You are here

Πράσινο ξενοδόχων στην πρόταση για συλλογική σύμβαση

21/10/2019 16:53

Οι ξενοδοχειακοί σύνδεσμοι ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ αποφάσισαν να αποδεχθούν την πρόταση της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι σύνδεσμοι ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ σε κοινή έκτακτη γενική τους συνέλευση έθεσαν ενώπιον των μελών τους την μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας, πρόνοιας και κοινωνικών ασφαλίσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Κατά την διάρκεια της συνέλευσης ανταλλάγησαν απόψεις και δόθηκαν διευκρινίσεις προς τα μέλη και ακολούθησε ψηφοφορία στο πλαίσιο της οποίας η πρόταση έτυχε της έγκρισης των μελών κατά πλειοψηφία. Σχετική επιστολή θα αποσταλεί στην υπουργό.

Η υπουργική μεσολαβητική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων της τάξης του 5,5%.

Οι αυξήσεις θα δοθούν σταδιακά σε ετήσια βάση σε βάθος τεσσάρων χρόνων.

Συγκεκριμένα, για το 2019 θα δοθεί αναδρομικά εφάπαξ ποσό το οποίο θα αντιστοιχεί στο 0,5% επί του βασικού μισθού.

Την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα δοθεί αύξηση 1,5%, την 1/1/2021 θα παραχωρηθεί αύξηση 1,5% και την 1/1/2022 το ποσοστό της μισθολογικής αύξησης θα είναι 2%.

Επιπρόσθετα, στο σύνολο του εργατικού κόστους περιλαμβάνεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει στο ταμείο ευημερίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ποσοστό 1% επί του μηνιαίου μισθού όλου του προσωπικού είτε είναι οργανωμένο, είτε όχι στις συντεχνίες, είτε έχει προσωπικό συμβόλαιο.

Η μεσολαβητική πρόταση προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2022 η εργασία κατά τη διάρκεια των αργιών θα αποζημιώνεται διπλά και την Κυριακή θα παραχωρείται επιπλέον φιλοδώρημα το οποίο να αντιστοιχεί στο 25% του ημερήσιου μισθού που αναλογεί στον κάθε υπάλληλο.