You are here

Παρέμβαση ΥΠΕΡΓ στη στάση εργασίας στο λιμάνι Λεμεσού

02/08/2021 10:36

Να άρει τα μέτρα στο λιμάνι Λεμεσού και να προσέλθει σε διάλογο για επίλυση της διαφοράς, καλεί τη συντεχνιακή πλευρά στο λιμάνι Λεμεσού, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας.

Τα απεργιακά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί σήμερα 2/8/2021 στο Λιμάνι Λεμεσού σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση επιβατικού κοινού και φορτίων, είναι εκτός των καθορισμένων διαδικασιών του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας. Καλεί τη συντεχνιακή πλευρά όπως να σεβαστεί τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, να προχωρήσει σε άρση των οποιωνδήποτε μέτρων και προσέλθει σε διάλογο για επίλυση της διαφοράς.

Τα οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα έχουν ληφθεί, είναι εκτός των καθορισμένων διαδικασιών του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη ανοικτή εργατική διαφορά χωρίς να έχει κηρυχθεί σε αδιέξοδο, σημειώνει.

Αυθόρμητη στάση εργασίας από το πρωί

Για μη τήρηση των συμφωνηθέντων στην πρώτη συλλογική σύμβαση, που επρόκειτο να υπογραφεί και για μονομερείς προσθαφαιρέσεις στο κείμενο της σύμβασης, από πλευράς της DP World Limassol, κάνουν λόγο οι συντεχνίες.
 
Η σημερινή αυθόρμητη στάση εργασίας των υπαλλήλων του διαχειριστή του τερματικού γενικού φορτίου και κρουαζιέρων, στο λιμάνι της Λεμεσού, συνεχίζεται από το πρωί και οι διαμαρτυρόμενοι θα συνεχίζουν την αποχή από την εργασία τους αν η εταιρεία δεν υπογράψει τη συλλογική σύμβαση όπως αυτή είχε συμφωνηθεί, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ συντεχνιακοί της ΣΕΚ και ΠΕΟ.
 
Συγκεκριμένα, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ Λεμεσού, Γιάννης Τσουρής, ανέφερε πως «ενώ συμφωνήθηκε να γίνει αυτή η πρώτη σύμβαση χωρίς αυξήσεις, χωρίς αιτήματα των εργαζομένων, με απλή καταγραφή του υφιστάμενου τρόπου εργασίας, τώρα που ήρθε η ώρα της υπογραφής, η εταιρεία έκανε κάποιες προσθαφαιρέσεις μέσα στο κείμενο της σύμβασης, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτή η αντίδραση».
 
Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, συνέχισε, συντεχνίες και εταιρεία βρίσκονταν σε διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα.
 
Σύμφωνα με τον κ.Τσουρή, από τη στάση εργασίας επηρεάζονται, μέχρι στιγμής, τρία πλοία γενικού φορτίου.
 
Το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων κάλεσε τις συντεχνίες και εκπροσώπους των εργαζομένων σε συνάντηση στο Υπουργείο, υπό την προϋπόθεση να ανασταλεί η στάση εργασίας, κάτι το οποίο οι απεργοί δεν έχουν αποδεχθεί, δήλωσε εξάλλου στο ΚΥΠΕ ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, Χρίστος Χριστοφή.
 
«Εμείς θα παραμείνουμε σε επ’ αόριστον αποχή από την εργασία εάν δεν υπογραφεί η συλλογική σύμβαση όπως είχε συμφωνηθεί με την εταιρεία, στην παρουσία και της ΟΕΒ», συμπλήρωσε.
 
Αν η DP World Limassol συμφωνήσει, σημείωσε ο κ. Χριστοφή, οι απεργοί θα επιστρέψουν αμέσως στην εργασία τους.

Ζητούν νομοθετική ρύθμιση απεργιών οι εργοδότες

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΕΒ, καταδίκασε την επ’ αόριστο απεργία στην οποία κατήλθαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας DP World στο λιμάνι Λεμεσού, καλώντας σε νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

«Η απεργία πραγματοποιείται παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ τη συνομολόγηση Συλλογικής Σύμβασης και ουσιαστικά παραμένει σε εκκρεμότητα η οριστικοποίηση του κειμένου της Συμβάσης, που αποτελεί διαδικαστικό θέμα και για το οποίο οι δυο πλευρές βρίσκονταν σε επικοινωνία», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται πως «μερίδα εργαζομένων κατήλθε σε απεργία κατά παράβαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων αφού σε καμία περίπτωση δεν ακολουθήθηκε η ενδεδειγμένη διαδικασία για επίλυση της όποιας διαφοράς».

Η ΟΕΒ κάλεσε την πολιτεία να προχωρήσει στην νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες σημειώνοντας πως η οικονομία και η κοινωνία υποφέρουν διαχρονικά από την απουσία προστατευτικού πλαισίου της λειτουργίας των ουσιωδών υπηρεσιών.

Αυθαίρετη και ζημιογόνα για την οικονομία χαρακτηρίζει το ΚΕΒΕ  την απεργία, σε ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνεται, ούτε το αιτιολογικό, ούτε ο τρόπος που γίνεται η απεργία είναι σύμφωνος με τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Προστίθεται ότι από την απεργία επηρεάζονται, μέχρι στιγμής, τρία πλοία γενικού φορτίου, και τίθενται σε κίνδυνο αρκετά ευπαθή προϊόντα προς εξαγωγή, ενώ αν συνεχιστεί η απεργία, θα επηρεάσει και άλλες υπηρεσίες του λιμανιού Λεμεσού.

Το ΚΕΒΕ κάλεσε τις συντεχνίες να άρουν άμεσα τα απεργιακά μέτρα και να προσέλθουν σε διάλογο υπό τη μεσολάβηση του υπουργείου Εργασίας, όπως προνοεί ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων, καθώς και να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στην οικονομία, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης, η θέση του ΚΕΒΕ για την ανάγκη προώθησης νομοθετικής ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.