You are here

Παράπονα για πενιχρές αυξήσεις στις συντάξεις

13/01/2022 12:39

Αγανάκτηση για το μικρό ποσοστό αύξησης στις συντάξεις με το νέο έτος, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΥΣΥ, αναφέροντας ότι το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων έχει υποστεί σημαντική μείωση από τις εξαιρετικά μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, του ηλεκτρισμού και άλλων βασικών ειδών πρώτης ανάγκης. Επιπλέον, ζητά από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα που να προστατεύουν τους χαμηλοσυνταξιούχους και να καταργήσει το πέναλτι 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, αναφέρει, ανακοίνωσαν ότι, από τον Ιανουάριο του 2022, οι συντάξεις Κοινωνικών Ασφαλίσεων αυξάνονται  μόνο κατά 1,22% στο βασικό μέρος σε σχέση με τα ποσά που ίσχυαν κατά την 31.12.2021. Με το ίδιο ποσοστό, θα αυξηθούν οι συντάξεις και στο συμπληρωματικό μέρος.

Η ΕΚΥΣΥ ζητά από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για έλεγχο των τιμών και την παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών προς τους συνταξιούχους και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. 

Προτεραιότητα της ΕΚΥΣΥ, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, είναι η επανάκτηση και η επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν την κρίση, καθώς και η περαιτέρω βελτίωση του Σχεδίου της ειδικής χορηγίας για τους χαμηλοσυνταξιούχους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν συνταξιούχοι με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στην ανακοίνωση επίσης διευκρινίζεται ότι από 1η Ιανουαρίου 2022 το βασικό μέρος της κατώτατης σύνταξης αυξάνεται από €375,28 σε €379,85, χωρίς εξαρτώμενα.

Oι συντάξεις έχουν αυξηθεί από το 2018 μέχρι σήμερα κατά 6,8%

Σε απάντηση δηλώσεων της οργάνωσης συνταξιούχων ΕΚΥΣΥ-ΠΕΟ για την προβλεπόμενη αύξηση των συντάξεων, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι συντάξεις έχουν αυξηθεί από το 2018 μέχρι σήμερα κατά 6,8% λόγω της πορείας ανάπτυξης της οικονομίας.

Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι για σκοπούς στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού έχουν εφαρμοστεί πολιτικές, όπως η αύξηση του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων κατά τα έτη 2016, 2019 και 2020, ενώ αναφέρονται και επιπρόσθετα μέτρα, όπως η ένταξη όλων των χαμηλοσυνταξιούχων από το 2017 στο Σχέδιο Χριστουγεννιάτικου Δώρου, η πρόσβαση χαμηλοσυνταξιούχων στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η επιδότηση αναγκαίων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, η παραχώρηση δωρεάν διακίνησης με δημόσιες συγκοινωνίες, η πλήρης κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών τους αναγκών μέσω του ΓεΣΥ, η εφαρμογή από το 2017 του Σχεδίου Επιχορηγημένων Διακοπών για χαμηλοσυνταξιούχους με πλήρη επιχορήγηση του κόστους για τετραήμερες διακοπές, καθώς και η αύξηση των εισοδηματικών ορίων για το Πασχαλινό Επίδομα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου καταλήγει επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα που αφορούν τόσο τους συνταξιούχους, όσο και τους χαμηλοσυνταξιούχους συζητούνται συντεταγμένα με όλες τις οργανώσεις και τους κοινωνικούς εταίρους, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.