ο κοινωνικό διάλογος, επί του όλου θέματος, θα συνεχιστεί όταν οι εργοδοτικές οργανώσεις παρουσιάσουν τεκμηριωμένα στοιχεία στη βάση των αιτημάτων τους και δεδομένου ότι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα δώσουν στοιχεία σε σχέση με τους ισχυρισμούς τους ότι ξενοδοχειακές μονάδες επέδωσαν επιστολές απόλυσης σε μέλη του προσωπικού τους.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, με βάση επίσημα στοιχεία, είναι εγγεγραμμένοι περίπου 11 χιλ. άνεργοι.

Παρατήρησε ότι ο δημόσιος τομέας καταγράφει σήμερα, περισσότερες κενές θέσεις, από τον αριθμό των ανέργων, προκαλώντας την έκπληξη των κοινωνικών εταίρων.

Ο τουρισμός θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, στάθηκαν ειδικότερα στις ανάγκες του ξενοδοχειακού τομέα τονίζοντας ότι η τουριστική βιομηχανία, μετά από 20 μήνες πανδημικής κρίσης, καλείται το 2022 να κερδίσει το στοίχημα.

Για να το πετύχει αυτό, τόνισαν, θα πρέπει από τον Ιανουάριο οι ξενοδόχοι να είναι σε θέση να συμπληρώσουν τις κενές θέσεις εργασίας για να είναι έτοιμοι τον ερχόμενο Μάρτιο που αρχίζει η τουριστική περίοδος να ξεκινήσουν τις μηχανές.

Εξήγησαν ότι οι ξενοδόχοι, θέλουν τουλάχιστον τρείς μήνες για να εκπαιδεύσουν και να επιμορφώσουν το νέο προσωπικό που θα προσληφθεί.

Η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων έγινε στα γραφεία του ΚΕΒΕ και σε αυτή συμμετείχε με ανοικτή ακρόαση και ο ΓΔ της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, ο οποίος είναι περιορισμένος στο σπίτι λόγω του ότι προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό.

Του Λεύκου Χρίστου