You are here

Παράθυρο για προσλήψεις στο δημόσιο

01/07/2020 06:56

Παράθυρο για προσλήψεις στο δημόσιο επιχειρούν να ανοίξουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, διαμηνύοντας ότι οι εγκύκλιοι που εξέδωσε το υπουργείο οικονομικών για παγοποίηση θέσεων δεν μπορούν να υποκαταστήσουν διατάξεις του νόμου, που ορίζουν τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για αποπαγοποιήσεις.

Υποστηρίζουν ότι οι εγκύκλιοι του υπουργείου για άμεση παγοποίηση των θέσεων που δεν δημοσιεύτηκαν μέχρι τις 8 Μαϊου αλλά και των εγκυκλίων που αφορούν τον επόμενο προϋπολογισμό δεν διαταράσσουν τη διαδικασία αποπαγοποιήσεων θέσεων, προσλήψεων και προαγωγών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επισημαίνουν ότι η εν λόγω διαδικασία απορρέει από τις διατάξεις του νόμου 2013 και 2017 που αφορούν στην απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τις συντεχνίες οι σχετικοί νόμοι προβλέπουν:

Για την πλήρωση των αναγκών σε εργατικό δυναμικό στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι αποπαγοποιήσεις θέσεων και προσλήψεων, υποβάλλεται αίτημα από την αρμόδια υπηρεσία, τμήμα, ή οργανισμό, εγκρίνεται από το οικείο υπουργείο, παραπέμπεται στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια εξετάζεται από την επιτροπή οικονομικών της βουλής.

«Η διαδικασία αυτή δεν έχει αλλάξει» τονίζει ο ο γενικός γραμματέας της ΟΗΟ –ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία. «Προβλέπεται», πρόσθεσε, «από σχετική νομοθεσία. Αποτελεί την πρακτική επαρκούς στελέχωσης του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, μετά τη δημοσιονομική κρίση το 2013 για να υπάρχει έλεγχος του εργατικού κόστους», τονίζει.

«Η οποιαδήποτε εγκύκλιος του υπουργείου οικονομικών δεν μπορεί να είναι υπεράνω από τις ισχύουσες από το νόμο διατάξεις και η οποιαδήποτε ερμηνεία δίδεται, πέραν από τι το προβλέπει ο νόμος του 2013 και 2017, δεν ισχύει», σημειώνει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου.

Οι ηγεσίες των συντεχνιών ΟΗΟ -ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ- ΠΕΟ είχαν την περασμένη Δευτέρα συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του ΥΠΟΙΚ Γιώργο Παντελή, με αφορμή προηγούμενη του εγκύκλιο στις 13 Μάϊου, βάσει της οποίας γινόταν σύσταση για αναστολή πλήρωσης όλων των κενών θέσεων, αναβάθμισης ή δημιουργίας νέων θέσεων και προσλήψεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Η εγκύκλιος της 13ης Μάιου, εκδόθηκε στο πλαίσιο των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου για μείωση δαπανών και εξοικονόμησης πόρων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα λόγω των επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφερόμενες στην εν λόγω εγκύκλιο, τόνισαν προς τον κ. Παντελή ότι σέβονται και αποδέχονται την απόφαση του κράτους για περαιτέρω νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, εν μέσω πανδημίας, ωστόσο, υπέδειξαν ότι στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας (2013-2017) που αφορά στην παγοποίηση των θέσεων, θα πρέπει το ΥΠΟΙΚ να εξετάζει αιτήματα πλήρωσης θέσεων στο χρονικό διάστημα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, οι οποίες διασυνδέονται τυχόν με την ενοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, ουσιωδών υπηρεσιών πρώτης γραμμής, ή αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών.

Επί της αρχής αυτής, οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν ότι βρήκαν την κατανόηση του γδ του ΥΠΟΙΚ.

Ο ίδιος ο γδ επιβεβαίωσε στη StockWatch ότι επί του συγκεκριμένου θέματος «υπήρξε συναντίληψη».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η δήλωση του κ. Παντελή σε σχέση με την εγκύκλιο η οποία αναφέρεται στην ετοιμασία του προϋπολογισμού 2021 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2021 -2023.

Ο κ. Παντελή ρωτήθηκε συγκεκριμένα κατά πόσο η εγκύκλιος της 29ης Ιουνίου εντάσσεται στη βάση των διατάξεων και των διαδικασιών που προβλέπει η σχετική νομοθεσία του 2013 και 2017.

Ο γγ της ΟΗΟ –ΣΕΚ Α. Ηλία ανέφερε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα στη συνάντηση με τον κ. Παντελή αξίωσε όπως η αξιολόγηση των αναγκών του 2021 σε εργατικό δυναμικό στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα πρέπει να συνεχίσουν στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας και να υπάρξει μεγάλη ευαισθησία, κυρίως σε ότι αφορά στην επαρκή στελέχωση υπηρεσιών πρώτης γραμμής προς όφελος του κράτους γενικότερα.

Στέλεχος της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε στη StockWatch ότι η οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων απέστειλε πρόσφατα επιστολή στον υπουργό οικονομικών τονίζοντας ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις επηρεάζουν συμφέρονται και δικαιώματα του προσωπικού ή θέματα που αγγίζουν παγοποιήσεων θέσεων, προσλήψεων ή προαγωγών θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο κοινών συνεννοήσεων.

Επί της αρχής αυτής, υπάρχει ταύτιση απόψεων και από τη ΣΕΚ και την ΠΕΟ, οι ηγεσίες των οποίων ήγειραν το θέμα επιτακτικά προς τον γενικό διευθυντή του ΥΠΟΙΚ.

«Δεν είμαστε εναντίον ως προς το να υπάρχει νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών και να αποφεύγεται τυχόν ασυδοσία σε θέματα προσλήψεων ή προαγωγών με αποτέλεσμα να αυξάνεται το εργατικό κόστος της κρατικής μηχανής, από την άλλη θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία σε ότι αφορά το ζητούμενο, ώστε, η δημόσια υπηρεσία να λειτουργεί χωρίς προσκόμματα, αποδοτικά και αποτελεσματικά», παρατήρησε ο γγ της ΣΗΔΕΚΕΚ – ΠΕΟ.

Του Λεύκου Χρίστου