You are here

Πανσυνδικαλιστική μετά την 1η Κυριακή των εκλογών

30/01/2023 11:14

To συνδικαλιστικό κίνημα αποφάσισε να μην κλιμακώσει στο παρόν στάδιο τις δυναμικές του κινητοποιήσεις σε ότι αφορά το αίτημα για σταδιακή πλήρη απόδοση της ΑΤΑ, μέχρι να διασαφηνιστεί η θέση του Υπουργού Εργασίας σε ότι αφορά το άλλο φλέγον θέμα της εισαγωγής εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.

Τα δύο αυτά καυτά θέματα τέθηκαν στο πλαίσιο συνάντησης μεταξύ των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΔΕΟΚ που έγινε το πρωί στα γραφεία της ΠΕΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch οι συνδικαλιστές ηγέτες εκτίμησαν ότι ενόψει των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή θα ήταν ορθό να μην υπάρξει κλιμάκωση των δυναμικών μέτρων.

Ωστόσο, την ίδια ώρα συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί και η εξέλιξη σε ότι αφορά την πρόταση του ΥΠΕΡΓ Κ. Κούσιου για εισαγωγή εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, η οποία βρίσκει εντελώς αντίθετο το συνδικαλιστικό κίνημα.

Συνεκτιμήθηκε ότι στην περίπτωση  κατά την οποία θα διαφανεί πως υπάρχει πρόθεση από πλευράς ΥΠΕΡΓ να επιβάλει μονομερώς οποιαδήποτε κριτήρια τα οποία δεν συζητήθηκαν καν μέσα από κοινωνικό διάλογο, όπως είχε γίνει στο παρελθόν, τότε, θα ληφθούν άλλες αποφάσεις στη βάση το τι θα αποφασιστεί σε νέα πανσυνδικαλιστική σύσκεψη.

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι η επόμενη πανσυνδικαλιστική σύσκεψη θα γίνει ευθύς μετά την πρώτη Κυριακή των προεδρικών εκλογών.

Σε αυτή θα γίνει καταρχήν αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της παναπεργίας που εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη και στη συνέχεια, θα γίνει εκτενής συζήτηση σε σχέση και με το άλλο φλέγον εργασιακό ζήτημα, της εισαγωγής ξένων εργατών από τρίτες χώρες.

«Σε κάθε περίπτωση, το συνδικαλιστικό κίνημα που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα αξιολογήσει τις προθέσεις του ΥΠΕΡΓ για την εργοδότηση εργατών από τρίτες χώρες και αν διαπιστωθεί ότι γίνονται ενέργειες για μονομερείς αποφάσεις τότε τα πράγματα αλλάζουν», δήλωσε στη StockWatch ο Ανδρέας Μάτσας ΓΓ της ΣΕΚ.

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους ΓΓ της ΠΕΟ εξέφρασε την απογοήτευση της για τις προθέσεις του ΥΠΕΡΓ σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να εξαντληθεί η συζήτηση του στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα(ΕΣΣ).

Προειδοποίησε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν θα αποδεχθούν οποιαδήποτε μονομερή απόφαση.

Το συνδικαλιστικό κίνημα διατράνωσε για άλλη μία φορά την αποφασιστικότητα και την αξίωση του να εφαρμοστεί το γράμμα και πνεύμα της μεταβατικής συμφωνίας του 2017, σύμφωνα με την οποία προβλέπει επαναφορά της ΑΤΑ στη φιλοσοφία της που είναι η πλήρης απόδοση της.

Με βάση τη μεταβατική συμφωνία, το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργοδοτικές οργανώσεις είχαν συμφωνήσει, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, στον απόηχο των δραματικών γεγονότων του 2013, να επανέλθει η ΑΤΑ με την καταβολή της στο 50% μία φορά το χρόνο.

Παλαιότερα η ΑΤΑ παραχωρείτο στο 100% ανά εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι στον κοινωνικό διάλογο υπό τον ΥΠΕΡΓ Κ. Κούσιο, οι δύο πλευρές είχαν αρχικά καταθέσει εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Οι μεν συντεχνίες αξίωσαν πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και οι εργοδότες κατάργηση της.

Τελικά, οι μεν συντεχνίες υποχώρησαν αποδεχόμενες σταδιακή επαναφορά της ΑΤΑ σε βάθος τριών χρόνων ξεκινώντας από το 65%, οι δε εργοδότες αποδέχθηκαν ως ύστατη υποχώρηση να συνεχίσουν την εφαρμογή της μεταβατικής συμφωνίας του 2017.

Παρά τις εκατέρωθεν υποχωρήσεις, ο ΥΠΕΡΓ δεν θέλησε να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση θεωρώντας ότι και οι δύο πλευρές θα την απέρριπταν, επιμένοντας στις δικές τους αξιώσεις.

Σε παρέμβαση του ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε τη θέση της απερχόμενης κυβέρνησης του όπως η ΑΤΑ αφεθεί να τύχει χειρισμού από την επόμενη κυβέρνηση και ειδικότερα από τον νέο ΥΠΕΡΓ, που θα διοριστεί.

Οι συντεχνίες διαφώνησαν κάθετα με τη θέση αυτή και η αντίδραση τους αποτυπώθηκε στο πλαίσιο παναπεργίας που εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πλην των τραπεζικών υπαλλήλων με απόφαση της ΕΤΥΚ.

Του Λεύκου Χρίστου