You are here

Παρέμβαση ΥΠΕΡΓ για άρση απεργίας στο λιμάνι Λάρνακας

07/02/2023 07:17

Στο κενό έπεσε η μεσολαβητική προσπάθεια του διευθυντή του τμήματος εργασιακών σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, για γεφύρωση της διαφοράς και αναστολή της απόλυσης δύο γερανοδηγών στο λιμάνι Λάρνακας.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ, Χαράλαμπος Αυγουστής, δήλωσε στη StockWatch, ότι μετά από έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της διαχειρίστριας εταιρείας και του διευθυντή εργασιακών σχέσεων έπεσε στο τραπέζι εισήγηση για ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας υπό τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Κούσιο.

Προϋπόθεση, ήταν η αναστολή της απόφασης απόλυσης των δύο εργαζομένων και ταυτόχρονα η αναστολή της απεργίας που κατήλθαν από το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι στο λιμάνι προς συμπαράσταση των συναδέλφων τους.

Οι μεν συνδικαλιστικές οργανώσεις αποδέχθηκαν την πρόταση, η διαχειρίστρια εταιρεία όμως ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποσύρει τις δύο απολύσεις.

Μετά από αυτή την εξέλιξη κλήθηκαν οι δύο πλευρές σε άτυπη σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της διαχειρίστριας εταιρείας Kition Ocean Holdings Ltd, Πάνος Αλεξάνδρου, σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι «η εταιρεία δεν μπορεί να αποσύρει τις απολύσεις διότι δόθηκαν σχετικές επιστολές και δεν γίνεται να λέμε και μετά να αλλάζουμε άποψη γιατί μετά καταντά κοροϊδία».

Πρόσθεσε ότι «θα πάμε στη συνάντηση, όμως δεν μπορεί να μας καλούν σε διαβούλευση στο Υπουργείο Εργασίας υπό την απειλή της απεργίας».

Απαντώντας στη δήλωση του κ. Αυγουστή, ότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία του περί τερματισμού απασχόλησης νόμου, διότι δεν δόθηκαν προειδοποιητικές επιστολές προς τους εργαζομένους, είπε ότι «ως ιδιωτική εταιρεία δεν έχουμε καμία υποχρέωση να αποστέλλουμε προειδοποιητικές επιστολές ή να ζητούμε την άδεια των συντεχνιών».

Ο κ. Αλεξάνδρου χαρακτήρισε παράτυπη την απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι σημειώνοντας ότι «την προηγούμενη βδομάδα, δύο εργαζόμενοι αρνήθηκαν να εκτελέσουν τα ζητούμενα για τη διεκπεραίωση της καθημερινής εργασίας τους όπως προνοεί το υπογεγραμμένο συμβόλαιο τους, με τον ισχυρισμό ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος των καθηκόντων τους, κάτι που δεν ισχύει».

«Αποτέλεσμα αυτής της παράτυπης κίνησης ήταν η απαλλαγή από τα καθήκοντα των δύο γερανοδηγών», επεσήμανε.

Της Ηρώς Ευθυμίου