You are here

Ποινικές διώξεις εναντίον Εργοδοτών για μη καταβολή εισφορών

10/10/2003 09:56
Εξουσία άσκησης ποινικών διώξεων για αδικήματα που αφορούν τη μη καταβολή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία εισφορών από τους εργοδότες, απέκτησε ο Διευθυντής Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η σχετική εξουσία, παραχωρήθηκε με νόμο που ψήφισε ομόφωνα χθες η Ολομέλεια της Βουλής και σύμφωνα με στοιχεία που είχαν κατατεθεί πρόσφατα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, τα δικαστήρια θα έχουν αρκετή δουλειά... Αφού όπως υπολογίζεται, με βάση τα στοιχεία, αναμένεται να ξεπεράσουν τις πέντε χιλιάδες, μόνο για το 2003, ο αριθμός των υποθέσεων που υπολογίζεται να καταχωρηθούν στα Επαρχιακά Δικαστήρια εναντίον των Εργοδοτών, με βάση τον περί Κοινωνικής Συνοχής Νόμο.

Μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας για ίδρυση και λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής από την 1η Ιανουαρίου 2003, οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν στο Διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων εισφορά 2% πάνω στο σύνολο των αποδοχών των μισθωτών για ενίσχυση του Ταμείου Συνοχής.

Σύμφωνα με το νόμο, οι εργοδότες, οι οποίοι παραλείπουν να καταβάλλουν τις εισφορές αυτές εντός της προθεσμίας που καθορίζεται σε αυτούς, υποχρεούνται να καταβάλουν πρόσθετο τέλος το οποίο υπολογίζεται σε ποσοστό επί τοις εκατόν επί των οφειλομένων εισφορών.