You are here

Οξεία αντιπαράθεση ΠΑΣΥΔΥ-ΟΕΒ για τους μισθούς

20/09/2019 15:59

Μετωπική σύγκρουση προκλήθηκε μεταξύ ΠΑΣΥΔΥ και ΟΕΒ, με αφορμή δηλώσεις του γδ της ομοσπονδίας εργοδοτών σε σχέση με την επικείμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για επικύρωση ή όχι της πρωτόδικης απόφασης για τους μισθούς στο δημόσιο.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου μιλώντας στη StockWatch και απαντώντας με σκληρή γλώσσα στον γενικό διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του υπέχουν ποινικού αδικήματος καθώς, όπως ισχυρίστηκε ο γγ της ΠΑΣΥΔΥ, «διαπράττει ποινικό αδίκημα και παραβιάζει τον ποινικό κώδικα όταν δηλώνει δημόσια ότι θα ζητήσει την τροποποίηση του συντάγματος προκειμένου να αποφευχθεί η αναδρομική επιστροφή χρημάτων, από την ώρα που εκκρεμεί η δικαστική υπόθεση».

«Ας στείλει την αστυνομία ο κ. Χατζηπέτρου να μας συλλάβει» ήταν η απάντηση του κ. Αντωνίου στον ηγέτη του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων ο οποίος επανέλαβε τη θέση της ομοσπονδίας εργοδοτών ότι «θα πράξει ότι είναι δυνατό για να τροποποιηθεί το σύνταγμα προκειμένου να αποτραπεί η αναδρομική επιστροφή. χρημάτων με απρόβλεπτες συνέπειες στα δημοσιονομικά του κράτους».
Ο κ. Χατζηπέτρου υποστήριξε ότι στερούνται σοβαρότητας τα όσα δηλώνουν οι εργοδοτικές οργανώσεις καθώς, όπως σημείωσε, «αν η απόφαση του ανωτάτου δεν θα προβλέπει  αναδρομική ισχύ, τότε μόνο μερικά εκατομμύρια ευρώ θα δώσει η κυβέρνηση σε εκείνους που έχουν προσφύγει».

«Επομένως που υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος» διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Λυπούμαι διότι δεν γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία δεν θα έπρεπε κανένας να τολμά να συζητά».

Ο κ. Χατζηπέτρου ισχυρίστηκε ότι το ποσό που έχει λάβει το κράτος από τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στο πλαίσιο των αποκοπών που είχαν συμφωνηθεί το 2012 ανέρχεται κοντά στα €3 δισ. «και σήμερα καλείται να επιστρέψει  στο προσωπικό μερικά εκατομμύρια ευρώ».

Ταυτόχρονα, διερωτήθηκε γιατί ενώ ο υπουργός οικονομικών γνωρίζει την πραγματική κατάσταση των δημοσιονομικών και ότι όπως δήλωσε κατ’ επανάληψη, είναι διαχειρίσημα, γιατί τάσσεται με δηλώσεις του υπέρ των εργοδοτικών οργανώσεων.

Υπενθύμισε ότι και ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι αναδρομικά θα πάρουν τις μισθολογικές αποκοπές τους μόνο όσοι προσέφυγαν στο δικαστήριο.

Αντίθετα ο κ. Αντωνίου υποστήριξε από την πλευρά του ότι αναδρομικά θα λάβουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι καταχώρησαν προσφυγή στο δικαστήριο γύρω 900 άτομα ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα μπορούν να λάβουν αναδρομικά λεφτά από τις 29 Μαρτίου 2019, όταν τότε είχε εκδοθεί η σχετική απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου.

Ο κ. Αντωνίου παρατήρησε ότι το «το ποσό που θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι υπολογίζεται στο €1,08 δις και αν αφαιρεθεί η φορολόγηση που γίνεται στα εισοδήματα, υπολογίζουμε το τελικό ποσό γύρω στα €800 εκ.

Διερωτήθηκε πάντως εάν η ΠΑΣΥΔΥ επιχειρεί, με αυτή την αντίδραση της να φιμώσει την ΟΕΒ.

Της Ηρώς Ευθυμίου