You are here

Παραλύει το εμπόριο

03/10/2003 16:51

· Η απεργία των μεταφορέων προκαλεί τριγμούς στην οικονομία
· Στο Προεδρικό την Τρίτη οι απεργοί
· Άρση των μέτρων και διάλογο επιζητεί η κυβέρνηση


Επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας μεταφέρει η επ’ αόριστον απεργία που κήρυξαν χθες οι οδηγοί βαρέων οχημάτων. Οι μεταφορείς διαμαρτύρονται για την ευρωπαϊκή οδηγία που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή με την οποία καταργείται το δικαίωμα μεταπώλησης της επαγγελματικής άδειας «Α» και απαιτούνται εξετάσεις για την απόκτηση της.

Σήμερα οι μεταφορείς διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι αν μέχρι την Τρίτη δεν υπάρξει ικανοποίηση των αιτημάτων τους θα οδηγήσουν τα βαρέα οχήματα τους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και θα τα ακινητοποιήσουν. Διευκρίνισαν πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παρακωλύσουν την κυκλοφοριακή κίνηση.

Ωστόσο, η απεργία, που διανύει τη δεύτερη της μέρα, δημιουργεί προβλήματα στην εμπορία αγαθών.

Επεισόδια στο λιμάνι

Στο λιμάνι Λεμεσού παραμένουν «εγκλωβισμένα» εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια. Σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο αναπληρωτής λιμενάρχης Γιώργος Πούρος δήλωσε ότι από την Τετάρτη που ήταν αργία, έχουν συσσωρευτεί στο λιμάνι 1.500 εμπορευματοκιβώτια τα οποία αυξάνονται συνεχώς κατά 500 την ημέρα. Ο κ. Πούρος δήλωσε ότι εκφράζονται σφοδρά παράπονα από τους εμπόρους, οι οποίοι είναι δεσμευμένοι με συμφωνίες και αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις, γεγονός που προκάλεσε και μικροεπεισόδια.

Τάσσος: Πρόωρη η απεργία

Πρόωρη χαρακτήρισε πάντως την απεργία των μεταφορέων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Επεσήμανε ότι η Κύπρος δεν είχε άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει την ευρω-οδηγία, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Συγκοινωνιών, Κίκης Καζαμίας, καταβάλλει προσπάθειες για επίλυση της διαφοράς. Για το σκοπό αυτό είχε καθοριστεί συνάντηση με τους μεταφορείς στις 14 Οκτωβρίου. Ο κ. Καζαμίας με σημερινές του δηλώσεις κάλεσε τους μεταφορείς να τερματίσουν την απεργία και να προσέλθουν σε διάλογο. Ανέφερε ότι η απεργία στηρίχθηκε σε λανθασμένη πληροφόρηση και τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί ήδη μέτρα για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν. Όπως είπε προωθείται σχέδιο παροχής αποζημιώσεων με στόχο την απόσυρση 1.000 φορτηγών, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες στις Βρυξέλλες για εξεύρεση διεξόδου από την κρίση.

Αντιδρούν και οι αγρότες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι η απεργία των επαγγελματιών είναι «αδικαιολόγητη». Είπε ακόμα ότι μια τουλάχιστον από τις μεγάλες αγροτικές οργανώσεις έχει αναφέρει στον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Κίκη Καζαμία την ύπαρξη σοβαρότατων προβλημάτων σε κτηνοτροφικά υποστατικά κυρίως σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο απώλειας ζώων λόγω μη παράδοσης τροφών από τα φορτηγά.

Του Γιώργου Αγαπίου