You are here

Οξεία αντιπαράθεση Μουσιούττα - ΟΕΒ με αφορμή την στάση των πιλότων

16/07/2001 21:06
Σε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ ΟΕΒ και Υπουργείου Εργασίας οδηγεί η στάση εργασίας που έκαναν την Παρασκευή οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών, με την ΟΕΒ να επιρρίπτει την ευθύνη για την στάση στον Ανδρέα Μουσιούττα.

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η ΟΕΒ αφήνει ξεκάθαρα αιχμές κατά του Υπουργού Εργασίας, γιατί «για δικούς του λόγους δεν προσυπογράφει τη Συμφωνία, δίνοντάς της ισχύ, στην οποία κετέληξαν η ΟΕΒ και οι Συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ για ρύθμιση του θέματος και η οποία έχει τεθεί ενώπιόν του από το 1999». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Συμφωνία αυτή αφήνει το περιθώριο για νομοθετική παρέμβαση του κράτους.

Ο Υπουργός με σημερινές του δηλώσεις προέβαλε την άποψη του «ότι μόνο με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα». Φιλοξενούμενος στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ-1, ο κ. Μουσιούττας διαχώρισε την θέμα της συμφωνίας για απεργίες σε ουσιώδεις υπηρεσίες από αυτό της στάσης εργασίας των πιλότων τονίζοντας ότι η στάση εργασίας δεν εμπίπτει εντός του πλαισίου μιας πιθανής ρύθμισης. Αναφερόμενος στην ιδιωτική συμφωνία της ΟΕΒ με τις συντεχνίες, ο Υπουργός είπε ότι η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις πρέπουσες διαδικασίες για θεσμικά ορθή επίλυση του θέματος.

Η ΟΕΒ σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις, κατηγορεί το Υπουργείο για ανικανότητα στην εκπλήρωση των συνταγματικών και διεθνών υποχρεώσεών του, αφού «δέκα χρόνια τώρα προσπαθεί να εισαγάγει σχετική νομοθεσία χωρίς αποτέλεσμα» ενώ επιμένει «ετσιθελικά» να μην υιοθετεί αυτή τη συμφωνία.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το ΚΕΒΕ καλεί την κυβέρνηση να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο για τις ουσιώδεις υπηρεσίες και τη Βουλή να το συζητήσει το συντομότερο δυνατόν. Το ΚΕΒΕ σε δική του ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι εισηγήσεις του εμπειρογνώμονα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που μετακάλεσε η κυβέρνηση καθώς και οι πρόνοιες του κοινωνικού χάρτη της Ε.Ε., δίνουν διέξοδο στο θέμα αυτό, χωρίς να χάνουν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα της απεργίας».

Εν τω μεταξύ, το όλο θέμα φαίνεται να φέρνει σε οξεία αντιπαράθεση την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ αφού με δηλώσεις του στον ΑΝΤ-1 ο κ. Ρολόγης υποστήριξε πλήρως την θέση του Υπουργού ότι τα δύο θέματα είναι διαφορετικά και κατηγόρησε τον Πρόεδρο της ΟΕΒ κ. Ζιβανάρη ότι είναι «εκτός τόπου και χρόνου». Ο κ. Ρολόγης είπε επίσης ότι η ιδιωτική συμφωνία ΟΕΒ συντεχνιών δεν προστατεύει τα συμφέροντα ολόκληρου του Κυπριακού λαού.