
Η υφιστάμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση είναι πιθανόν να αναγκάσει περισσότερους εργαζομένους να αποδεχτούν δουλειές χαμηλότερης ποιότητας και εισοδημάτων, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για την παγκόσμια αγορά εργασίας και τις τάσεις του 2023.
Κάτι τέτοιο συνεπάγεται έλλειψη του αισθήματος ασφάλειας στην εργασία και κοινωνικής προστασίας, επιδεινώνοντας τις ανισότητες που δημιούργησε η πανδημία του Covid – 19, όπως σημειώνεται.
Το ILO εκτιμά ότι η παγκόσμια ανεργία αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 εκατ. και σε 5,8%, ενώ η παγκόσμια αύξηση της απασχόλησης θα ανέλθει σε μόλις 1,0% το 2023, πιο κάτω από το επίπεδο της περσινής χρονιάς.
Όπως εξηγεί το ILO, κύρια αιτία για την αύξηση της ανεργίας θεωρείται η περιορισμένη προσφορά εργασίας σε χώρες με υψηλό εισόδημα, κατηγορία στην οποία εντάσσεται και η Κύπρος, κάτι που μπορεί να σηματοδοτήσει την αντιστροφή της παγκόσμιας μείωσης της ανεργίας, που σημειώθηκε την προηγούμενη διετία.
Σημειώνεται ακόμη, ότι το παγκόσμιο επίπεδο ανεργίας θα παραμείνει στους 16 εκατ. ανέργους, άνω του ορίου που τέθηκε προ πανδημίας το 2019.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Κύπρο το Νοέμβριο αυξήθηκε στο 7,5% από 6,9% τον Οκτώβριο.
Ανησυχούν για την ποιότητα εργασίας
Επιπρόσθετα, ο διεθνής οργανισμός εκφράζει ανησυχία και για την ποιότητα εργασίας, τονίζοντας ότι «η αξιοπρεπής εργασία είναι θεμελιώδης για την κοινωνική δικαιοσύνη».
Η πανδημία ανάγκασε την δεκαετή πρόοδο στη μείωση της φτώχειας να υποχωρήσει, ενώ παρά την ανάκαμψη που σημειώθηκε το 2021, η συνεχιζόμενη έλλειψη καλύτερων ευκαιριών πιθανόν να επιδεινωθεί, όπως αναφέρεται.
Επιπλέον όπως προστίθεται στην έκθεση, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων τιμών από τα ονομαστικά εισοδήματα εργασίας, η κρίση κόστους ζωής πιθανόν να ωθήσει περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.
Η συγκεκριμένη τάση, αναμένεται να επηρεάσει ακόμη περισσότερο χώρες χαμηλότερων εισοδημάτων που ήδη επηρεάστηκαν από την πανδημία.
Το ενεργειακό σοκ φέρνει θέσεις εργασίας
Η έκθεση αναφέρεται ακόμη στην υφιστάμενη ενεργειακή κρίση λόγω του ουκρανικού πολέμου στην Ευρώπη, εξηγώντας ότι είναι πιθανόν το ενεργειακό σοκ στις τιμές να αποτελέσει πηγή δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στους αναδυόμενους τομείς χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Όσον αφορά την εργασιακή ανάπτυξη, σημειώνεται ότι ήταν ισχυρή σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία το 2021 παρά τις προκλήσεις της πανδημίας και συνεχίστηκε και το 2022. Η εργασιακή ανάπτυξη αυξήθηκε κατά 1,6% την περασμένη χρονιά.
Όπως εξηγεί ο οργανισμός, οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας και της μακροοικονομικής αποδυνάμωσης ενδέχεται να μειώσουν τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία βραχυπρόθεσμα, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει τις κυβερνήσεις σε εξοικονομήσεις και ανακατανομή των προϋπολογισμών τους.
Το ILO εντάσσει την Κύπρο στις χώρες με τα ψηλότερα εισοδήματα, ομάδα που περιλαμβάνει επίσης, την Αυστραλία, την Αυστρία, τις Μπαχάμες, το Μπαχρέϊν και τα νησιά Μπαρπέϊντος.
Η Κύπρος μαζί με την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχία και την Δανία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στην συγκεκριμένη κατηγορία.