You are here

Οι προτεραιότητες της ΔΕΟΚ για το 2023

29/12/2022 11:00

Η ΔΕΟΚ ιεραρχεί σαν βασικές τις προτεραιότητες για το 2023 την προώθηση της νομικής ρύθμισης των συλλογικών συμβάσεων, την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού της ΑΤΑ, την αναδιαμόρφωση του Γενικού Κατώτατου Μισθού και την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. 

Στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η συντεχνία αναφέρει ότι η νομική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί πλέον μονόδρομο για την Κύπρο, η οποία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς θα πρέπει να καθορίσει οδικό χάρτη, ώστε μέχρι και το 80% των εργαζομένων να καλύπτεται από συλλογική σύμβαση. 

Η ΔΕΟΚ δηλώνει ότι θα εργασθεί σκληρά, ώστε ο σημαντικός αυτός στόχος να καταστεί πραγματικότητα και θα συνεχίσει να διεκδικεί αναθεώρηση της νομοθεσίας κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η ωριαία απόδοση και να κατοχυρώνονται βασικά εργασιακά δικαιώματα στον κατώτατο μισθό όπως οι αργίες, η υπερωριακή αποζημίωση και η ΑΤΑ.

«Το ζήτημα της πλήρους αποκατάστασης της ΑΤΑ, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, είναι εξαιρετικής σημασίας για το συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου. Ο θεσμός της ΑΤΑ αποτελεί κατάκτηση του εργατικού κινήματος και θεμελιώδη στοιχείο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων. Έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία των μισθών από τον πληθωρισμό, αλλά και στην διασφάλιση της εργατικής ειρήνης».

Βασικός στόχος της ΔΕΟΚ, σημειώνει, είναι η διεύρυνσή της, ώστε να καλύπτονται και οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό αλλά και οι εργαζόμενοι σε κλάδους που ισχύουν συλλογικές συμβάσεις.

Η ΔΕΟΚ χαρακτηρίζει σημαντικό θέμα την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα τεθεί στον κοινωνικό διάλογο το 2023.

«Το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως το δημογραφικό πρόβλημα, η επάρκεια των συντάξεων, η εισφοροδιαφυγή και το έμφυλο συνταξιοδοτικό χάσμα που φθάνει το 37%», σημειώνει.

Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι προσέρχεται στον Κοινωνικό Διάλογο για τον εκσυγχρονισμό του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με ολοκληρωμένες θέσεις για όλες τις πτυχές του συνταξιοδοτικού προβλήματος και της κοινωνικής ασφάλισης. 

«Οι προτάσεις μας αφορούν δύο κεντρικούς άξονες. Πρώτον την μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, ώστε να ενισχυθεί περισσότερο ο αναδιανεμητικός του ρόλος διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους και για όλες και δεύτερον, την αξιοποίηση του αποθεματικού του ταμείου και την εφαρμογή επενδυτικής πολιτικής, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του Ταμείου και η επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών», προσθέτει.

Εύχεται τέλος, σε όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους και άνεργους/ες οικογενειακή ευτυχία, υγεία και κοινωνική πρόοδο.