You are here

Παίρνουν 14ο μισθό μέσω επιδομάτων οι δημόσιοι

21/02/2020 07:19

Ένα πρόσθετο μισθό παίρνουν κατά μέσο όρο οι δημόσιοι υπάλληλοι από τα δεκάδες επιδόματα που λαμβάνουν και τις υπερωρίες που χρεώνουν, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου.

Τα στοιχεία που εξασφάλισε η StockWatch δείχνουν το μέγεθος των επιπρόσθετων εισοδημάτων που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι κάθε χρόνο από διάφορα επιδόματα, υπερωρίες και αποζημιώσεις για ταξίδια στο εξωτερικό.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης τη δραματική αύξηση των επιδομάτων τα τελευταία χρόνια, καθώς αρκετά από τα επιδόματα επιστρέφονται σταδιακά στους υπαλλήλους μετά την παγοποίηση τους λόγω μνημονίου και κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στη StockWatch το γενικό λογιστήριο, το 2019 οι μικτοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έφτασαν τα €1,7 δισ. εκ των οποίων τα €136 εκ. ή το 8,1% είναι παροχές επιδομάτων όπως υπερωρίες, επιδόματα βάρδιας, επίδομα παραστάσεως και επίδομα φιλοξενίας.

Τα ποσά που δαπανά κάθε χρόνο το δημόσιο για πληρωμή των επιδομάτων είναι μεγαλύτερα από το σύνολο των μηνιαίων μισθών που πληρώνει το γενικό λογιστήριο.  Δηλαδή, τα επιδόματα αντιστοιχούν κατά μέσο όρο με ένα πρόσθετο μηνιαίο μισθό.

Το 2018 οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχονταν στο €1,6 δισ. εκ των οποίων τα €112,9 εκ. ή 7,1% ήταν επιδόματα.

Το 2017, τα επιδόματα αποτελούσαν το 6,5% του συνολικού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, το 2016 το 6,2% και το 2015 το 5,7%.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στα δεδομένα του γενικού λογιστηρίου είναι ο ρυθμός αύξησης των επιδομάτων, που είναι σχεδόν διψήφιος κάθε χρόνο από το 2015. 

Από το 2018 μέχρι το 2019 τα επιδόματα που πληρώθηκαν στους δημοσίους υπαλλήλους αυξήθηκαν κατά 20%, σε μια περίοδο που κυβέρνηση και βουλή έκαναν λόγο για συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. 

Από το 2015 τα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά 64% ενώ την ίδια περίοδο οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 13%.

Σύμφωνα με το γενικό λογιστήριο, τα διάφορα επιδόματα, αφορούν επίδομα βάρδιας, επίδομα υπερωριών, γενικό επίδομα εξωτερικού, και διάφορα άλλα επιδόματα, το ύψος των οποίων καθορίζεται με βάση τους αντίστοιχους Νόμους ή Κανονισμούς που διέπουν το κάθε επίδομα.

Καταβάλλονται, επίσης, επιδόματα σε Μαθητευόμενους Νοσοκόμους υπό εκπαίδευση στη Σχολή Νοσοκόμων, Ιατρούς και Κτηνιάτρους για εξάσκηση πριν την εγγραφή τους, Ιατρούς για απόκτηση ειδικότητας κ.α.

Όπως έγραψε προ μηνών η StockWatch τα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι πέραν των μισθών τους είναι: Επίδομα οδοιπορικών, κατ’ αποκοπή επίδομα οδοιπορικών, επίδομα τηλεφώνου (κινητό), επίδομα απουσίας εκτός έδρας, επίδομα ενοικίου στο εξωτερικό, επίδομα επικίνδυνης εργασίας, επίδομα καθήκοντος, επίδομα επιφυλακής και αναμονής κλήσεων, επίδομα θαλάσσιας εργασίας, επίδομα αναρρίχησης και επίδομα επίβλεψης ωρομίσθιου προσωπικού.

Της Γεωργίας Χαννή