You are here

Ποινές χάδι για 3,2 χιλ. ποινικές καταδίκες εργοδοτών

14/08/2018 07:21

Μόλις στα €2 εκ. ανέρχεται το συνολικό ποσό των χρηματικών ποινών που έχουν επιβληθεί την τελευταία δεκαετία, σε 3,2 χιλ. περιπτώσεις εκδίκασης ποινικών υποθέσεων που αφορούσαν παραβιάσεις των εργατικών νομοθεσιών.

Ο μέσος όρος των ποινών περιορίζεται σε μόλις €620, που είναι λιγότερο από ένας μηνιαίος μισθός.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η StockWatch από το τμήμα εργασιακών σχέσεων, ο αριθμός των παραπόνων και των καταγγελιών που έγιναν από το 2008 μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, ξεπερνά τις 30 χιλιάδες.

Από τα στοιχεία, εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν τη νεοσύστατη ενιαία υπηρεσία επιθεωρήσεων η οποία είναι αρμόδια για τον έλεγχο της εφαρμογής 28 νομοθεσιών σχετικών με το υπουργείο εργασίας.

Με βάση τα στοιχεία, το τμήμα εργασιακών σχέσεων έχει δεχθεί 32,8 χιλ. καταγγελίες από το 2008 μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Από το σύνολο των 32,8 χιλ. υποθέσεων που είναι καταγεγραμμένες στο τμήμα εργασιακών σχέσεων, ανοίχθηκαν ποινικοί φάκελοι μόλις για τις 3,8 χιλ. υποθέσεις μέχρι σήμερα, δηλαδή για περίπου μία στις εννέα καταγγελίες.

Από αυτές τις υποθέσεις, έχουν ήδη εκδικαστεί οι 3,2 χιλ., με τις χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής να φτάνουν στα €2 εκ.

Οι καταγγελίες και τα παράπονα, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του τμήματος εργασιακών σχέσεων, κορυφώθηκαν το 2013, παράλληλα με την κορύφωση της κρίσης στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου που είχε ως συνεπακόλουθο τη σμίκρυνση ή και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.

Η αστάθεια και η αβεβαιότητα ήταν βασικά χαρακτηριστικά του εργασιακού περιβάλλοντος που επικρατούσε ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα την εν λόγω περίοδο, με σημαντικές επιπτώσεις στα εργασιακά ζητήματα και ενίσχυση της εργασιακής ανασφάλειας.

Σύμφωνα με το τμήμα εργασιακών σχέσεων, στο πλαίσιο επιθεώρησης της εργατικής νομοθεσίας, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 εκδικάστηκαν 135 υποθέσεις στα δικαστήρια και επιβλήθηκαν ποινές ύψους 124,5 χιλ.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2018 εκκρεμούσαν ενώπιον του τμήματος 4116 ποινικές υποθέσεις εκ των οποίων οι 2600 αφορούσαν εργοδότες και οι 1516 αφορούσαν αυτοτελώς εργαζόμενους.

Της Μαρίας Χαμπή